1ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» που έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο της «Πράσινης Οικολογικής Βιβλιοθήκης» του σχολείου, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, 11:00-13:00. Στο Συνέδριο με θέμα «Οι Φιλοσοφίες της ευτυχίας: Η αρχαία φιλοσοφία ως οδηγός της ευδαιμονίας» πήραν μέρος με ερευνητικές εργασίες 16 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» καθώς και 6 μαθήτριες της Β΄ λυκείου του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσ/νίκης «Λευκός Πύργος» σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, ενώ το παρακολούθησαν διαδικτυακά μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Στυλίδας.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του σχολείου κ. Παπανικόλα Χριστοδούλου που κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου εκφράζοντας την έμπρακτη υποστήριξή του προς το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας, ενώ συνεχάρη καθηγητές και μαθητές για την εργώδη τους προσπάθεια στην πραγματοποίησή του. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Λούης, σε διαδικτυακή σύνδεση, χαιρέτισε με θέρμη την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου Φιλοσοφίας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα εξήρε την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών Κύπρου και Ελλάδας. Ο Νευρολόγος – Ψυχίατρος, ιδρυτής και πρόεδρος του «Κήπου Λύσης», Δρ Κυριάκος Βερεσιές απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό, με την ευχή για την εξέλιξη του Συνεδρίου σε Παγκύπριο, ενώ ανάγνωσε και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Δρος Κλείτου Ιωαννίδη, ο οποίος παρότρυνε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την αναζήτηση της γνώσης και της σοφίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «τα Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου έχουν κάθε υποχρέωση να στηρίξουν τη φιλοσοφία και τον φιλοσοφικό λόγο που είναι η ψυχή του εαυτού μας». Τέλος, ο Κώστας Μαννούρης, θεατρικός συγγραφέας και λειτουργός του Οργανισμού Λάρνακα 2030, ανάγνωσε τον χαιρετισμό της Καλλιτεχνικής διευθύντριας, κ. Κέλλυς Διαπούλη, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του Οργανισμού στην πρωτοβουλία του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» για τη διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου Φιλοσοφίας και την ένταξή του στις δράσεις του Οργανισμού Λάρνακα 2030.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο Συνέδριο υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών τους, της Δρος Έλσας Νικολαΐδου (Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος») και του Δρος Χρήστου Πεχλιβανίδη (2ο Πρότυπου ΓΕΛ Θεσ/νίκης «Λευκός Πύργος») παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους που αφορούσαν την έννοια της ευδαιμονίας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη, παραθέτοντας και αναλύοντας πλήθος αποσπασμάτων του Αριστοτέλη (γιατί φιλοσοφεί ο άνθρωπος, θεωρία ευδαιμονίας, οι αρετές και η μεσότητα, ο ρόλος φιλίας, τα εκτός αγαθά, ο πλούτος και η γενναιοδωρία), των Κυνικών φιλοσόφων (άσκηση, ηδονή, ευδαιμονία, ελευθερία), των Στωικών (τι βρίσκεται στον έλεγχό μας, το «ηγεμονικόν» ως υποκινητής της ανθρώπινης πράξης, ο χρόνος και η ζωή μας, αταραξία και απάθεια), του Επίκουρου (έννοια ηδονής, φυσικές και κενές επιθυμίες) και της σωκρατικής διδασκαλίας για την αυτογνωσία (γνώθι σαυτόν) ως προϋπόθεσης για την ευδαιμονία.

Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Φιλοσοφίας παρακολούθησαν με φυσική παρουσία μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», του Γυμνασίου Αραδίππου και του Ιδιωτικού αγγλικού σχολείου Med High, καθώς και πλήθος γονέων, κηδεμόνων, καθηγητών και καθηγητριών οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου και συνεχάρησαν τους ομιλητές και ομιλήτριες για τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους.

Οι διοργανωτές έδωσαν την υπόσχεση για καθιέρωση του Συνεδρίου σε ετήσια βάση, με την ευχή για συμμετοχή περισσότερων σχολείων από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στο προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει η ηλεκτρονική έκδοση των περιλήψεων καθώς και οι παρουσιάσεις των μαθητών και μαθητριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More