Κορίνα Φραγκεσκίδου: Να γυμνάζεις το σώμα, όχι για να αποκτήσεις δύναμη αλλά για την υγεία σου

Γράφει η Ρέα Κουμπαρή, υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αραδίππου

Η Κορίνα Φραγκεσκίδου κατάγεται από τη Ρουμανία. Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της ήταν δύσκολα, καθώς μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο. Υιοθετήθηκε από Κύπριους γονείς που της πρόσφεραν μια καλύτερη ζωή, αλλά τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας την συντροφεύουν μέχρι σήμερα.

Στα δεκατέσσερα της χρόνια άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και έγινε μέλος της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου “Δάφνης Τρούλλων”. Μετά το Λύκειο σπούδασε Νηπιαγωγός στο “University of Derby Ranking” στην Αγγλία, αλλά την ίδια περίοδο έχασε και τη μητέρα της από μια ανίατη ασθένεια.

Όταν γύρισε από τις σπουδές της, συνέχισε για άλλα τέσσερα χρόνια στο “Intercollage” γιατί το πτυχίο της δεν αναγνωριζόταν και δεν μπορούσε να εργαστεί στην Κύπρο. Ένα επάγγελμα που τελικά δεν άσκησε ποτέ, γιατί υπερίσχυσε το μεγάλο της όνειρο, να ανοίξει το δικό της γυμναστήριο.

Λίγο αργότερα έχασε και τον πατέρα της από την ίδια ασθένεια. Από τότε που ξεκίνησε το “S.M.K. Frakeskidou gym & fitness” στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αραδίππου μέχρι και σήμερα, ο στόχος της είναι να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές, με το όραμα να κάνει τη γυμναστική μέρος της καθημερινότητας κάθε Κύπριου.

Είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω στον χώρο της και αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η άριστη συνεργασία μεταξύ Γυμναστή και πελάτη. Όλοι φαίνονταν να ανήκουν σε μια όμορφη παρέα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μια ιδιαίτερη προσωπική σχέση με όλους, θεωρώντας τους περισσότερο φίλους παρά πελάτες.

Κορίνα μου χαίρομαι πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία και σ’ ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που δίνει η άσκηση στον άνθρωπο, πέρα από την  καλή υγεία;

Η άσκηση πέρα από την καλή υγεία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να προκαλέσει αίσθημα ευεξίας.

Υπάρχουν, πέρα από τα σωματικά, και ψυχολογικά οφέλη της άσκησης; 

Σίγουρα! Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία σε πολλούς τρόπους. Ανακουφίζει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα και τους πελάτες σου η πειθαρχία στην άσκηση;

Η πειθαρχία στην άσκηση είναι ένα κλειδί για την επίτευξη στόχων και τη συνεχή βελτίωση. Για μένα και τους πελάτες μου, η πειθαρχία στην άσκηση είναι σημαντική γιατί βοηθά στη συνεπή προσέγγιση και την ανάπτυξη υγιών συνηθειών.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην βελτίωση των ασκούμενων σου η καλή σχέση που έχουν μαζί σου;

Η καλή σχέση ανάμεσα σε μένα και στους ασκούμενους μου είναι βασική. Αυτή η σχέση βοηθά στην επικοινωνία, την κατανόηση των ατομικών αναγκών και στην προσαρμογή των προπονήσεων για να επιτύχουμε τους στόχους τους.

Τι αναμένουν τα άτομα που επισκέπτονται το γυμναστήριο; Τι ζητούν οι άνδρες και τι οι γυναίκες;

Οι προσδοκίες των ατόμων που επισκέπτονται το γυμναστήριο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους και τις προτιμήσεις τους. Οι άνδρες συχνά ενδιαφέρονται για την αύξηση της μυϊκής μάζας, την ανάπτυξη δύναμης και τη βελτίωση της σωματικής τους συνθήκης. Επίσης, ενδιαφέρονται για προγράμματα που περιλαμβάνουν βαριά ασκήσεις και άσκηση με βάρη. Οι γυναίκες μπορεί να επιδιώκουν την απώλεια λίπους, την ανάπτυξη της δύναμης και τη γενική αντοχή. Ωστόσο, αυτά είναι παραδείγματα και οι ανάγκες και οι προτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον καθένα.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι αερόβιες ασκήσεις δεν φέρνουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα , ποια η δική σου γνώμη;

Οι αερόβιες ασκήσεις είναι βασικές για τη γενική υγεία και την ευεξία. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην προσφέρουν άμεση αύξηση μυών όπως οι αντιστάσεις, βοηθούν στην καρδιαγγειακή αντοχή, στην απώλεια λίπους και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Είναι απαραίτητες για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης και υγείας

Ποιες είναι οι καλύτερες αερόβιες ασκήσεις για έλεγχο βάρους;

Οι καλύτερες αερόβιες ασκήσεις για έλεγχο βάρους είναι εκείνες που καίνε περισσότερες θερμίδες και βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Μερικές από αυτές είναι: Τρέξιμο, η Κολύμβηση, Ποδηλασία και ο Χορός.

Όλοι βιώνουμε μια καθημερινότητα με γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς. Πόσο εύκολο είναι  να ακολουθήσει κάποιος μια ρουτίνα σωματικής άσκησης;

Η εφαρμογή μιας ρουτίνας σωματικής άσκησης μπορεί να είναι πρόκληση λόγω του γεμάτου προγράμματος. Ωστόσο, η δημιουργία μικρών, βιώσιμων στόχων και η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητα μπορεί να βοηθήσει. Αρχίζοντας με μικρά βήματα και βρίσκοντας την άσκηση που ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σου, μπορείς να το καταφέρεις.

Ποιους  παράγοντες λαμβάνεις υπόψη όταν επιλέγεις το πρόγραμμα σωματικής άσκησης του κάθε πελάτη;

Όταν επιλέγω ένα πρόγραμμα άσκησης για κάθε πελάτη, λαμβάνω υπόψη τα εξής:

  • Στόχοι: Οι συγκεκριμένοι στόχοι του πελάτη, είτε είναι απώλεια βάρους, αύξηση δύναμης ή βελτίωση γενικής φυσικής κατάστασης.
  • Υγεία και προβλήματα: Πρέπει να ληφθούν υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας ή τραυματισμοί που μπορεί να επηρεάζουν την άσκηση.
  • Προηγούμενη εμπειρία: Η εμπειρία του πελάτη με την άσκηση και τα είδη άσκησης που προτιμά.
  • Προτιμήσεις: Τι αρέσει στον πελάτη και τι τον κρατάει ενθουσιασμένο για να συνεχίσει. Κάθε πελάτης είναι μοναδικός, οπότε η εξατομίκευση του προγράμματος άσκησης είναι σημαντική για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Σε πόσο χρονικό διάστημα, αφότου ξεκινήσει κάποιος γυμναστήριο, είναι εμφανή τα προσδοκόμενα αποτελέσματα;

Τα χρονικά πλαίσια για εμφανή αποτελέσματα μετά την έναρξη σε ένα γυμναστήριο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες. Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα των αποτελεσμάτων είναι:

  • Στόχοι: Όπως είπαμε πιο πάνω.
  • Συχνότητα & Ένταση: Η συχνότητα και η ένταση της άσκησης παίζουν ρόλο. Η συνεπής προσέγγιση και η αύξηση της έντασης με τον χρόνο μπορούν να επιταχύνουν τα αποτελέσματα.
  • Διατροφή: Η διατροφή είναι καθοριστική.

Μια υγιής διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης. Συνήθως, οι πρώτες αλλαγές στην αντοχή και τη δύναμη μπορεί να είναι εμφανείς σε μερικές εβδομάδες, ενώ οι αλλαγές στη σωματική σύνθεση (όπως απώλεια λίπους ή αύξηση μυϊκής μάζας) μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο, συνήθως μετά από μερικούς μήνες ενεργής άσκησης και διατροφής.

Πού σταματά η ωφέλειά της και πότε ξεκινά η υπερβολή;

Η ωφέλεια της άσκησης συνήθως σταματά όταν γίνεται υπερβολική.

Κάποιος παράγοντας που μπορεί να δείξει ότι η άσκηση μπορεί να είναι υπερβολική είναι:

  • Απειλή στην υγεία: Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, εξάντληση και άλλα προβλήματα υγείας.
  • Η ισορροπία είναι σημαντική: Η υγιεινή προσέγγιση περιλαμβάνει την άσκηση που σε βοηθάει να νιώθεις καλά, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά το σώμα σου.

 

Δώσε μας μερικές συμβουλές. Πώς μπορεί κάποιος να εντάξει στην καθημερινότητα του την άσκηση, χωρίς εξ’ ανάγκης να γραφτεί σε γυμναστήριο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου χωρίς να χρειαστεί να πας σε γυμναστήριο. Μερικές συμβουλές είναι:

  • Περπάτημα: Περπάτημα σε καθημερινή βάση, είτε είναι στον δρόμο, είτε σε πάρκο ή ακόμα και στο σπίτι αν είναι δυνατόν.
  • Ασκήσεις στο σπίτι: Υπάρχουν πολλά προγράμματα ασκήσεων στο YouTube ή σε εφαρμογές που μπορείς να ακολουθήσεις χωρίς εξοπλισμό.
  • Χρήση του βάρους του σώματος: Push-ups, sit-ups, squats και άλλες ασκήσεις χωρίς εξοπλισμό μπορούν να γίνουν παντού.
  • Αθλητικές δραστηριότητες: Αθλητικά όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το ποδόσφαιρο, οι πεζοπορίες, είναι υπέροχοι τρόποι να γυμναστείς έξω. Η σημασία είναι να βρεις κάτι που σου αρέσει και να το εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, κάνοντας την άσκηση μέρος της ημέρας σου!

Ας πάμε τώρα σε ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, στο ποδόσφαιρο. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να παίζει ποδόσφαιρο και πόσο σε επηρέαζαν τα αρνητικά;

Το ποδόσφαιρο είναι ένας υπέροχος αθλητικός τομέας που έχει ανοίξει περισσότερο στις γυναίκες. Σήμερα, πολλές γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο σε πολλά επίπεδα, από ερασιτεχνικά έως επαγγελματικά πρωταθλήματα. Αν και υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, οι γυναίκες ποδοσφαιριστές δείχνουν την ίδια αφοσίωση, ταλέντο και πάθος που δείχνουν και οι άνδρες. Το αρνητικό περιβάλλον ή οι προκαταλήψεις που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς όταν παίζει ποδόσφαιρο δυστυχώς μπορεί να υπάρξει, αλλά οι γυναίκες ποδοσφαιριστές συχνά αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και αφοσίωση για να αποδείξουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους. Η στήριξη και η ενθάρρυνση των άλλων είναι σημαντικές για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.

Αν δεν προκύπταν τα θέματα τραυματισμού σου, πιστεύεις θα συνέχιζες την ποδοσφαιρική σου καριέρα;

Η ποδοσφαιρική καριέρα είναι ένας απίστευτα δυναμικός τομέας, και η συνέχιση της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός που θα με εμπόδιζε, πιθανόν θα συνέχιζα την ποδοσφαιρική μου καριέρα, διότι το ποδόσφαιρο είναι μια αγάπη και μια πρόκληση που πολλοί από εμάς αγαπάμε και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί του.

Θα παρότρυνες τα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;

Απολύτως, ναι! Το ποδόσφαιρο είναι ένα υπέροχο άθλημα που διδάσκει συνεργασία, αυτοπεποίθηση και αθλητισμό. Ανεξάρτητα από το φύλο, η συμμετοχή στο ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει πολλά οφέλη. Καθιστά τα κορίτσια φυσικά δυνατά, βοηθά στη δημιουργία φιλίας και ομαδικότητας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την υγιή ζωή και την ενεργό συμμετοχή σε ένα διασκεδαστικό αθλητικό περιβάλλον. Είναι μια ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τις ωφελήσουν σε πολλούς τομείς της ζωής τους.

Οι αντρικοί αγώνες ποδοσφαίρου είναι πιο διαδεδομένοι. Θεωρείς ότι οι γυναικείοι αγώνες ποδοσφαίρου θα πρέπει να προβάλλονται  εξίσου με αυτές των αντρών; Τι φταίει νομίζεις γι’ αυτό;

Ναι, προσωπικά πιστεύω ότι οι γυναικείοι αγώνες ποδοσφαίρου πρέπει να έχουν την ίδια προβολή και αναγνώριση με αυτήν που έχουν οι ανδρικοί αγώνες. Η αθλητική αξία και το επίπεδο του παιχνιδιού δεν εξαρτώνται από το φύλο, και οι γυναίκες αθλήτριες πρέπει να έχουν την ίδια ευκαιρία να επιδείξουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναικείοι αγώνες ποδοσφαίρου μπορεί να μην έχουν την ίδια προβολή. Κάποιοι από αυτούς είναι οι παλιές προκαταλήψεις στον χώρο του αθλητισμού, η έλλειψη χρηματοδότησης και πόρων για τις γυναικείες ομάδες, καθώς και η έλλειψη ευρύτερης προώθησης από τα μέσα ενημέρωσης και την αθλητική κοινότητα.

Κορίνα μου να σ’ ευχαριστήσω και νου σου ευχηθώ δύναμη για να συνεχίσεις να κάνεις υγιείς και χαρούμενους ανθρώπους!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More