Γιάννη Καλπούζου

Παρουσίαση βιβλίου: “Καλντερίμι – 99 χρόνια στη Σαλονίκη” του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου

Το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου “Καλντερίμι – 99 χρόνια στη Σαλονίκη” παρουσιάστηκε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στο Δημοτικο Αμφιθέατρο “Πεύκιος Γεωργιάδης” του Λυκείου Αραδίππου “Τάσος Μητσόπουλος”.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Διευθυντής του Λυκείου Αραδίππου “Τάσος Μητσοπουλος”, π. Νικόλαος Χριστοδούλου και ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αραδίππου κ. Ευάγγελου Ευαγγελίδη.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Καλπούζος αφού ευχαρίστησε το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του, μίλησε για τους προβληματισμούς και τα διλλήματα των ηρώων του στο “Καλντερίμι”, για τον έρωτα, το ρόλο των γυναικών, την πολυπολιτισμική Σαλονίκη των αρχών του περασμένου αιώνα, την πολυτάραχη ιστορία της πόλης που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας.

Τραγούδια σε στοίχους του ίδιου του συγγραφέα γέμισαν την αίθουσα με την υπέροχη φωνή της Ευδοκίας Καδής, που την πλαισίωναν οι μαθήτριες Χαρά-Αλκμήνη Αλβανιτοπούλου στο πάνιο και η Μαρία Ξιούρουππα στην κιθάρα.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης οι φιλόλογοι κ. Ελένη Δημοπούλου και κ. Δαμιανή Καλλονά διάβασαν μικρά αποσπάσματα συμπληρώνοντας την εικόνα που ο συγγραφέας θέλησε να παρουσιάσει στο κοινό του.

Με το πέρας της παρουσίασης ο Γιάννης Καλπούζος υπέγραψε βιβλία και συνομίλησε με τον κόσμο που θέλησε να ακούσει και να συναντήσει τον συγγραφέα.

Την παρουσίαση και επιμέλεια της εκδήλωση έκανε η καθηγήτρια Συμβουλευτικής κ. Βάσω Νικολάου-Κωνσταντίνου.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Γιάννης Καλπούζος είναι Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός της σύγχρονης γενιάς. Γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1983 ζει στην Αθήνα.

Πρωτοεμφανίστηκε το 2000 με την ποιητική συλλογή “Το νερό των ονείρων” και το μυθιστόρημα “Μεθυσμένος δρόμος”.

Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων “Μόνο να τους άγγιζα”, η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως, με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και οι ποιητικές του συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας.

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου», “Γινάτι – Ο σοφός της λίμνης”, “Εράν – Βυζαντινά αμαρτήματα”, Ραγιάς.

Τέλος, ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να ‘σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More