Δήμητρα Σέργη

Δήμητρα Σέργη: Η Αραδιπιώτισσα καλλιτέχνης μας αποκαλύπτεται

Με την 2η της ατομική έκθεση να παρουσιάζεται στην Γκαλερί “Κυπριακή γωνιά”, αφηγείται την δική της οπτική απέναντι στην ροή της ζωής, τα προσωπικά της ερεθίσματα και τους στόχους της.

Γράφει η Μαρία Πάτσαλου, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Πολιτισμού

Με τη Δήμητρα γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Οι φιλικές εξάλλου σχέσεις σε ένα τόπο όπως η Αραδίππου οποίος έχει την ευλογία να υφίσταται ως πόλη αλλά και χωριό ταυτόχρονα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες. Εργατική και δημιουργική καλλιέργησε τα τελευταία χρόνια μια άλλη της πλευρά, αυτή του καλλιτέχνη εκπλήσσοντας μας ευχάριστα. Η συνομιλία μαζί της ανάμεσα στα έργα της κύλησε όμορφα σαν νεράκι και γέμισε χρώματα τον δικό της αλλά και τον δικό μου κόσμο μαζί.

Δήμητρα 2η ατομική έκθεση με τίτλο “Interrupted Streams” (Διακοπτόμενες Ροές). Μίλησε μας γι’ αυτήν.

Η δεύτερη ατομική μου έκθεση με τίτλο «Διακοπτόμενες Ροές», προτείνει μια βόλτα μέσα από μια ζωντανή ροή φαντασίας σε πρακτικές χρωμάτων σε διαφορά είδη μέσων, που προσκαλούν τον θεατή σε ένα οπτικό «αφηγηματισμό». Οι κινούμενοι συνδυασμοί των έργων, μας προσκαλούν σε έναν διάλογο με το ερώτημα της συνεχούς ροής του χρόνου. Κάθε έργο είναι μέρος μιας εσωτερικής, διαλογιστικής διαδικασίας και αυτό – εξερεύνησης και φέρει μια μοναδικότητα αφού εκφράζει τις διακυμάνσεις διαθέσεων και συναισθημάτων μέσω των χρωμάτων και της υφής.

Ποια προσωπικά σου ερεθίσματα σε οδήγησαν αυτή την φορά στην δημιουργία;

Μέσα από το δικό μου εσωτερικό κόσμο προβάλλω τις δικές μου διαλογιστικές διαδικασίες αυτό-εξερεύνησης και παραλληλίζω τις ροές των χρωμάτων με αυτή του χρόνου και της πίεσης που συναντούμε στη ζωή. Άλλοτε υπερβαίνουμε τα όρια μας και άλλοτε διακοπτόμαστε ξεπερνώντας τις γραμμές αυτές.

Παρατηρούμε μια χρωματική παλέτα η οποία κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις. Πως επιλέγεις του χρωματισμούς σε κάθε έργο σου;

Οι χρωματισμοί επιλέγονται άλλοτε έντονα κ άλλοτε πιο ήρεμα ανάλογα με τη διάθεση και τον προβληματισμό της στιγμής. Τα σκούρα χρώματα εκφράζουν τις πιο καταπιεστικές σκέψεις και τα πιο ζωηρά και έντονα εκφράζουν τη δύναμη και ηρεμία του μυαλού έτσι ώστε κάποιος να αντιστέκεται στα προβλήματα μέσα στην συνέχεια του χρόνου.

Ποια ήταν η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το ενδιαφέρον και την αγάπη που δέχτηκα. Πιστεύω ότι η τέχνη ακουμπάει τη ψυχή των ανθρώπων και θα πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα τους μέσω διαφορετικών παραμέτρων καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σε κάθε θεατή το ίδιο έργο τέχνης μπορεί να ξυπνήσει διαφορετικά συναισθήματα, διαφορετικές εικόνες και αλήθειες.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά δημιουργίας;

Συνηθίζω να πειραματίζομαι με την υφή, προκαλώντας τα όρια της ζωγραφικής επιφάνειας. Στα έργα μου δίνω μια γλυπτική υπόσταση μέσω της αναγλυφικότητας με διάφορα υλικά όπως, οι διάφορες πάστες, το μελάνι, τα παστέλς, το λάδι και το ακρυλικό.

Μίλησε μας για την πορεία σου προς την τέχνη;

Το ενδιαφέρον κ η αγάπη μου για την τέχνη άρχισε από μικρή ηλικία. Στην αρχή είχα μια άλλη αντίληψη για την εικόνα, τα χρώματα και το φως. Μου δόθηκε όμως η ευκαιρία να σπουδάσω σε μια ωριμότερη ηλικία από την χρονική περίοδο που πήρα το πρώτο μου τότε πτυχίο στον τομέα των τουριστικών. Το 2011-2014 άρπαξα την ευκαιρία που μου δόθηκε και κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στις Καλές Τέχνες από το University of West of England Bristol.

Πόσο σε επηρεάζουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας στην δημιουργία των έργων σου;

Πάντα με ενδιαφέρουν οι εξελίξεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Σαφώς και επηρεάζουν τη δουλειά μου καθώς η δημιουργία συνδέεται με τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας.

Οι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες;

Αγαπημένοι καλλιτέχνες είναι παρά πολλοί. Αυτοί όμως που εμπνέομαι, επηρεάζομαι και πειραματίζομαι μέσω των επιδράσεων τους είναι οι Gerhard Richter, Francesco Cusumano, Damien Hirst, Olafur Eliasson και Christian Hetzel.

Πως βλέπεις την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Λάρνακα αλλά και στην Αραδίππου, τόπο από τον οποίο κατάγεσαι;

Δυστυχώς στον τομέα τέχνης υστερούμε σαν πόλη, όμως ευελπιστώ ότι έχουν αρχίσει κάποιες καινούριες διαδικασίες για έργα όσο αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό. Λαμβάνοντας υπόψη την υποψηφιότητα της Λάρνακας ως «Πολιτιστική Πόλη 2030» εύχομαι να δούμε επιτέλους έργα να υλοποιούνται. Όσον αφορά την Αραδίππου, χαίρομαι γιατί βλέπω σημαντικές Γκαλερί και Μουσεία, όπως το μουσείο «Χριστιανικής Τέχνης Χαράλαμπου Χριστοφόρου» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, το «Μουσείο Παιχνιδιών», (μοναδικό σε όλη την Κύπρο) και το «Λαογραφικό μουσείο Κώστα Καιμακλίωτη». Όλα συμβάλλουν στην προώθηση της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού στην Αραδίππου μας. Παρόλα όμως αυτά λείπει για όλους εμάς τους καλλιτέχνες ένα χώρος κατάλληλος όπου θα μπορούμε να εκθέτουμε τα έργα μας. Ευελπιστούμε ότι στο σύντομο μέλλον θα έχουμε ένα τέτοιο χώρο στην διάθεση μας.

Όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον;

Ως καλλιτέχνης από την δικιά μου ματιά, θα ήθελα να δω περισσότερα όσον αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό και είναι καιρός να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και καινούργια έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More