Πάμπος Χαραλάμπου και Βασιλική Ανδρέου: Δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν λύσεις

Γράφει η λειτουργός της δημοτικής βιβλιοθήκης Ρέα Κουμπαρή

Πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπητούς Κύπριους ηθοποιούς με τους ρόλους που ενσάρκωσε να έχουν αφήσει εποχή.

Το καλλιτεχνικό του έργο πλούσιο! Τον έχουμε δει να πρωταγωνιστεί στις σειρές “Αδιάφθοροι” ως εκπαιδευτής Χάμπος, “Φύρδην Μύγδην” στον ρόλο του αγαθού γίγαντα, αλλά και σε πολλά άλλα θεατρικά-κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα.

Ώριμος και κατασταλαγμένος, ο ηθοποιός δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και δεν διστάζει να προβάλλει το παιδί που “κρύβει” μέσα του.

Η σχέση του με τον μπερντέ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε αποτελεί αγάπη και ταξίδι. Έχει πολλάκις παρουσιάσει παραστάσεις σε παιδιά και ενηλίκους, με σεβασμό τόσο στην παράδοση και την ιστορία του θεάτρου σκιών όσο και στο εκάστοτε κοινό του.

Στην ομάδα θεάτρου  σημαντική βοήθεια προσφέρει η σύντροφος του Βασιλική Ανδρέου, λειτουργός ειδικής αγωγής, με ειδίκευση στα παιδιά, που προσφέρει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.

Πάμπο και Βασιλική μου χαίρομαι για αυτή την πρώτη επαφή που έχουμε και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Πάμπος: Εμείς ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το κοινό της Αραδίππου και όχι μόνο.

Βασιλική: Χαίρομαι πάρα μα πάρα πολύ που οι δρόμοι μας αντάμωσαν και είμαστε ευγνώμονες με τον Πάμπο που μας δίνεις την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τη δράση μας.

Πάμπο μου να ξεκινήσουμε από σένα. Πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον Πάμπο Χαραλάμπους, παρότι πολύ γνωστός στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μίλησε μας λοιπόν για τον εαυτό σου.

Πάμπος: Είχα την τύχη να είμαι μέλος μιας οικογένειας όπου πλημμύριζε η αγάπη. Παρόλο που σαν οικογένεια γίναμε δύο φορές πρόσφυγες η αγάπη και η αλληλοϋποστηριξη μας κρατάει δεμένους μέχρι σήμερα.

Η παιδική μου ηλικία μπορώ να πω ότι ήταν τραυματική. Στις διακοινοτικές συγκρούσεις το 1963 σε ηλικία εξίμισι με εφτά χρόνων είδα σκοτωμένους γείτονες, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Είδα τα μαλλιά των γονιών μου να ασπρίζουν μέσα σε μία νύχτα.

Άκουσα από κάποια “ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ” ιστορίες φρικαλεοτήτων. Γίναμε πρόσφυγες. Τότε μας έλεγαν τουρκόπληκτους. Πήγαμε στο Γερόλακκο στο χωριό της μάνας μου. Εκεί που πιστεύαμε ότι αρχίζαμε ξανά τη ζωή μας ήρθε το πραξικόπημα και η εισβολή του 74′ και γίναμε ξανά πρόσφυγες.

ΣΥΓΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΩΜΦΩΔΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ. Παντρεύτηκα 2 φορές και απέκτησα 5 παιδιά. Ήδη τα 2 παιδιά μου μου έχουν χαρίσει 3 εγγόνια και εύχομαι και προσδοκώ να ζήσω για να χαρώ πολύ περισσότερα από όλα μου τα παιδιά.

Πώς πήρες την απόφαση να σπουδάσεις στο Θέατρο Τέχνης; Ήταν το όνειρό σου; Οι γονείς σου σε στήριξαν σ’ αυτήν την απόφαση;

Πάμπος: Ήταν κάτι που μου άρεσε από μικρή ηλικία. Λάμβανα μέρος στις σχολικές παραστάσεις και αργότερα σαν έφηβος ήμουν μέλος του “Λαϊκού θεάτρου Προμηθέας”.

Ο Προμηθέας ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα, για αυτό που αγαπούσα, έχοντας σαν δάσκαλο και καθοδηγητή έναν υπέροχο άνθρωπο τον Χρίστο Ζάνο. Αργότερα τελειώνοντας το στρατιωτικό έφυγα για σπουδές στην Αθήνα για να πραγματοποιήσω το όνειρο μου.

Και ναι, οι γονείς μου στεκόντουσαν πάντα πλαϊ μου για να πετύχω αυτό που αγαπούσα.

Ποιος ήταν ο πρώτος ρόλος που υποδυθήκες;

Παμπος: Ο πρώτος ρόλος που υποδύθηκα ήταν ο Βελιγκέκας στο έργο ο “Καραγκιόζης παρολίγο Βεζίρης” του Σκούρτη που ανέβασε το θέατρο Προμηθέας.

Κοίτα να δεις που τώρα το συνειδητοποίησα ότι η σχέση μου με το Καραγκιόζη αρχίσε από τότε (γέλια).

Ποια θεωρείς  ότι είναι τα προτερήματα και ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ακολουθήσει την τέχνη της ηθοποιϊας;

Πάμπος: Καταρχήν να αγαπάει αυτό που πάει να κάνει.

Να έχει δίψα για μάθηση και σεβασμό στο ρόλο που πρόκειται να υποδυθεί και στους συναδέλφους του.

Η θεατρική ομάδα είναι όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα. Κανένας δεν κερδίζει τον αγώνα μόνος του. Και το ποιο σημαντικό, να έχει πάντα υπόψη του ότι ο ηθοποιός ποιεί ήθος.

Πώς νιώθεις όταν μπαίνεις πίσω από την μάσκα του ήρωα που υποδύεσαι; Προτιμάς κωμικούς ρόλους ή λίγο πιο δραματικούς;

Πάμπος: Δεν ξεχωρίζω τους ρόλους. Φτάνει να έχουν υπόβαθρο και να μπορώ να δώσω κάποια μυνήματα μέσα από την ερμηνεία μου.

Βέβαια η κωμωδία σου προσφέρει την ευκαιρία να πεις με πιο ανάλαφρο τρόπο αυτά που πρέπει να υποθούν.

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα του να είσαι ηθοποιός.

Πάμπος:Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι κάνεις αυτό που αγαπάς και σε εκφράζει. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα ότι αποφασίζεις να ζήσεις σε μία οικονομική έρημο και όχι μόνο. Στερείς στον εαυτό σου πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια σου.

Προτιμάς να συνεργάζεσαι με άτομα εμπιστοσύνης ή δίνεις ευκαιρίες;

Πάμπος: Ευκαιρίες πρέπει να δίνουμε πάντοτε.

Από την άλλη νιώθω πιο σίγουρος και πιο ήρεμος όταν συνεργάζομαι με ανθρώπους που τούς ξέρω καλά και αυτούς και την τρέλα τους.

Όπως είπα πάντα πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες ιδίως εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ηθοποιοί. Γιατί όπως είπα και σε ένα νεαρό συνάδελφο όταν με ρώτησε, “Γιατί με βοηθάς;”. Εγώ του απάντησα: “Γιατί εσού είσαι παναϋριν που αρκινά τζαι εγιώνι παναϋριν που τελειώνει”. (γέλια)

Πιστεύεις πως υπάρχουν ευκαιρίες να ανελιχθουν νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί στο χώρο σας ή  όλα είναι θέμα γνωριμιών;

Πάμπος: Σίγουρα οι γνωριμίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καταλυτικό θα έλεγα. Όμως, η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η θέληση μπορούν να σε βοηθήσουν να ανελιχθεις χωρίς να είναι απαραίτητο να είσαι ενταγμένος σε κλίκες.

Ποιοι ρόλοι που υποδύθηκες  θεωρείς ότι σε καθιέρωσαν και ποιους ξεχώρισες και οικειοποιήθηκες;

Πάμπος: Ο ρόλος που με καθιέρωσε είναι ο “Χόρε” στην “Οδό Αξιοθέας”. Πολλούς ρόλους ξεχώρισα. Π.χ. τον “Χάμπο” στους “Αδιάφθορους”, τον “Κυριλή” στο “Πάστα πομιλόρι”,  τον “Καραμάνη” στην “Πεταλούδα”.

Αλλά όχι! Ποτέ δεν ταυτίστικα με κανένα χαραχτήρα. Πιστεύω ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να κτίσουμε καριέρα ταυτιζόμενοι ένα ρόλο.

Θα ήθελες να παίξεις κάποιο ρόλο που εμπειρικά είναι έξω απ’ όσα έχεις συνηθίσει;

Πάμπος: Ναι! θα ήθελα να υποδυθώ το ρόλο του Οθέλλου. Είναι ένας ρόλος βουνό και μου αρέσουν οι προκλήσεις. Νιώθω ότι ένας καλλιτέχνης όταν πετυχαίνει κάτι δύσκολο στη καριέρα του νοιώθει πολύ πιο ικανοποιημένος που πέτυχε ακόμα ένα στόχο.

Και πιστεύω οτι θα σου πήγαινε πολύ ο ρόλος. Πάμπο μου διανύουμε μία εποχή αλλαγών σε πολιτιστικό επίπεδο, έχει επηρεάσει τις επιλογές σου στις προτάσεις που σου έχουν γίνει;

Πάμπος: Ασφαλώς! Έχω γίνει πολύ επιλεκτικός στο τι θα υποδυθώ και ήταν και ο πιο σημαντικός λόγος η σχεδόν ολοκληρωτική στροφή μου προς το Θέατρο σκιών το οποίο ήταν για μένα πάντα η μεγάλη μου αγάπη.

Θα έλεγες ναι όμως σε μία πρόταση για καθαρά οικονομικούς λόγους;

Πάμπος: Αν οι λόγοι ήταν απλά οικονομικοί θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ. Αν όμως υπήρχε και το καλλιτεχνικό στοιχείο και ήξερα ότι η ομάδα που θα δουλέψω είναι άτομα που έχω πεισθεί ότι η συνεργασία μας θα είναι από καλή έως άψογη, τότε ναί θα δεχόμουν.

Ποιόν Κύπριο σεναριογράφο ξεχωρίζεις και που θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί του;

Πάμπος: Σεναριογράφους τους οποίους χαίρομαι τη γραφή τους, είναι ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΑΡΤΕΜΙΟΥ, ΛΩΡΗΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ και ΣΟΦΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ.

Αν μου γινόταν πρόταση που θα ήξερα ότι σεναριογράφος είναι κάποιος/κάποια από αυτούς θα το αντιμετώπιζα πολύ θετικά. Είτε αυτή η σειρά θα ήταν κωμωδία ή δράμα.

Μετάνοιωσες ποτέ για κάποια αποφαση σου όσο αφορά το επαγγελματικό κομμάτι;

Πάμπος: Ναι! Όταν μου έγινε πρόταση από το BBC να λάβω μέρος με ένα βασικό ρόλο σε μια πολύ υποσχόμενη σειρά και αρνήθηκα. Κι ο λόγος; Διότι δεν γνώριζα την αγγλική γλώσσα. Κακώς αρνήθηκα. Θα μπορούσα να μάθω.

Τώρα θα μεταπηδήσουμε στην άλλη μεγάλη σου αγάπη, το Θέατρο σκιών. Πότε ξεκίνησε  σαν ιδέα και ποιο ήταν το έναυσμα;

Πάμπος: Ξεκίνησε σαν ιδέα στις αρχές της δεκαετίας του 90 και ντρέπομαι που το λέω, αλλά το είδα καθαρά σαν αρπαχτή. Όταν όμως άρχισα να μελετώ τον “Καραγκιόζη” συνειδητοποίησα το βάθος, το εύρος καί τη δύναμη αυτού του χαρακτήρα. Πέρασαν τρία χρόνια μελέτης για να κάνω την πρώτη μου παράσταση.

Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ την ιστορία του Καραγκιόζη. Τελικά ποια είναι η αλήθεια του;

Πάμπος: Να μου επιτρέψεις να πω ότι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε. Χρησιμοποιούμε συχνά στο φρασεολόγιο μας την έκφραση “Καραγκιόζη” υποτιμητικά. Κακώς!

Ο Καραγκιόζης είναι η ενσάρκωση του απλού φτωχού ανθρώπου που αγωνίζεται να επιβιώσει και είναι εχθρός της κάθε μορφής καταπιεστικής εξουσίας και αδικίας.

Μακάρι όλοι μας να ξυπνούσαμε τον “ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ” που κρύβουμε μέσα μας. Θα μου πεις ότι γνωρίσαμε οι περισσότεροι το Καραγκιόζη σαν ψεύτη, κλέφτη, δολοπλόκο. Τίποτα από όλα αυτά δεν αντιπροσωπεύει τον καραγκιόζη. Αυτά τα κουσουρια του τα φόρτωσαν οι καραγκιοζοπαίχτες τη δεκαετία του 40′ που έβλεπαν ότι έχαναν θεατές λόγω της άνθισης των σινεμά και των “Καφέ σαντάν”.

Ο δικός μου όμως Καραγκιόζης παραμένει ο απλός ο άνθρωπος που αγωνίζεται με χιούμορ για ένα καλύτερο αύριο, για αυτόν και τους γύρω του.

Βοηθό και συμπαραστάτης σου στην ομάδα η σύντροφος σου Βασιλική. Βασιλική μου πες μας λίγα λόγια για σένα.

Πάμπος: Ναι! η Βασιλική είναι ένας ακούραστος και πολύτιμος συνεργάτης.

Βασιλική: Ανήσυχο πνεύμα θα με παρομοίαζα  και ακόμη δεν έχω καταφέρει να τιθασεύσω τον ατίθασο εαυτό μου.

Πολλές φορές σκέφτομαι πόσα πολλά πραγματα έχω τολμήσει στη ζωή μου και εννοείτε ότι έσπασα και τα μούτρα μου πολλές φορές.

Επαγγελματικά έχω ασχοληθεί με αρκετές διαφορετικές δουλειές και πάντοτε μου άρεσε καί μου αρέσει ακόμη, με ότι καταπιάνομαι να το κάνω καλά.

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη στα παιδιά. Έχω παρακολουθήσει επιπρόσθετα σεμινάρια για ειδίκευση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και επιπλέον σεμινάρια για την κοινωνικοποίηση και την αποδοχή αυτών των παιδιών. Αυτός είναι και ένας λόγος που σαν Θέατρο σκιών στηρίζουμε τους ” ΔΕΠΥ ΚΥΠΡΟΥ”.

Μέσα από την εμπειρία μου μαζί τους έχω υιοθετήσει ένα άλλο τρόπο σκέψης που λέει ότι, δεν δουλεύω αλλά έχω εργασία και χαρά.

Και ναι…η τελευταία μου ενασχόληση είναι να είμαι συνεργάτης του καραγκιοζοπαίχτη-ηθοποιου Παμπου Χαραλάμπους. Ήταν για να το ζήσω και αυτό. (γέλια)

Πως γνωριστήκατε; Ποιος έκανε την πρώτη κίνηση;

Πάμπος: Γνωριστήκαμε το 2003 μέσω μιας δουλειάς που δεν είχε να κάνει με θέατρο.

Ήμασταν άψογοι συνεργάτες σε αυτό που κάναμε τότε και ένα χρόνο μετά το διαζύγιο μου το 2012, και μετά από παρότρυνση αρκετών κοινών φίλων, γίναμε ζευγάρι. Τελικά φαίνεται ότι είχαν δίκιο.(γέλια)

Βασιλική: Εντάξει το κατάλαβες ότι ο Παμπος είναι ο σοβαρός της παρέας. (γέλια)

Καταρχήν προσωπικά σαν ηθοποιό δεν του είχα και ιδιαίτερη συμπάθεια. Τα τελευταία χρόνια είναι που μου άλλαξε γνώμη.

Ο Πάμπος μου λέει: “Μάλλον εσύ είχες το πρόβλημα αγάπη μου, γιατί ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει να με συμπαθα”. (γέλια)

Α! Το πώς γνωριστήκαμε;….. Νομίζω ήξερε ο ένας τον άλλον από πάντα!

Πόσα χρόνια είστε μαζί συνεργάτες στη θεατρική σκηνή;

Πάμπος: Ξεκινήσαμε σαν συνεργάτες το 2019, άλλα μας βρήκε ο κωρονοϊός…

Βασιλική: Αυτό ακριβώς. Και όταν μου πρότεινε τότε ο Παμπος να πηγαίνω να τον βοηθάω στις παραστάσεις, δεν είχα και πολλή διάθεση. Τότε φρόντιζα παιδιά διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικές “ανάγκες” το καθένα και δεν ήθελα να μπαίνω στη διαδικασία να μαθαίνω νέα πράγματα.

Το να είστε ζευγάρι στο σπίτι και στη δουλειά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;

Πάμπος: Από τη στιγμή που υπάρχει κατανόηση και κοινός στόχος, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.

Βασιλική: Τελικά είναι εντάξει. Με χαρά φεύγουμε από το σπίτι και με χαρά επιστρέφουμε!

Τι είναι αυτό που βρίσκετε ενδιαφέρον σ αυτό το είδος τέχνης;

Πάμπος: Είναι δύσκολο να είσαι πίσω από ένα πανί και οι θεατές σου μπροστά απ’ αυτό. Ιδιαίτερα αν αυτοί είναι παιδιά.

Τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές. Δεν μπορείς ούτε να τους κοροϊδέψεις ούτε να τους ξεγελάσεις. Πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να τους προσφέρεις κάτι που πραγματικά θα τους αρέσει και θα τους διασκεδάσει.

Βασιλική: Α! εδώ για εμένα αρχίζουν τα δύσκολα. Τι εννοώ. Είμαι άτομο εκατό τοις εκατό της άμεσης επαφής με τα παιδιά. Να κυλιστω μαζί τους στο πάτωμα, να παίξουμε, να χοροπηδήσουμε, να αγκαλιαστουμε, να κουβεντιάσουμε…να γίνουμε ένα!

Εμ! Πεσμου τώρα εσύ αγαπημένη Ρέα Κουμπάρη, που κάπως έτσι σε κόβω και εσένα να αντιδράς με τα παιδιά. Πέσμου, ποια είναι η αίσθηση να είσαι πίσω από ένα πανί και να ακούς μόνο φωνούλες και γέλια. Αυτό ακριβώς! Βέβαια σιγά-σιγά επειδή έχω έναν πολύ καλό δάσκαλο και είμαι και διδάξιμη, αν μπορώ ας κάνω και διαφορετικά (γέλια). Προσαρμόζομαι λοιπόν και περνάμε μια χαρά.

Να υποθέσω ότι φτιάχνεται τις φιγούρες, σκηνοθετείτε, γράφετε τα κείμενα. Πεστε μας λίγα λόγια. Ποιος είναι ο ρόλος του κάθ’ ενός;

Πάμπος: Ναι τις φιγούρες τις φτιάχνουμε μόνοι μας. Σκηνοθετούμε την παράσταση μας αλλά τα κείμενα μας είναι κυρίως παλιά κείμενα θεάτρου σκιών, τα οποία διαμορφώνουμε για να ανταποκρίνονται στο σήμερα.

Υπάρχουν φορές βέβαια που δημιουργούμε και δικά μας κείμενα, ανάλογα με το θέμα που θα μας ζητηθεί για να στήσουμε μια παράσταση.

Όσο αφορά τις φωνές των χαρακτήρων κυρίως τις υποδύομαι εγώ. Όμως όσο αφορά την κίνηση πάνω στο μπερντέ, τη μουσική και ότι άλλο χρειαστεί, ευτυχώς που έχω τη Βασιλική που είναι πάντα δίπλα μου συμπαραστάτης.

Βασιλική: Ναι! Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο πολύ καλά σε μια παράσταση. Παρόλο που ο καθένας μας έχει τις ευθύνες του, εντούτοις έχουμε πολύ καλά αντανακλαστικά και αντιδρούμε αμέσως αν συμβεί κάτι που πρέπει να καλύψουμε ο ένας τον άλλο.

Τα νέα παιδιά σήμερα πιστεύετε ότι δείχνουν ενδιαφέρον, ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά με το Θέατρο Σκιών;

Πάμπος: Σίγουρα τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον και τους αρέσει το Θέατρο σκιών. Πόσα όμως από αυτά θα αποφασίσουν μεγαλώνοντας να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα, δεν μπορώ νά το ξέρω.

Βασιλική: Όχι ιδιαίτερα. Δεν το βλέπω. Αλλα μακάρι να τους κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον να παρακολουθούν τέτοιου είδους παραστάσεις και ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως ξεπεταχτεί κανένα αστεράκι. (γέλια)

Πού συνήθως σας καλούν να κάνετε παραστάσεις; Σας έχουν γίνει προτάσεις για εξωτερικό;

Πάμπος: Συνήθως οι παραστάσεις μας γίνονται σε νηπιαγωγεία, σχολεία και σε διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνουν Δήμοι ή κοινότητες.

Πρόσφατα μεταξύ άλλων εκδηλώσεων είχαμε δώσει και παράσταση στο φεστιβάλ “Make Music Cyprus”, την παγκόσμια ημέρα μουσικής.

Επίσης πρόκειται να λάβουμε μέρος στο “Διήμερο Φεστιβάλ Τεχνών Για Παιδιά Picolino”, στη Γυαλιά της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς το Σαββατοκυρίακο 12-13 Αυγούστου. Το παιδικό αυτό Φεστιβάλ διοργανώνει το θέατρο “Picolo”, των αγαπημένων φίλων και συνεργατών Μάριου Στυλιανού και Βασιλικής Ανδρέου. Γνωρίζοντας την αγάπη και το πάθος που έχουν για τα παιδιά και τη δουλειά τους, θέλουμε να σταθούμε δίπλα τους και μακάρι αυτό το Φεστιβάλ να καταστεί με τη βοήθεια του κόσμου θεσμός.

Δράττωμε της ευκαιρίας να πω, ότι η πολιτεία είναι απολύτως απούσα με ότι έχει να κάνει με πολιτισμό. Δεν υπάρχει πλάνο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις, δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει πραγματική πολιτιστική αποκέντρωση.

Οτιδήποτε έχει σχέση με πολιτιστική αποκέντρωση και πολιτισμό εξαρτάται από πέντε δέκα “πελλούς”, που βάζουν κάτω το κόπο τους την όρεξη τους, τα λεφτά τους και την τρέλα τους για να γίνει η πολιτιστική αποκέντρωση πραγματικότητα. Η πολιτεία περί άλλων τυρβάζει.

Βασιλική: Μια χαρά τα είπε ο αγαπημένος μου. Όχι στο εξωτερικό δεν έφτασε η χάρη μας ακόμα για παραστάσεις Καραγκιόζη. Σαν ηθοποιός, ο Πάμπος εννοείτε!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας;

Πάμπος: Ο Καραγκιόζης φυσικά για τους λόγους που ανέφερα και πιο πάνω.

Βασιλική: Δεν τους έχω γνωρίσει όλους ακόμα, γι’αυτό δε μπορω να σου πω με σιγουριά. Μέχρι στιγμής το “κολλητηράκι” το συμπαθώ σίγουρα περισσότερο.

Σας έτυχε συνυπάρξετε σε θεατρική σκηνή με άλλον καραγκιοζοπαίχτη;

Πάμπος: Όχι δεν έτυχε. Εκτός από μια περίοδο που λειτουργήσαμε σαν θέατρο σκιών του ΘΟΚ και είχα σαν συνεργάτη τη συνάδελφο ηθοποιό Σταλίνα Χαραλάμπους. Και τώρα με τη σύντροφό μου Βασιλική Ανδρέου.

Βασιλική:Για την ώρα εν ο καλός μου!

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που έχει συμβεί πάνω σε παράσταση και σας έχει ενοχλήσει;

Πάμπος: Κάτι που με ενόχλησε αφάνταστα. Λοιπόν είχαμε κλείσει παράσταση σε ένα Δημοτικό σχολείο και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η Διευθύντρια όχι μόνο κάθισε στις πρώτες θέσεις στερώντας έτσι τη θέαση από τα υπόλοιπα παιδιά που κάθοντας στις πίσω θέσεις, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της, έμπλεκε σμιλί. Θεώρησα την στάση της πολύ προσβλητική. Πρώτα προσέβαλλε εμένα σαν Θέατρο σκιών, αλλά και το σύνολο των παιδιών του σχολείου της που ήταν  θεατές.

Βασιλική: θεωρώ κακό παράδειγμα  οι εκπαιδευτικοί να μιλούν μεταξύ τους την ώρα της παράστασής σε σημείο να γίνονται ενοχλητικοί, ενώ λίγα λεπτά πρίν προέτρεπαν τα παιδιά να κάνουν ησυχία.

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που έχει συμβεί πάνω σε παράσταση και σας έχει συγκινήσει;

Πάμπος: Συγκινητικές στιγμές ζούμε αρκετές στο τέλος της παράστασης,όταν τα παιδιά έρχονται να μας πάρουν αγκαλιά και  να μας πουν ευχαριστώ! Θεωρώ ότι είναι σωστό να πω ότι η συμπεριφορά της κυρίας που ανέφερα πιο πάνω ήταν μια κακή παρένθεση. Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που μας δέχονται με αγάπη και σεβασμό για αυτό που κάνουμε.

Βασιλική: Τη μεγαλύτερη συγκίνηση την πήρα όταν πήγαμε για μία παράσταση στον Μουτουλά, μονάχα για πέντε παιδιά. Μας περίμεναν με τέτοια λαχτάρα γιατί δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν συχνά παραστάσεις, λόγω του πολύ μικρού αριθμού παιδιών.

Σε μία άλλη περίπτωση ένα παιδάκι από την ειδική μονάδα όταν ολοκληρώθηκε η παράσταση, ζήτησε από τη σύνοδο του, αν μπορεί να έρθει να μας μιλήσει. Ήτανε και μικρούλικο. Μου αγκάλιασε το πόδι και μου είπε: “Ευχαριστούμε και ο Θεός να σας έχει πάντα καλά”.

Αλλα μας ευχαριστεί ιδιαίτερα όταν πάμε σε ένα σχολείο και τα παιδιά γνωρίζουν και έχουν αγωνία για το τι θα δουν. Αυτό σημαίνει καλή προετοιμασία των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης το διασκεδάζουμε όταν τα παιδιά δεν είναι απλά παθητικοί θεατές, αλλά συμμετέχουν, αντιδρούν στα διάφορα ερεθίσματα, εκφράζονται κι αυτό είναι μια πρόκληση για μας που μας γεμίζει ικανοποίηση.

Και να συμπληρώσω λέγοντας ότι αγαπούμε πολύ αυτό που κάνουμε. Με προθυμία προσφέρουμε χαρά σε παιδιά κι όχι μόνο, όπου μας προσκαλέσουν. Ακόμη και όταν το κόστος είναι δισβάστακτο για εμάς.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, όση καλή διάθεση και να διαθέτουμε.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιδιώκουμε να βρούμε, για την ώρα, ιδιώτη χορηγό. Μέχρις ότου η πολιτεία κατανοήσει επιτέλους την επιβεβλημένη ανάγκη να στηρίξει οικονομικά τόσο εμάς, όσο και άλλα “μικρά” θεατρικά σχήματα, ούτως ώστε ο πολιτισμός να φτάσει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας.

Κάποιο αστείο περιστατικό που έχει συμβεί πάνω σε παράσταση και το θυμάστε ακόμη;

Πάμπος: Αστείο όχι! Διάφορα όμως ευτράπελα συμβαίνουν. Όπως μία φορά έτυχε στα μισά της παράστασης να ξεβιδωθεί η φιγούρα του Καραγκιόζη και να μου μείνει στο χέρι ο μισός. Εγώ φυσικά δεν μπορούσα να σταματήσω. Αλλά και τα παιδιά δεν έδειξαν να τα ενοχλεί, συνέχισαν να παρακολουθούν τη παράσταση με την ίδια ευχαρίστηση. Μόνο όταν ολοκληρώθηκε μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά κοντά μου και με ρωτούσαν: “Τι έγινε και ο Καραγκιόζης κόπηκε στη μέση;” (γέλια)

Βασιλική: Ναι το θυμάμαι κι εγώ αυτό (γέλια). Σειρά μου τώρα. Λοιπόν τα μαλλιά μου απ’ όσο βλέπετε τα βάφω άσπρα…οπότε μια φορά με το που μπήκαμε στην αυλή του σχολείου λέει ένα κοριτσάκι μεγαλόφωνα: “Ελάτε.. ήρθε ο Καραγκιόζης με τη γιαγιά του”. Εγώ όπως φυσιολογικά θα υποθέσεις ξεράθηκα στα γέλια, αλλά και η καημένη η δασκάλα μετά το μικρό σοκ, έκανε παρατήρηση στο κοριτσάκι, “Μαρία μου είναι ντροπή”. Εγώ όμως το ευχαριστήθηκα όσο και να πείς. (γέλια)

Κάθε φορά που παίζετε μια παράσταση, τι βλέπετε στα μάτια των παιδιών;

Πάμπος: Τα παιδιά είναι αθώα και δεχτικά σε ότι καλό τους προσφέρεις αν αυτό δίνεται βέβαια με αγάπη. Χαιρόμαστε που μετά το τέλος της παράστασης εισπράττουμε τη χαρά και την αγάπη που βλέπουμε στα μάτια τους.

Βασιλική: Έχουν πλάκα πολλές φορές. Με εξιτάρει η αθωότητα των παιδιών. Συνήθως ο Πάμπος τους λέει: “Αν σας αρέσει η παράσταση να το πείτε στις δασκάλες σας για να ξανάρθουμε. Αν όχι πάλι να τους το πείτε για να μη μας ξανά καλέσουν”. (γέλια) Και απαντούν σχεδόν όλα μαζι: “Θα μας αρέσει. Να ξανάρθετε”.

Πάμπο μου αν δεν ήσουν ηθοποιός κι εσύ Βασιλική μου λειτουργός ειδικής αγωγής, τι θα θέλατε να είστε;

Πάμπος: ΗΘΟΠΟΙΟΣ!!!!!

Βασιλικη: Ελεύθερο πνεύμα να γυρίζω παντού. (γέλια)

Πείτε μου τι χόμπι έχετε εκτός θεάτρου;

Πάμπος: διάβασμα και περίπατοι στη φύση.

Βασιλική: Περπάτημα, χορό, μαγειρική, κουβεντούα με τους φίλους μου, εκπαίδευση στη φύση.

Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για σας;

Πάμπος: Το χαμόγελο των παιδιών.

Βασιλικη: Οι σφιχτές αγκαλιές των παιδιών.

Εγώ με τη σειρά μου παιδιά να σας ευχαριστήσω και τους δύο γι’ αυτή την όμορφη συνομιλία και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε ότι κάνετε και το πιο σημαντικό μην πάψετε να δίνετε χαρά στα παιδιά κι όλους εμάς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More