έκτακτης ανάγκης

Σύστημα προειδοποίησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το 2024

Μέχρι το 2024 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέσω των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ο Υπουργός παρακολούθησε σήμερα άσκηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» που οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας στην περιοχή Κολοσσίου, στην παρουσία των εμπλεκομένων φορέων.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η άσκηση στόχο έχει «να δώσει τη δυνατότητα στις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να εργαστούν από κοινού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων διαδικασιών σε σχέση με τη διαχείριση των συνεπειών ενός σεισμού».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «αποσκοπεί στο να αναγνωρίσει και να προσδιορίσει τυχόν κενά και αδυναμίες που προκύπτουν για βελτίωση της ετοιμότητας της ανταπόκρισης και του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών».

Όπως είπε, οι ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές είναι αδιαμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μια κοινωνία. «Γι’ αυτό και τα κράτη πρέπει να επενδύουν στην πρόληψη και προετοιμασία, διασφαλίζοντας πως οι διαδικασίες, οι δομές, υποδομές και οι ανθρώπινοι πόροι είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε ένα ενδεχόμενο περιστατικό φυσικής καταστροφής», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι επίσης σημαντικό οι μηχανισμοί των χωρών να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, για την όσο το δυνατό καλύτερη ασφάλεια και προστασία των πολιτών τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κύπρος είναι μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα και τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα στην Τουρκία και στη Συρία μας υπενθύμισαν την ανάγκη για ύψιστη ετοιμότητα ως προς την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Κάτι, σημείωσε, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή κοινών στρατηγικών και διαδικασιών ανταπόκρισης, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών, εκσυγχρονισμό και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και συστημάτων.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί επιπλέον πως αρχές του 2024, θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού μέσω κινητών τηλεφώνων», ανέφερε.

Το σύστημα αυτό, εξήγησε, «θα έχει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας (είτε από τοπικούς παρόχους είτε από παρόχους εξωτερικού) σε προεπιλεγμένες περιοχές ή και σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά για όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι έχει ανατεθεί στην Πολιτική Άμυνα ο ρόλος ως Αρμόδια Αρχή και Εθνικό Σημείο Επαφής για την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την αύξηση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων οντοτήτων, δηλαδή οργανισμών και υπηρεσιών που παρέχουν κρίσιμες και ουσιώδεις υπηρεσίες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργεία του κράτους και της οικονομίας.

«Το γεγονός πως η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την πιστοποίησή της, τον περασμένο Δεκέμβριο με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών (INSARAG) αποτελεί επίσης δείγμα για επαρκή ανταπόκριση της Δύναμης, και αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι άμεσα θα προχωρήσει επίσης και στην εγγραφή της στην Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Μονάδων Ανταπόκρισης Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι ο στόλος της υπηρεσίας έχει ενισχυθεί με 15 νέα οχήματα για κάλυψη των υποχρεώσεων.

Ο κ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε επίσης την ανάγκη ενημέρωσης λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για θέματα πρόληψης και προστασίας από διάφορους κινδύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More