Αραδίππου

Η Αραδίππου πρωτοπορεί υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Λεμεσού

Μια νέα σελίδα στην προώθηση και την ανάπτυξη πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αραδίππου άνοιξε και επίσημα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αραδίππου και της CIIM Innovations Ltd (ιδιοκτήτριας εταιρείας του CIIM Bioeconomia / University of Limassol (UOL) για την από κοινού λειτουργία του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αραδίππου.

Η επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας και των ωφελημάτων της για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και την οικονομία, παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Αραδίππου, την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023, στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Δημοτικός Γραμματέας, Ματθαίος Αλαμπρίτης, η Executive Director UoL, κα Ιωάννα Παναγιώτου και ο Διευθυντής CIIM Bioeconomia κ. Δημήτρης Τσιρόπουλος.

Το Κέντρο αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες με επίκεντρο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και θα δραστηριοποιείται σε τρεις κεντρικούς άξονες: έναν κόμβο πληροφόρησης, την εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και τα Ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία του Κέντρου ως μια σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει νέους δρόμους για συνεργασίες και χάραξη πολιτικών στο μέλλον και συνεχάρη τον Δήμο Αραδίππου και το CIIM Bioeconomia Centre του Πανεπιστημίου Λεμεσού, για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία.

«Ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Κυβέρνηση χαιρετίζουμε τη συνεργασία αυτή, η οποία θεωρείται αμοιβαία επωφελής, καθότι δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και την προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών σε διάφορους τομείς, όπως η περιβαλλοντική προστασία, η ενεργειακή απόδοση, η αειφορία και η πράσινη οικονομία.

Ευελπιστούμε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για άλλες τοπικές αρχές, αλλά και άλλους φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, όπως ανέφερε, προβλέπει σαφείς αρμοδιότητες των δήμων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής.
Από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας και τα οφέλη που θα έχει για τους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν, στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι πράσινοι επιχειρηματίες θεωρούνται βασικοί μοχλοί για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Και ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί στην πράσινη οικονομία δημιουργώντας το πρώτο δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο».

Παρουσιάζοντας επιμέρους στοιχεία της πρωτοβουλίας, η Executive Director UoL, κα Ιωάννα Παναγιώτου τόνισε πως η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί μια σύγχρονη μορφή οικονομικής δραστηριότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων για κερδοφορία και ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση, αντιμετωπίζοντάς την σαν ευκαιρία και όχι σαν εμπόδιο και επεσήμανε ιδιαίτερα την κρισιμότητα ανάπτυξης αντίστοιχων δράσεων για την οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της Αραδίππου, αλλά ολόκληρης της Κύπρου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, έχουν δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.
Η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, οι οποίες δε θα επικεντρώνονται μόνο στη δημιουργία των επιχειρήσεων, αλλά και στον εκσυγχρονισμό τους, συνεπάγεται αύξηση του εθνικού πλούτου. Συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, παραγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομιών, αφθονία και ποικιλία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, προσέλκυση ξένων πράσινων επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης».

Σε σύντομο σχόλιό του, ο Δημοτικός Γραμματέας Ματθαίος Αλαμπρίτης υπενθύμισε πως, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις εξαιτίας των καθυστερήσεων που συνήθως σημειώνονται σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εντούτοις, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελούσε μονόδρομο. Σημείωσε δε, πως ήδη ο Δήμος Αραδίππου, είχε θεσπίσει την δημιουργία κέντρου ελέγχου ατμοσφαιρικών ρύπων κατά τη διαδικασία εγκρίσεων αδειών λειτουργίας σε νέες επιχειρήσεις και αυτό πλέον αποτελεί ένα επιπλέον βήμα, το οποίο, μάλιστα, είναι πρωτοπόρο για ολόκληρη την Κύπρο

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Διευθυντή CIIM Bioeconomia κ. Δημήτρη Τσιρόπουλο να παρουσιάζει το Κέντρο σε ηλεκτρονική μορφή επισημαίνοντας πως ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί σημαντικά, αναλαμβάνοντας μια νέα στρατηγική που προσαρμόζει το επιχειρηματικό περιβάλλον στους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More