Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας» (2020 και 2021)

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας» (2020 και 2021)

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαπππούρας», τηρουμένων την υγειονομικών μέτρων λόγω πανδημίας, στις 29 Νοεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Αραδίππου που στεγάζεται στο Λύκειο Τάσος Μητσόπουλος, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λαϊκής Παράδοης «Ανδρέας Μαππούρας» για το 2020 και 2021. Στην εκδήλωση, που τελούσε  υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αραδίππου κ. Ευάγγελου Ευαγγελίδη, τιμήθηκαν  με το Βραβείο του 2021 ο δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, Άρχοντας Πρωτοψάλτης Ανδρέας Αβραάμ Βάβας και ο καταξιωμένος λαϊκός ποιητής Παντελής Κακολής, ενώ για το 2020 τιμήθηκαν  οι δύο ιστορικοί Πολιτιστικοί Όμιλοι της Αραδίππου «ΟΜΟΝΟΙΑ» και «ΕΡΜΗΣ». Απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες στους  χοροδιδάσκαλους των δύο Ομίλων, ως εξής: Αντρέας Λάτσης και Ματθαίος Αλαμπρίτης (ΕΡΜΗΣ), Παύλος Παπαδόπουλος, Παύλος Μιχαηλάς, Λούκας Πάρτος, Δημήτρης Πιτσιλλής και Ροδής Πίστης. Τιμήθηκε  επίσης, μεταθανάτια,  ο αείμνηστος Σαββάκης Λάμπρου (1947-2020), παραδοσιακός βιολιστής, μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου 2020.

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας» (2020 και 2021)

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, εκτός από το τελετουργικό, βυζαντινές ψαλμωδίες από τη Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου,   απαγγελίες από τους λαϊκούς ποιητές, Μανώλη Βασιλείου, Μάρκο Κατσιατή, Ανδρέα Λάτση και Κοσμά Οικονόμου, και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο τιμώμενων Πολιτιστικών Ομίλων. Την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχoς, ο οποίος απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό,  ο πανιερότατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος,  ιερείς της κοινότητας, η πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ  Λάρνακας Ευανθία Σάββα, ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Πάρτος, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Μαρία Πάτσαλου και άλλοι  δημοτικοί σύμβουλοι,  σχολικοί έφοροι, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων και άλλοι φίλοι της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού. Εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησε ο πρόεδρος Δρ Κώστας Κατσώνης, ενώ μίλησαν επίσης μετά την απονομή των βραβείων οι τιμώμενοι Ανδρέας Αβραάμ Βάβας και Παντελής Κακολής, ενώ εκ μέρους των δύο Ομίλων αντιφώνησαν οι πρόεδροί τους Μάριος Αλαμπρίτης (ΟΜΟΝΟΙΑ) και Σκεύη Σοφιανού (ΕΡΜΗΣ), και εκ μέρους των χοροδιδασκάλων οι Ματθαίος Αλαμπρίτης και Παύλος Μιχαηλάς. Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν η Ζωή Μαππούρα, ενώ διάβασαν σχετικά κείμενα η Μαρίνα Σάββα και η Άννα Ττόουλου.

Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του Ιδρύματος Δρα Κώστα Κατσώνη:

Ο  κόσμος εσυνάκτηκεν να παρακολουθήσει

το πρόγραμμαν που πρόκεται σε λλίον ν’αρκινήσει.

Χορούς, τραούδκια πρωτινά ν’ ακούσουν τα παιδκιά μας

 τζιαι να τους αθθυμίζουμεν πως έν’κληρονομιά μας

 Να μεν χαθούν οι ρίζες μας π’αφήκαν οι γονιοί μας,

γιατί μιτά τους χάνεται τζιαι ούλλη  η ζωή μας.

Άμα σαπούν οι ρίζες μας τζιαι το δεντρόν μαράνει,

Έθθεν να πά’ πολλύς τζαιρός τζαι τέλεια ‘ννά ξεράνει.

Αυτά γράφει σε ένα ποίημά του ο αείμνηστος λαϊκός μας ποιητής Ανδρέας Μαππούρας, θέλοντας να καταδείξει με τον δικό του ποιητικό τρόπο τη σημασία που έχει η διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης, που είναι ένας πολύτιμος θησαυρός ακένωτης  πολιτιστικής  κληρονομιάς. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό και στόχο υπηρετεί,  στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, από την αρχή της ίδρυσής του – πριν από έξι ακριβώς χρόνια – και το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας», που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό να αναδείξει το ποιητικό έργο του μεγάλου λαϊκού μας ποιητή αλλά και των άλλων Αραδιππιωτών λαϊκών ποιητών, μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν ταυτόχρονα και τιμούν τη λαϊκή μας παράδοση και τον ευρύτερο λαϊκό μας πολιτισμό. Ήδη το Ίδρυμα έχει στο ενεργητικό του δύο σημαντικές εκδόσεις: το  βιβλίο «Ανδρέας Μαππούρας: Οι ποιητάρικες φυλλάδες», μια μνημειώδη έκδοση των 1000 σχεδόν σελίδων με 122 εκδομένες και ανέκδοτες ποιητάρικες φυλλάδες του Ανδρέα Μαππούρα, που εκδόθηκε το 2015 και είναι σχεδόν εξαντλημένο, ενώ εν μέσω πανδημίας (το 2020) εκδόθηκε το βιβλίο «Παρασκευάς Ζαχαρούλας και Λοϊζής Κουρουζιάς: ’Απαντα τα ευρισκόμενα», που περιλαμβάνει τις ευρισκόμενες ποιητάρικες φυλλάδες των δύο  σημαντικών και εν πολλοίς ξεχασμένων λαϊκών μας ποιητών (γύρω στις 50  φυλλάδες).  Το βιβλίο,  που ετοίμασε και παραχώρησε στο Ίδρυμα ο Δρ Κωνσταντίνος Γιαγκουλής (τον οποίο  θερμά ευχαριστούμε), εκδόθηκε χάρη στη γενναιόδωρη  χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως και με άλλες μικρότερες χορηγίες.

Μια άλλη σημαντική δραστηριότητα του Ιδρύματος για την οποία νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι είναι η πρόσφατη εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2021, στην οποία έγιναν  τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του  λαϊκού μας ποιητή  Ανδρέα Μαππούρα,  ως μια ελάχιστη ένδειξη απόδοσης τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, για το έργο του και για την ανεκτίμητη προσφορά του στην κυπριακή λαϊκή ποιητική δημιουργία, τη μουσική παράδοση του τόπου και τον ευρύτερο λαϊκό μας πολιτισμό.   Για τη φιλοτέχνηση της προτομής, τη διαμόρφωση και την τοπιοτέχνηση του χώρου όπου τοποθετήθηκε (στον χώρο πρασίνου της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ -έναντι Κέντρου «Αστέρια»), οφείλουμε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Δήμο μας και ιδιαίτερα στον Δήμαρχό μας Ευάγγελο Ευαγγελίδη, όπως επίσης και σε όλους τους χορηγούς μας (Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, Ίδρυμα Δημητράκη Κουμανταρή και  άλλους).

Εκτός όμως από τα πιο πάνω, τα οποία κρίναμε σκόπιμο να αναφέρουμε όσο γίνεται πιο συνοπτικά, θεωρούμε μια από τις πιο σημαντικές μας δραστηριότητες την καθιέρωση του Βραβείου Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα ή οργανισμούς που έχουν να επιδείξουν σημαντική δράση και προσφορά στη διάδοση, διατήρηση και ανάδειξη της κυπριακής λαϊκής παράδοσης, σε όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις της (ποίηση, τραγούδι, χορός, εικαστική δημιουργία, λαογραφία, έρευνα-μελέτη και συγγραφή  κτλ. ). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το Βραβείο καθιερώθηκε το 2017, οπότε και απονεμήθηκε στον καταξιωμένο Αραδιππιώτη ερμηνευτή των κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών Χρήστο Σίκκη, που γράφει τη δική του ιστορία στον χώρο της κυπριακής μουσικής  παράδοσης σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Το 2018 τιμήθηκε με το Βραβείο ο πολυγραφότατος κατ’εξοχήν μελετητής της κυπριακής λαϊκής ποίησης Δρ Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής, ενώ το 2019, σε μια αξέχαστη εκδήλωση μουσικής πανδαισίας, τιμήσαμε τον γνωστό και αγαπητό σε όλους τραγουδιστή, Μιχάλη Βιολάρη, έναν εμβληματικό Κύπριο τραγουδιστή και συνθέτη που έχει τη δική του μεγάλη συμβολή στη διάδοση και ανάδειξή της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής στην Αθήνα και ανά το πανελλήνιο.

Το 2020, στις 16 Μαρτίου, σ’αυτόν εδώ τον χώρο είχαμε προγραμματίσει την απονομή του Βραβείου Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας» στους δύο ιστορικούς Πολιτιστικούς Ομίλους της Αραδίππου, τον Πολιτιστικό Όμιλο «ΟΜΟΝΟΙΑ» και τον Πολιτιστικό Όμιλο «ΕΡΜΗΣ», σε ένδειξή εκτίμησης για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους στην πολιτιστική μας παράδοση και δημιουργία,  ιδιαίτερα μέσα από τη συστηματική διδασκαλία των κυπριακών παραδοσιακών χορών, αλλά και τη διοργάνωση ποικίλων λαογραφικών μουσικο-χορευτικών  εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.  Κρίναμε επίσης σκόπιμο μαζί με τους Ομίλους να τιμήσουμε ξεχωριστά και τους χοροδιδάσκαλους των δύο ομίλων, που έγραψαν κι αυτοί τη δική τους ιστορία και συνέβαλαν ώστε οι δύο ‘Ομιλοι να τυγχάνουν σήμερα της καθολικής καταξίωσης, ως σημαντικοί φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Όμως, μια βδομάδα πριν από την τελετή της 16ης Μαρτίου 2020, ενέσκηψε και στον τόπο μας η πανδημία του νέου κορωνοϊού (covid 19),  με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκδήλωση λόγω των μέτρων καθολικού εγκλεισμού, που είχαν τότε αποφασιστεί. Η απονομή θα γίνει σήμερα, μαζί με το Βραβείο της φετινής χρονιάς 2021, που απονέμεται σε δυο εμβληματικές μορφές της κυπριακής λαϊκής παράδοσης: τον Άρχοντα πρωτοψάλτη και δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Ανδρέα Αβραάμ Βάβα και τον καταξιωμένο λαϊκό ποιητή Παντελή Κακολή. Είναι και οι δύο τιμώμενοι καθολικώς αναγνωρισμένοι για την τεράστια προσφορά τους, στον τομέα του ο καθένας, μια προσφορά, που αναμφίβολα εμπλουτίζει και αναδεικνύει  με τον καλύτερο τρόπο την κυπριακή λαϊκή παράδοση, ενώ υπηρετεί ταυτόχρονα και την  αναγκαιότητα και τους στόχους που και το Ίδρυμά μας υπηρετεί: για τη διατήρηση, διάδοση και ανάδειξη της λαϊκής μας παράδοσης.

Δεν πρόκειται όμως να αναφέρω περισσότερα, για τους τιμώμενους της σημερινής τελετής, αφού σε λίγο θα διαβάσουμε βιογραφικά, ιστορικά και σκεπτικά, που θα μας διαφωτίσουν πλήρως και θα τεκμηριώσουν όσο γίνεται καλύτερα την απόφασή μας να τους τιμήσουμε. Απλά, επιτρέψτε μου, πριν κλείσω την εισαγωγική μου παρέμβαση, να αναφερθώ  στη μεταθανάτια απόδοση τιμής σε έναν ξεχωριστό φίλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μαππούρα, τον αείμνηστο Σαββάκη Λάμπρου, καταξιωμένο βιολιστή της παράδοσης και μουσικοσυνθέτη, ο οποίος έφυγε τόσο ξαφνικά και απρόσμενα από ανάμεσά μας στις 2 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 73 ετών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της κυπριακής μουσικής παράδοσης και δημιουργίας. Νιώθουμε την ανάγκη να τον τιμήσουμε, έστω και μεταθανάτια, απονέμοντας στην οικογένειά του αναμνηστική πλακέτα, ενώ στοχεύουμε μελλοντικά, και όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν, να διοργανώσουμε μια μεγάλη μουσική συναυλία με  έργα δικής του σύνθεσης και μελοποίησης, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Κύπριων τραγουδιστών της παράδοσης.

ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΑΒΡΑΑΜ ΒΑΒΑ

Ο Ανδρέας Αβραάμ Βάβας, ο οποίος από τα παιδικά του χρόνια  μυήθηκε στα νάματα της εκκλησιαστικής υμνωδίας και της Βυζαντινής Μουσικής, την οποία μελέτησε και σπούδασε συστηματικά και με ιεραποστολική αφοσίωση, ενώ καταξιώθηκε για τη σημαντική προσφορά του,  ως ιεροψάλτη και  Δασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής, με τον τίτλο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη, που του απένειμε το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, έχει τη δική του σημαντική συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της Λαϊκής μας Παράδοσης. Απλός ιεροψάλτης στον Απόστολο Βαρνάβα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αρχικά και σε άλλους  ναούς στη γενέτειρά του Έγκωμη και σε  γειτονικές κοινότητες, αλλά και στη συνέχεια, από το 1974 και μετέπειτα, όντας εκτοπισμένος στη Λάρνακα, όπου συνέχισε και συνεχίζει ως σήμερα  το ευλογημένο έργο του ως ιεροψάλτης  στον πάνσεπτο  ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου, αλλά και ως δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, συμπληρώνοντας μισό σχεδόν αιώνα ακάματης υπηρεσίας και προσφοράς, αναδείχθηκε  ως ένας καταξιωμένος  σκαπανέας και μύστης της εκκλησιαστικής μας μουσικής και της Βυζαντινής κληρονομιάς, την οποία συνεχίζει να    υπηρετεί άοκνα, με υποδειγματικό ζήλο, αφοσίωση και ανιδιοτέλεια.

Σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της  τεράστιας αυτής προσφορά του,  ως ιεροψάλτη και Δασκάλου  της Βυζαντινής Μουσικής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Λαϊκής μας Παράδοσης και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς,  το  Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας», τιμά τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Ανδρέα Αβραάμ Βάβα με το Βραβείο Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας», για τη φετινή χρονιά 2021.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΚΟΛΗ

O καταξιωμένος λαϊκός ποιητής Παντελής Κακολής, που είναι, κατά τεκμήριο, ένας άριστος  χειριστής της γλώσσας, μάστορας και τεχνίτης του στίχου, έχοντας ήδη στο  ενεργητικό του γύρω στα είκοσι βιβλία, ποιητικά και άλλα, όπως επίσης και σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις,  τόσο για το ποιητικό του έργο, όσο και για τη μεγάλη προσφορά του στη Λαϊκή μας Παράδοση, τη Λαογραφική Έρευνα, την Παιδεία  και τον ευρύτερο Λαϊκό μας Πολιτισμό, κατέχει μια ξεχωριστή θέση  στον  χώρο της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας, την οποία υπηρετεί με την αστείρευτη έμπνευση και τη γραφίδα του για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Με δέκα εκδομένες ίσαμε σήμερα ποιητικές συλλογές που αναδεικνύουν περίτεχνα το γνήσιο ποιητικό του ταλέντο αλλά και  τις τεράστιες δυνατότητες της κυπριακής διαλέκτου ως μέσου ποιητικής  έκφρασης και δημιουργίας, ενώ λαμπρύνουν και εμπλουτίζουν ταυτόχρονα τη σύγχρονη κυπριακή λαϊκή ποίηση- με   τον προσεγμένο στίχο, τον σεβασμό των κανόνων της στιχουργικής και της μετρικής, όπως και με τα καίρια διαχρονικά τους θέματα και μηνύματα που αντικατοπτρίζουν την πεμπτουσία της παραδοσιακής ζωής και την αυθεντικότητα και γνησιότητα της κυπριακής λαϊκής ψυχής, ο Παντελής Κακολής γράφει τη δική του Ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς  σύγχρονους Κύπριους λαϊκούς ποιητές,  ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι  και η 40χρονη προσφορά του στον πολιτισμό και την παιδεία της κυπριακής παροικίας της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέτειράς του Λιοπετρίου, όπου ζει και δημιουργεί εδώ και 25 χρόνια, μετά τον επαναπατρισμό του, το 1996,   από τη Μεγάλη Βρετανία.

Για το ιδιαίτερα αξιόλογο  και πολυσήμαντο ποιητικό του έργο, με το οποίο  έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη και καταξίωση του κυπριακού γλωσσικού ιδιώματος, αλλά και για τη μεγάλη  προσφορά του στον  Λαϊκό μας Πολιτισμό, το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας» απονέμει στον λαϊκό ποιητή Παντελή Κακολή το Βραβείο Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας», για τη φετινή χρονιά 2021.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Ο Αθλητικός Σύλλογος «ΟΜΟΝΟΙΑ» Αραδίππου, που ιδρύθηκε το 1929 και συμπληρώνει φέτος 92 χρόνια ιστορικής παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα της Αραδίππου και της Κύπρου,  έχει ταυτόχρονα να επιδείξει μια σημαντική προσφορά στον Πολιτισμό, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στα νεότερα χρόνια, με την ίδρυση του Πολιτιστικού Ομίλου «ΟΜΟΝΟΙΑ» (το 1981), που αποτελεί σήμερα έναν  από τους πιο δραστήριους Πολιτιστικούς Ομίλους του Δήμου μας, με πολυσήμαντη δράση και προσφορά,  ιδιαίτερα στον τομέα των κυπριακών  χορών, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και βασική πτυχή της Κυπριακής Λαϊκής Παράδοσης και της ευρύτερης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.  Με τη συστηματική διδασκαλία των κυπριακών παραδοσιακών χορών στα παιδιά και στους νέους μας (και των δύο φύλων),  τη δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος, τη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε σωρεία λαογραφικών και άλλων λαϊκών εκδηλώσεων, σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, ο Πολιτιστικός Όμιλος ΟΜΟΝΟΙΑ, στη 40χρονη ίσαμε σήμερα διαδρομή του,   διαδραματίζει σημαντικό  ρόλο  στην υγιή απασχόληση των παιδιών μας,  υπηρετώντας ταυτόχρονα με συνέπεια και συνέχεια τον διαχρονικό στόχο της διατήρησης, της διάδοσης και ανάδειξης της Κυπριακής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης και του ευρύτερου Λαϊκού μας Πολιτισμού.

Σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης για την πολύχρονη και πολυσήμαντη αυτή προσφορά του  στη Λαϊκή μας Παράδοση, το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας»  απονέμει στον Πολιτιστικό  Όμιλο «ΟΜΟΝΟΙΑ» Αραδίππου το Βραβείο Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας», για τη χρονιά   2020.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΕΡΜΗΣ»

Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος «ΕΡΜΗΣ» Αραδίππου, που ιδρύθηκε το 1958 και συμπληρώνει φέτος 63 χρόνια  ιστορικής παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα της Αραδίππου και της Κύπρου,  έχει ταυτόχρονα να επιδείξει μια σημαντική προσφορά στον Πολιτισμό και την παράδοση του τόπου, από την αρχή της ίδρυσής του ως τις μέρες μας, μέσα από τον επώνυμο Πολιτιστικό ΄Ομιλο (ΕΡΜΗ), που λειτουργεί από το 1993 ως ξεχωριστή νομική οντότητα    και αποτελεί  έναν  από τους πιο δραστήριους Πολιτιστικούς Ομίλους του Δήμου μας, με πολυσήμαντη δράση και προσφορά,  ιδιαίτερα στον τομέα των κυπριακών χορών, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Με τη συστηματική διδασκαλία των κυπριακών  παραδοσιακών χορών στα παιδιά και στους νέους μας (και των δύο φύλων),  τη δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος, τη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε σωρεία λαογραφικών και άλλων λαϊκών εκδηλώσεων, σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, ο Πολιτιστικός Όμιλος «ΕΡΜΗΣ» Αραδίππου, στην 28χρονη  ίσαμε σήμερα διαδρομή του,   πέρα από τη σημαντική συμβολή του στην υγιή απασχόληση των παιδιών, υπηρετεί ταυτόχρονα με συνέπεια  και συνέχεια  τον διαχρονικό στόχο της διατήρησης, της διάδοσης και ανάδειξης της Κυπριακής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης και του ευρύτερου Λαϊκού μας Πολιτισμού.

Σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της πολύχρονης και πολυσήμαντης προσφοράς του  στη Λαϊκή μας Παράδοση, το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας»  απονέμει στον Πολιτιστικό  Όμιλο «Ερμής» Αραδίππου το Βραβείο Λαϊκής Παράδοσης «Ανδρέας Μαππούρας», για τη χρονιά 2020.

Ο Πρόεδρος

Κώστας Κατσώνης
Αραδίππου, 29 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More