Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου

ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ
Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης- Συλλογή Χριστοφόρου, φιλοξενείται σε μια αναπαλαιωμένη παραδοσιακή οικία στην οδό Θερμοπυλών 11. Η οικία αποκαταστάθηκε και σε αυτή προστέθηκε ένα επιπλέον μοντέρνο κτίσμα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο, τόσο τεχνικά, όσο και αισθητικά με το διατηρητέο οικοδόμημα. Το νέο Μουσείο γειτνιάζει με το Λαογραφικό Μουσείο, «Κώστας Καϊμακλιώτης», δημιουργώντας έτσι μια γειτονιά πολιτισμού. Το οικοδόμημα είναι αγορασμένο από τον Δήμο Αραδίππου και το κόστος ανακατασκευής του άγγιξε το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η ΕΚΘΕΣΗ
Έργα από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα περιλαμβάνονται στην Συλλογή Χριστοφόρου, καλύπτοντας μια ιστορία Τέχνης πέντε αιώνων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Στα 250 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής που αποτελούν την Συλλογή Χριστοφόρου, συναντάμε ενδεικτικά την περιπέτεια, τις αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα της Τέχνης αυτών των αιώνων, με κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών τους από τη Χριστιανική θρησκεία. Το στοιχείο αυτό λειτουργεί συνεκτικά, εξειδικεύει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης Συλλογής και δίνει τη δυνατότητα μελέτης και σύγκρισης των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης του ίδιου θεματικού ερεθίσματος.

Στην πλειονότητά τους τα έργα είναι ανυπόγραφα, ωστόσο σε αρκετά οι υπογραφές φανερώνουν ζωγράφους με σημαντικό έργο.

Στη Συλλογή εκπροσωπούνται σημαντικοί Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρονται: Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χ΄Κυριάκος Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου και Γκολφίνος.

Οι Ιταλοί Filippo Abbiati, Giovanni Battista Tiepolo, Giovanni Battista Salvi, η Γαλλίδα Carola Sorg, οι Ισπανοί Isidoro Tapia, Juan Carlos Angles, oι Φλαμανδοί Jan Tengnangel, Guillam Forschondt.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων- Rafael, Tintoretto, da Cortona, Guercino, Rubens- που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους. Εδώ περιλαμβάνονται και χαρακτικά των Durer και Rembrandt.

Μεγάλος αριθμός Ρωσικών εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές.

Εκφραστικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το έργο του Νικολάου Καντούνη, ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής.

Αξιοπρόσεκτη πτυχή της Συλλογής καταρτίζουν τα σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα, τα φιλοτεχνημένα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αι., καρπός της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων.

Η Συλλογή είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την Τέχνη.

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 15 ΔΕΚΕΒΡΙΟΥ 2021
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08:00 – 15:00
ΕΙΣΟΔΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 99449983 κ. Σκεύη
ΔΙΕΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 11, 7104, ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More