H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος συνδιοργάνωσαν τον 10ο Διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων των Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
Ευρύτεροι στόχοι του διαγωνισμού ήταν, οι μαθητές, μέσα από τις μαθητικές τους δημιουργίες, να γνωρίσουν την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, τον Κυπριακό Ελληνισμό, τα ήθη, έθιμα και την παράδοσή μας, τη σκλαβωμένη κυπριακή γη, να κατανοήσουν το εθνικό μας πρόβλημα (το Κυπριακό), να προβληματίζονται και να νοιάζονται για αυτό και να διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου.
Το Γυμνάσιο Αραδίππου, συμμετείχε, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να συνδημιουργήσει με τους μαθητές του και να διακριθεί με 3 Διεθνή Βραβεία: 1ο Βραβείο στην κατηγορία Τραγούδι, το οποίο φέρει τον τίτλο, Ανάσταση στην Κύπρο μας, σε στίχους της Ελένης Παπαμιχαήλ του Β5 και Χριστόφορου Κατσιαρδή του Β7, σε μουσική σύνθεση της Έλενας Τουμάζου του Β5 και ερμηνεία των Έλενας Τουμάζου και Αντωνιέττας Ευαγγέλου του Γ8. Διακριθήκαμε, επίσης, με 2ο Βραβείο στην κατηγορία Project με την εργασία της Ελένης Παπαμιχαήλ Κυπριακός Παραδοσιακός Γάμος και με Έπαινο στην κατηγορία Ταινία Τεκμηρίωσης της Κατερίνας Χαραλαμπίδου του Β7, η οποία φέρει τον τίτλο Η Φλόγα. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός και καθοδηγητής των εν λόγω μαθητών και δημιουργιών είναι ο Φιλόλογος Σάββας Βορκάς.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 235 σχολικές μονάδες από Αγγλία, Αυστραλία, Αμερική, Αφρική Ελλάδα και Κύπρο με 11.500 μαθητές και υποβλήθηκαν 1058 μαθητικές δημιουργίες! Δικαιολογημένα, λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την όλη πρωτοβουλία, που στοχεύει στην υγιή ενασχόληση και ευρύτερη παιδεία των νέων, σε όλα τα παιδιά και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τα καθοδήγησαν και στήριξαν, αλλά και σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αφού σημασία έχει η προσπάθεια, η πορεία και οι εμπειρίες που αποκόμισαν.