Έμ.Ιακωβίδου-Χρ. Φωκαΐδου: Από την Αραδίππου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης

Η Έμιλυ Ιακωβίδου είναι 13 ετών και μαθήτρια Β’ Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Αραδίππου. Η Χρυστάλλα Φωκαΐδου είναι 14 ετών και μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου στην Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας. Οι δυο τους είναι φίλες από παλιά και αθλήτριες του Ναυτικού Όμιλου Λάρνακας στο άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Στο διάστημα από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου έγραψαν ιστορία με τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης Κορασίδων, που διεξήχθη στην Αθήνα, και ως αυτή ήταν και η πρώτη φορά που αποστολή από την Κύπρο εκπροσωπείται σε παγκόσμιους αγώνες του αθλήματος.

Με το νεανικό χαμόγελο και τα όνειρα για το μέλλον τους να ξεχειλίζουν, η Έμιλυ και η Χρυστάλλα μιλούν στην εφημερίδα της «Αραδίππου» για αυτή την εμπειρία, την προσωπική τους πορεία στο άθλημα, τους ανθρώπους που τις στηρίζουν και τις εμπνέουν, τη μεταξύ τους σχέση, αλλά και τα προσωπικά τους σχέδια για το μέλλον.

Μπορείτε να μας αναφέρετε επιγραμματικά λίγα πράγματα για τον εαυτό σας και την πορεία σας μέχρι σήμερα στον αθλητισμό;

  • (ΕΙ) Πριν αρκετά χρόνια ανακάλυψαν οι γονείς μου το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης. Για πολύ καιρό εγώ αρνιόμουν να το δοκιμάσω, επειδή δεν το θεωρούσα ως ένα άθλημα το οποίο θα μου κινούσε το ενδιαφέρον. Μετά από την πρώτη δοκιμή όμως, κατάλαβα πως έκανα λάθος. Έτσι, εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολούμαι με το άθλημα με πάθος και αγάπη.
  • (ΧΦ) Από την ηλικία των τεσσάρων ετών ξεκίνησα μαθήματα κολύμβησης. Αργότερα, η μητέρα μου με παρακίνησε να συμμετέχω σε μαθήματα συγχρονισμένης κολύμβησης. Από το πρώτο μόλις μάθημα, το πάθος και η αγάπη για το άθλημα αναπτύχθηκαν. Έτσι, εδώ και τέσσερα χρόνια εξασκώ το άθλημα καθημερινά.

Πριν δύο μήνες συμμετείχατε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης κορασίδων. Αυτή ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που η Κύπρος εκπροσωπήθηκε σε μια τέτοια διοργάνωση. Από μόνη της αυτή η συμμετοχή αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας;

  • (ΕΙ) Καταρχάς, μόνο και μόνο, η συμμετοχή μας αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία. Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμικτα. Νιώθαμε αγχωμένες και φοβισμένες, αφού ήταν η πρώτη μας φορά που συμμετείχαμε σε τέτοιους αγώνες. Νιώθαμε όμως και υπερηφάνεια που εκπροσωπούσαμε την Κύπρο για πρώτη φορά σε κάτι τόσο σημαντικό.
  • (ΧΦ) Αρχικά, εννοείται πως είχαμε άγχος, διότι δεν είχαμε ξανασυμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Στην πορεία όμως δεν μπορούσαμε παρά να νιώσουμε περηφάνεια και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που μας δόθηκε, να εκπροσωπήσουμε για πρώτη φορά την πατρίδα μας σε ένα παγκόσμιο αγώνα.

Με τη συμμετοχή σας και μόνο γράψατε ιστορία βάζοντας την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα του αθλήματος στην χώρα; Υπάρχουν υποδομές ώστε να υποστηριχθείτε εσείς και οι συναθλήτριες σας, ώστε να εδραιωθεί αυτή η παρουσία και στις επόμενες διοργανώσεις;

  • (ΕΙ) Η Κύπρος πλέον με την συμμετοχή μας είναι ικανή να ξανασυμμετάσχει σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Σίγουρα με αρκετές δυσκολίες και εμπόδια, όμως με αρκετή προσπάθεια και πείσμα, η κάθε μία από τις συναθλήτριές μας θα μπορούσε να παρουσιάσει μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση.
  • (ΧΦ) Με τη συμμετοχή μας φέτος, αφενός ανοίξαμε τον δρόμο για άλλες συναθλήτριές μας να συμμετέχουν σε παρόμοιες διοργανώσεις. Αφετέρου, αποδείξαμε ότι παρόλο που είμαστε μια σχετικά καινούρια ομάδα και χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αγωνιστικές απαιτήσεις του αθλήματος.

Ποια πρόσωπα ήταν αυτά που σημάδεψαν την πορεία σας μέχρι σήμερα;

  • (ΕΙ) Η προπονήτρια μας, κυρία Γιάννα Πένεβα, το στήριγμά μας, ήταν βράχος δίπλα μας, στάθηκε στο πλάι μας όταν εμείς δεν αντέχαμε άλλο, στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα! Ο σύζυγος της προπονήτριας μας, κύριος Ανδρέας, ο οποίος δεν ήταν μόνο το στήριγμά της της ίδιας, αλλά και ο αναπληρωτής προπονητής μας, όταν για κάποιο λόγο η προπονήτριά μας απουσίαζε. Σίγουρα οι άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, αλλά και οι γονείς μας για άλλο την στήριξη και την αγάπη.
  • (ΧΦ) Η αγαπημένη μας προπονήτρια, κυρία Γιάννα Πένεβα, η οποία ποτέ δεν σταματά να μας υποστηρίζει και ήταν εδώ για μας κατά την διάρκεια των δύσκολων προπονήσεων. Ο σύζυγος της προπονήτριας μας, κύριος Ανδρέας Ζαχαριάδης, ο οποίος αναλάμβανε την ενδυνάμωση και τις προπονήσεις μας, όταν η προπονήτριά μας απουσίαζε για επαγγελματικούς λόγους από την χώρα και που μας υποστηρίζει σε κάθε παρουσία μας και αγώνα με αισιοδοξία. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και στον κύριο Ζένιο Νικολάου που πίστεψε σε εμάς, αλλά και στους γονείς μου για όλη την στήριξη που μου πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι, αγωνιστικοί και προσωπικοί;

  • (ΕΙ) Φυσικά, να προσπαθούμε για το καλύτερο καθημερινά και να ξεπερνούμε τα προσωπικά μας όρια, με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και επιμονή.
  • (ΧΦ) Να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και να βελτιωθούμε όσο το δυνατό περισσότερο.

Είναι εύκολο να διαχειριστείτε τον χρόνο της προπόνησης με τις άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις σας; Πώς τα καταφέρνετε;

  • (ΕΙ) Εννοείται πως είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή και τις προπονήσεις, αλλά, λόγω της αγάπης μας για το άθλημα, δεν σταματάμε να προσπαθούμε για το καλύτερο.
  • (ΧΦ) Είναι αρκετά δύσκολος ο συνδυασμός των μαθημάτων και των προπονήσεων, αλλά η αγάπη και το πάθος που αναπτύξαμε για το άθλημα, μας ενθαρρύνουν να συνεχίζουμε δυναμικά.

Αυτή η διαδικασία φανταζόμαστε όλοι θα δημιουργεί και άλλους δεσμούς μεταξύ σας. Πώς είναι η συνύπαρξή σας, τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό;

  • (ΕΙ) Η φιλία που  δημιουργήσαμε είναι αδερφική, τόσο μέσα στο νερό όσο και έξω. Οι αξέχαστες αναμνήσεις που ζήσαμε, ειδικά τους τελευταίους μήνες, έκαναν την σχέση μας μοναδική και εμάς αχώριστες φίλες και συναθλήτριες.
  • (ΧΦ) Παρόλο που πάντα ήμασταν πολύ καλές φίλες, οι τελευταίοι μήνες, όπου περνάμε σχεδόν την κάθε μέρα μαζί, μας έφεραν ακόμη πιο κοντά. Επίσης, οι αξέχαστες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις που αποκτήσαμε κατά την διάρκεια των αγώνων, τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό, έκαναν την σχέση μας πολύ ξεχωριστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More