Στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας Λάρνακας, πριν ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις για το θέμα της Κόσιης

Στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας Λάρνακας, πριν ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις για το θέμα της Κόσιης

Ορίζουν μελετητές και δικηγόρους
για να ματαιώσουν την εγκατάσταση
μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή

Τις επόμενές τους κινήσεις που φτάνουν μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισαν οι δήμαρχοι, κοινοτάρχες και Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου, προκειμένου να βρεθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα της εγκατάστασης της μονάδας ασφαλτικού στην Κόσιη. Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023 στο δημαρχείο Αραδίππου, έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, τα όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα που κατατέθηκαν και πλέον απαιτούνται δραστικές κινήσεις, ώστε να βρεθεί λύση προς όφελος της επαρχίας.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής απόφασης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλες οι συντονισμένες κινήσεις που πρόκειται να γίνουν στο επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε δέσμη έξι βημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν την τελευταία προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση, η οποία πλέον έχει στα χέρια της την ευθύνη της λήψης πολιτικής απόφασης να αναιρεθεί η μεταφορά της μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή. Κατόπιν συζήτησης, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Να σταλεί άμεσα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία να του αναφέρονται τα αιτήματα της επαρχίας και να ζητείται συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν δια ζώσης τα προβλήματα, καθώς και η δική του παρέμβαση στην επίλυση του προβλήματος.
  • Να σταλεί άμεσα επιστολή στο Τμήμα Περιβάλλοντος που χειρίζεται την υπόθεση, στην οποία να ζηταιται όπως μην ληφθεί καμία απόφαση πριν ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, καθώς και να εξεταστεί το περιεχόμενο μελέτης που θα καταθέσουν από κοινού οι Δήμοι και κοινότητες της επαρχίας.
  • Να οριστεί μελετητής, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση της πιο πάνω μελέτης.
  • Να οριστεί δικηγόρος, ο οποίος θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση με στόχο να προσβάλει και να αναιρέσει την απόφαση μεταφοράς της μονάδας στην Κόσιη.
  • Να ζητηθεί από ειδικό επιστήμονα να καταθέσει έκθεση επί των μελετών που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας κατά την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να ενισχυθούν τα επιχειρήματα κατά της απόφασης μεταφοράς.
  • Να ασκηθεί πολιτική πίεση από όλες τις κατευθύνσεις προς την κυβέρνηση, πως στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή βρίσκεται η μονάδα του ΧΥΤΥ και δεν είναι δυνατόν να αντέξει και τη μεταφορά της μονάδας του ασφαλτικού. Να τεθεί συνεπώς το δίλημμα προς την Κυβέρνηση και να κληθεί να επιλέξει είτε τη μία είτε την άλλη ανάπτυξη.

Κοινή θέση των παρισταμένων ήταν πως τώρα είναι η ώρα για δυναμική αντίδραση με κάθε τρόπο. Οι δήμαρχοι, κοινοτάρχες και βουλευτές συμφώνησαν όπως δοθεί ένα μικρό χρονικό περιθώριο στην Κυβέρνηση να επανεξετάσει τα αιτήματά τους και, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, να επανέλθουν από τον Σεπτέμβριο με οργανωμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσων Ιασωνίδης, ο Δήμαρχος Αθηαίνου Κυριάκος Καρεκλάς, ο κοινοτάρχης Τρούλλων Σπύρος Πάμπουλου, οι Βουλευτές Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, ο αντιδήμαρχος Αραδίππου Χριστόδουλος Πάρτου, ο δημοτικός Γραμματέας Αραδίππου, Ματθαίος Αλαμπρίτης, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, Παύλος Δημητριάδης εκπροσωπώντας τον Βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου, καθώς και οι κ.κ. Αντώνης Πήτας και Μάριος Ανδρέου, με την ιδιότητα του Βιολόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More