Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης

Εγκαίνια Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης– Συλλογή Χριστοφόρου στην Αραδίππου

«Ένα κύτταρο πολιτισμού γεννιέται στην καρδιά της παλιάς πόλης»

Πραγματοποιούνται την ερχόμενη Τρίτη (20/09) στις 19:00 μ.μ. από την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, τα εγκαίνια του Μουσείου – Συλλογή Χριστοφόρου. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος.

Στο μουσείο φιλοξενούνται έργα ανεκτίμητης αξίας απ’ όλο τον κόσμο με κοινό παρονομαστή τη Χριστιανοσύνη.

Η σημασία δημιουργίας του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου είναι τεράστια όχι μόνο για την πόλη της Αραδίππου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο γενικότερα.

Πρόκειται για μια τεράστια συλλογή, αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης προς την τέχνη του Πρέσβη επ. τ. του Χαραλάμπου Χριστοφόρου και της συζύγου του Μαρίας.

Όπως μας δήλωσε ο συλλέκτης κ. Χαράλαμπος Χριστοφόρου, στο μουσείο συγκεντρώνονται 300 περίπου έργα Χριστιανικής τέχνης απ’ όλο τον κόσμο. Σε αυτό συμμετέχουν καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται από τον Ελλαδικό χώρο, χώρες της Ευρώπης και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα εξαιρετικής σημασίας αυτά έργα καλύπτουν μια περίοδο πέντε αιώνων, από τον 16ο -20ο αιώνα.

Στα 300 σπουδαία έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής της «Συλλογής Χριστοφόρου», συναντώνται η περιπέτεια, οι αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα της τέχνης των αιώνων αυτών, με κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών τους, από τη Χριστιανική θρησκεία.

Τα περισσότερα έργα είναι ανυπόγραφα, ωστόσο αρκετά φέρουν υπογραφές που φανερώνουν ζωγράφους με σημαντικό έργο.

Συγκεκριμένα, στη Συλλογή εκπροσωπούνται γνωστά ονόματα όπως οι Έλληνες και Κύπριοι σημαντικοί καλλιτέχνες, Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χ ́Κυριάκος Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου και Γκολφίνος.

Εκπροσωπούνται επίσης οι Ιταλοί Filippo Abbiati, Giovanni Battista Tiepolo, Giovanni Battista Salvi. Οι Ισπανοί: Isidoro Tapia, Juan Carlos Angles. Οι φλαμανδοί Jan Tengnangel, Guillam Forschondt και η Γαλλίδα Carola Sorg.

Τεράστιο ενδιαφέρον προσελκύει το τμήμα το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα των μεγάλων δασκάλων Rafael, Tintoretto, da Cortona, Guercino, Rubens, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από σημαντικούς καλλιτέχνες του είδους. Ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα τα χαρακτικά των Durer και Rembrandt.

Μεγάλος επίσης αριθμός Ρωσικών θρησκευτικών εικόνων καταγράφει την πορεία της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές.

Χαρακτηριστικό είναι και το έργο του Νικολάου Καντούνη, ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής.

Τα σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα, φιλοτεχνημένα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αιώνα, απόρροια της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων, αλλά και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων, αποτελούν μια ακόμη αξιοπρόσεχτη πτυχή της Συλλογής.

Το οικοδόμημα

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου φιλοξενείται σε μια αναπαλαιωμένη παραδοσιακή οικία στην οδό Θερμοπυλών 11 στην Αραδίππου,

Η οικία αποκαταστάθηκε, ενώ σε αυτή προστέθηκε ένα επιπλέον σύγχρονο κτίσμα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο, τόσο τεχνικά, όσο και αισθητικά με το διατηρητέο οικοδόμημα.

Το γεγονός ότι το Μουσείο γειτνιάζει τόσο με το Λαογραφικό Μουσείο, «Κώστας Καϊμακλιώτης», όσο και με άλλα διατηρητέα κτίρια, δημιουργεί στην περιοχή μια «πολιτιστική γειτονιά».

Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω οικοδόμημα αγοράστηκε από τον Δήμο Αραδίππου, ενώ το κόστος ανακατασκευής του ανήλθε στις 420,000 ευρώ.

Εικόνες από το Μουσείο Χριστιανοσύνης – Συλλογή Χριστοφόρου:

image

image

image

image

image

image

image

Για να περιηγηθείτε εικονικά στο Μουσείο Χριστιανοσύνης – Συλλογή Χριστοφόρου:

image

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More