Παύλος Μητσίγιωρκης

Παύλος Μητσίγιωρκης: Ο ζωγράφος, ο καλλιτέχνης, ο άνθρωπος

Με αφορμή τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του ζωγράφου ‘’Η αγάπη είναι αρκετή’, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, από 10-24 Ιουνίου, συζητάμε μαζί του σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Σε προσωπικό επίπεδο είχα τη χαρά να γνωρίσω τον καλλιτέχνη τη μέρα των εγκαινίων της ατομικής έκθεσής του, η οποία φιλοξενήθηκε στο οίκημα του Κατηχητικού στον Δήμο Αραδίππου.

Παύλο, πες μας κάποια πράγματα για σένα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αραδίππου. Το 1992 αποφοίτησα από την Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας. Το 1993 ξεκίνησα τις σπουδές μου στις γραφικές τέχνες στο Intercollege στη Λάρνακα. Το 1996-1998 συνέχισα τις σπουδές μου στην Αθήνα στο  “Campus Arts and Sciences” με καθηγητές τον Γιάννη Ζώγια και την Έφη Χαληβοπουλου.  Παράλληλα για ένα εξάμηνο, σπούδαζα στην σχολή καλών Τεχνών  “Βακαλό”.

Το καλοκαίρι του 1998 γνώρισα τον γνωστό εικαστικό «Στας Παράσκο», με τη βοήθεια του οποίου μετέβηκα  στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Χαλλ, (University of Hull). Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή μου  απέκτησα τον Σεπτέμβριο του 2001 το  πτυχίο μου, “BA Honours in Fine Arts ”

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;

Θεώρησα πως η τέχνη είναι ένας ασφαλής τρόπος να εκφραστείς. Η ανάγκη μου για έκφραση και η αγάπη μου για τη ζωγραφική οδήγησαν τα καλλιτεχνικά μου βήματα.

Υπήρξαν  ζωγράφοι ή τεχνοτροπίες που καθόρισαν την πορεία σου ως ζωγράφου;

Νομίζω πώς ο εξπρεσιονισμός καθόρισε την πορεία και την εξέλιξή μου. Ζωγράφοι όπως τον Van Gogh,  Vasily Kandinsky, Paul Klee,  Paul Cezanne,  Henry Matisse και απο την Κύπρο ο Τηλέμαχος Κάνθος και ο Στας Παράσχος σημάδεψαν τον τρόπο έκφρασής μου.

Από πού αντλείς συνήθως την έμπνευσή σου για δημιουργία;

Κυρίως από στοιχεία της φύσης, τα οποία με επηρεάζουν ιδιαίτερα.

Ποια υλικά χρησιμοποιείς συνήθως στα έργα σου ;

Συνήθως χρησιμοποιώ ακρυλικά χρώματα και spray. Πολύ σπάνια πειραματίζομαι και με άλλα υλικά.

Έχω διαβάσει το βιογραφικό σου και είδα ότι διακρίθηκες σε διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αγγλία. Μίλησέ μας γι ‘ αυτό.

Ναι, έχω πάρει μια μικρή διάκριση σε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αγγλία όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Ήταν μια φωτογραφία πού είχα τραβήξει στο Camden Town.  Μια κοντινή φωτογραφία ενός σταντ με πολύχρωμα γυαλιά ηλίου,  όπου στον κάθε φακό αντανακλούσε η δική μου φιγούρα. Η φωτογραφία διακρίθηκε στην κατηγορία “Fame” και ταξίδεψε με όσες άλλες φωτογραφίες προκρίθηκαν,  σε διάφορες μεγαλουπόλεις της Αγγλίας όπου εκτέθηκαν.

Ασχολείσαι ακόμη με την τέχνη της φωτογραφίας;

Όχι,  απλά φωτογραφίζω αυτά που με εμπνέουν,  έτσι ώστε να συνεχίσω να δημιουργώ ζωγραφικά  στο εργαστήριό μου. Ομολογώ ότι με τα σύγχρονα τηλέφωνα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, η φωτογραφική μηχανή έχει ξεχαστεί στο συρτάρι.

Κάποια από τα έργα σου έτυχαν σημαντικών διακρίσεων σε διαγωνισμούς. Μίλησέ μας γι’ αυτά.

Κατάφερα να πετύχω δύο καλές διακρίσεις. Η πρώτη διάκριση αφορά το έργο μου «Ερμής»,  το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό το 2007. Ο διαγωνισμός αφορούσε το ταχυδρομείο Αγιάς Νάπας. Το έργο μου αυτό βρίσκεται πλέον στο μουσείο Μιχάλη και Λουκίας Ζαμπέλα.

Η δεύτερή μου διάκριση αφορά το έργο μου «Το Κολιέ». Είναι μια προσωπική καλλιτεχνική μου πρόταση η οποία αφορούσε τη διακόσμηση του συντριβάνιου έξω από την κεντρική είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου πού κατασκευάστηκε το 2012 και φιλοξένησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση αυτή ήταν μια συνεργασία μου με τον  συνδημότη μας Δημήτρη Χαραλάμπους.  Ο Δημήτρης είναι ένας σπουδαίος διακοσμητής εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ο οποίος τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Η πρότασή μας κέρδισε το δεύτερο βραβείο και το ποσό των 2.700 ευρώ.

Υπάρχει κάποιος  πίνακας που ξεχωρίζεις μέσα από όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς;

Νομίζω πώς υπάρχουν πέραν του ενός,  αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για το έργο μου «Ο παράδεισος δεν είναι μακριά». Είναι ένα έργο το οποίο ξεχωρίζει για για τα θετικά μηνύματα αισιόδοξιας που εκπέμπει. Πολύ πιθανόν να αναπτύξω το έργο μου αυτό, περαιτέρω στο μέλλον.

Αυτή είναι η όγδοη ατομική Έκθεσή σου αν δεν κάνω λάθος. Μίλησέ μας γι’ αυτήν. Πώς προέκυψε ο τίτλος ‘’Η αγάπη είναι αρκετή’;

Ναι είναι η όγδοη ατομική έκθεσή μου. Ο τίτλος προέκυψε από ένα μήνυμα που ήθελα να στείλω μέσω ενός στένσιλ,  το οποίο είχα φτιάξει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ένα μικρό έργο 30×40 cm, το οποίο κοστίζει 60€ και μεταφέρει στους αγαπημένους σας αυτό το μυνήμα. Ο λόγος που θέλω να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στον κόσμο είναι γιατί το κυριότερο συστατικό της ευτυχίας είναι η αγάπη. Όταν στην καρδιά του ανθρώπου υπάρχει η αγάπη,  τότε όλα τα άλλα είναι περιττά.

Υπάρχουν κάποια κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που προσπαθείς να περάσεις μέσα από την τέχνη σου; Κι αν ναι, γιατί;

Υπάρχουν γεγονότα που με έχουν εντυπωσιάσει και έχω θαυμάσει. Το καθήκον μου είναι, ως καλλιτέχνης, να τα προβάλω με τον δικό μου τρόπο  μέσα από τη δουλειά μου, έτσι ώστε να μην ξεχαστούν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα που  με επηρέασαν είναι η ζωή του  αείμνηστου  Δώρου Λοΐζου. Ο αγώνας του για δημοκρατία και ελευθερία, το έργο του και τέλος  η δολοφονία του.

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που λατρεύουν την τέχνη της ζωγραφικής;

Είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Θα τα συμβούλευα να ασχοληθούν περισσότερο με τις σύγχρονες μορφές τέχνης, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή τάμπλετ.

Ποια είναι τα σχέδιά σου σχετικά με τη ζωγραφική για το μέλλον;

Να δημιουργώ με πιο  σύγχρονους τρόπους.

Θα ήθελες να μεταφέρεις κάποιες εισηγήσεις σου στο Δημοτικό συμβούλιο της Αραδίππου;

Πιστεύω πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί   ένας χώρος που να φιλοξενεί μορφές σύγχρονης τέχνης. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος χώρος θα έδινε την ευκαιρία  σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τη δουλεία τους. Θα είναι  ένας ιδανικός χώρος για να αναδεικνύουν το έργο τους,  μέσω ατομικών ή και ομαδικών εκθέσεων.

Πού μπορούμε να σε βρούμε;

Το εργαστήριό μου βρίσκεται στην πλατεία Αποστόλου Λουκά και ονομάζεται EL22ARTLAB.  Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω τηλεφώνου 99516922 ή μέσω email στο mitsiyiorkip@gmail.com. Επίσης μπορείτε να με βρείτε στο Facebook ή Instagram.

Παύλο σε ευχαριστούμε.

 

Ρέα Κουμπαρή, Λειτουργός Δημοτικής Βιβλιοθήκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More