Άφησε το δικό του στίγμα και έγραψε τη δική του ιστορία ο τέως πρόεδρος των «φτεροπόδαρων»
Παρελθόν από τους «φτεροπόδαρους» αποτελεί από το τέλος του Μαϊου 2022 ο τέως πρόεδρος του Ερμή. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας πήρε την οριστική απόφασή του μετά από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στα διοικητικά του συλλόγου της Αραδίππου.
Ευρώπη και Σούπερ Καπ με Παναγιώτου
Αξίζει να αναφερθεί ότι επί ημερών του η Αραδίππου έλαμψε στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, με τη διετία 2012-14 να αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η πόλη σε Κύπρο και εξωτερικό. Εκείνη την περίοδο με προπονητή το Νίκο Παναγιώτου, ο Ερμής αφού επανήλθε στην Α’ Κατηγορία, τερμάρισε στην 4η θέση της βαθμολογίας και έφτασε μέχρι και τον τελικό κυπέλλου της 21ης Μαϊου 2014, χάνοντας από τον ΑΠΟΕΛ με 2-0 στο ΓΣΠ.
Πέτυχε έτσι τη συμμετοχή του στον 3ο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ 2014-2015. Αντίπαλος του Ερμή ήταν η ελβετική Γιανγκ Μπόις Βέρνης. Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 31 Ιουλίου 2014 στη Βέρνη, με την ελβετική ομάδα να κερδίζει με 1-0. Ο επαναληπτικός πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου 2014 στο Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ο Ερμής έχασε με 0-2 και αποκλείστηκε.
Λίγες ημέρες αργότερα και στην έναρξη της περιόδου 2014-15, επειδή ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο την περίοδο 2013-14, ο Ερμής ως φιναλίστ του κυπέλλου, αντιμετώπισε την ομάδα της Λευκωσίας στον αγώνα για το Super Cup.
Ο αγώνας της 13ης Αυγούστου 2014 διεξήχθη επίσης στο Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», με τον Ερμή να κερδίζει με 2-1 και να κατακτά το τρόπαιο, εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την πολύ καλή δουλειά που έγινε επί ημερών Νίκου Παναγιώτου και γράφοντας το καλοκαίρι του 2014 με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της ομάδας και της Αραδίππου.
Το σκορ άνοιξε μόλις στο 17ο δευτερόλεπτο του αγώνα ο Μπελούσο και στο 90’ το ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ζάρκοβιτς. Το 2-1 διαμόρφωσε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Ιωάννης Ταραλίδης.
Ευκαιρίες σε πολλούς
Ο Λούκας Φανιέρος δεν έμεινε ως εκεί. Συνέχισε να προσπαθεί για το καλό της ομάδας και της πόλης, έχοντας δίπλα του ανθρώπους που τον στήριζαν στο Δ.Σ, συνεργαζόμενος στη συνέχεια και με άλλους προπονητές όπως οι: Νίκκι Παπαβασιλείου, Μίτσελ Φαν Ντερ Χανκ, Γιάννος Οκκάς, Μιχάλης Μάρκου, Παύλος Δερμιτζάκης, Απόστολος Μακρίδης, Γιώργος Κοσμά, Κάρλος Κορμπεράν, Γκόραν Μιλόγεβιτς, Κώστας Καϊαφας, Ζοάο Ντε Τέους, Στέφανο Κουσίν, Χρύσης Μιχάηλ, Δημήτρης Δασκαλάκης, Νίκος Ανδρονίκου, Μαρίνος Σατσιάς, Νικόλας Μαρτίδης, Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς, Γιάννης Κατσαρός, Θράσος Κονιώτης, Γιάννης Γκούμας, Γιαννάκης Ποντικός κ.α. Νωρίτερα στον πάγκο έκατσαν και οι Γιάννος Σταυρινός, Ζοάο Κάρλος Περέιρα, Λούκας Χατζηλούκας και Πανίκος Ξιούρουππας.
Η δε συνεργασία με τον Νίκο Παναγιώτου στιγματίστηκε από ακόμα τρεις θητείες του πολύπειρου Κύπριου τεχνικού στον πάγκο του Ερμή σε Α’ και Β’ Κατηγορία, καθώς η διοίκηση της ομάδας έβρισκε πάντα στις πιο δύσκολες στιγμές της πορείας της τη λύση σε ένα άνθρωπο που γνώριζε πολύ καλά τα δεδομένα των δύο κατηγοριών και του Ερμή.
Ένα άνθρωπο που επιβεβαίωνε ξανά και ξανά με τις επιλογές του ό,τι αποτελούσε την ιδανική επιλογή. Παράλληλα, η διοίκηση Λούκα Φανιέρου έδωσε ευκαιρίες σε πολλά νεαρά ταλέντα Κύπριων ποδοσφαιριστών είτε προερχόμενα από τις ακαδημίες της ομάδας, είτε ερχόμενοι στον Ερμή ως μεταγραφές ή δανεικοί από άλλες ομάδες για να ανελιχθούν και να προχωρήσουν στην καριέρα τους στην πορεία.
Ωστόσο, λίγο τα οικονομικά προβλήματα, λίγο οι αγωνιστικές δυσκολίες, η περίοδος της πανδημίας και λίγο το μικρό εκτόπισμα του Ερμή -από άποψης απουσίας χιλιάδων οπαδών και μεγάλων πόρων- σε σχέση με τις μεγαλύτερες ομάδες των «σαλονιών», δυσκόλευαν το έργο της διοίκησης της ομάδας της Αραδίππου για την επίτευξη των αγωνιστικών στόχων. Η ιστορία όμως είναι εκεί και λέει ότι δικαίως ο Ερμής επί ημερών Λούκα Φανιέρου έμεινε στην ιστορία. Ο πήχης ανέβηκε και η Αραδίππου έγινε πιο γνωστή ανά το παγκύπριο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όραμα για την πόλη
Η διοίκηση των «φτεροπόδαρων» είχε επίσης εκφράσει κατά τη διάρκεια της θητείας του και το δικό του όραμα για την πόλη. Μια Αραδίππου με μια κοινή ομάδα ή αν αυτό δεν γινόταν εφικτό, τουλάχιστον να είχε το δικό της γήπεδο-στολίδι εκεί όπου θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια το φίλαθλο κοινό να απολαμβάνει σε καλύτερες συνθήκες την πορεία των δύο ομάδων της περιοχής. Είναι γεγονός ότι ο Ερμής λόγω των κριτηρίων για ομάδες Α’ Κατηγορίας αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε Δασάκι, «Α. Παπαδόπουλος», ΓΣΖ και «Αμμόχωστος» ταλαιπωρούμενος με έξοδα παραστάσεως σε δύσκολους καιρούς για την κυπριακή οικονομία.
Έτσι όμως είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ακόμη και διοικήσεις ομάδων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και χωρών βρίσκουν εμπόδια στο να πετύχουν τους στόχους τους και πρέπει να κρατά κανείς τα θετικά. Όπως η αύξηση της ενασχόλησης παιδιών μικρών ηλικιών με το άθλημα στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, η διεξαγωγή αγώνων παλαίμαχων των δύο ομάδων της Αραδίππου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, η εξάλειψη φαινομένων βίας και ακραίου φανατισμού μεταξύ των πολιτών της που ανήκουν σε άλλες εποχές και η μετατροπή των παραδοσιακών βοηθητικών γηπέδων σε σύγχρονα προπονητικά κέντρα ακολουθώντας τα επαγγελματικά πρότυπα.
Επίτιμος Πρόεδρος
Ο Ερμής και τα μέλη του αποφάσισαν τιμής-ένεκεν να χρίσουν τον Λούκα Φανιέρο ως επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου. Πέραν της πολύτιμης προσφοράς του στην ομάδα και στην ιστορία της, αποτελεί πλέον και ένα από τους μακροβιότερους ηγέτες σωματείων και ποδοσφαιρικών εταιρειών στα χρονικά της Κύπρου. 14 χρόνια δεν τα λες και λίγα…
Πλέον τον διαδέχεται στο πηδάλιο της διοίκησης των «φτεροπόδαρων» ο Κωνσταντίνος Πίττας και το στοίχημα επανάληψης παρόμοιων επιτυχιών και πορείων στο εγγύς μέλλον για τους διάδοχους είναι μεγάλο.
ΦΩΤΟΣ: Savvides Press // Γραφείο Τύπου Ερμή Αραδίππου
Τάσος Θεοδώρου