Πανηγυρικό λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά ,εκφώνησε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά τονίζοντας πως σήμερα τιμούμε «μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, την απαράμιλλη αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην προέλαση του ιταλικού φασισμού. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η μέρα που η Ελλάδα, με το ηρωικό της παράδειγμα, έδειξε στον κόσμο ότι οι μικροί λαοί, όταν μάχονται για τα δίκαια και την ελευθερία τους, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας».
Πρόσθεσε ότι «στον πόλεμο αυτό, στο πλευρό της Ελλάδας, βρέθηκε για άλλη μια φορά και η μικρή μας πατρίδα. Περίπου 4.000 Κύπριοι συμπορεύονται σε κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, ενώ άλλοι 30.000 συμπατριώτες μας πολεμούν σε άλλα μέτωπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» είπε.
Η κα. Ραουνά ανέφερε επίσης ότι «σήμερα, η συνεχιζόμενη εδώ και μισό αιώνα κατοχή της μισής μας πατρίδας – ευρωπαϊκού εδάφους – από την Τουρκία, αλλά και οι δύο πόλεμοι που μαίνονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάζουν ξανά τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν. Η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η τραγική επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, μάς υπενθυμίζουν ότι η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες και πρέπει να τις υπερασπιστούμε», ανέφερε.
Οι στρατιές των ηρωικών πεσόντων, συνέχισε, «μάς παρακινούν να μην ξεχνάμε και να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα μέχρι να έλθει η πολυπόθητη δικαίωση και λύτρωση και για τη δική μας μαρτυρική πατρίδα. Το τελευταίο διαιρεμένο και υπό κατοχή κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα σημείωσε ακόμα ότι «ύψιστο καθήκον και πρώτιστο μέλημά της Κυβέρνησης, του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση του τόπου και του λαού μας. Όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσες δυσκολίες και εάν υπάρχουν, ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν συμβιβάζεται, δεν παραιτείται, δεν ξεχνά».