Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» με πρωτοβουλία της Πράσινης Οικολογικής Βιβλιοθήκης του σχολείου. Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο προαύλιο του σχολείου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής του λυκείου, κ. Παπανικόλαος Χριστοδούλου, ο οποίος τόνισε τον μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της ανάγνωσης βιβλίων και τον ρόλο μιας φιλικής, προς τους μαθητές, σύγχρονης σχολικής βιβλιοθήκης ως εκπαιδευτικού θεσμού στην ενίσχυση της σχολικής μονάδας, γεγονός που έχει επιτευχθεί στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος». Στη συνέχεια, η βιβλιοθηκονόμος κ. Μαρινέλα Αυγορίτου, ευχαρίστησε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και το προσωπικό του σχολείου για την εμπλοκή τους στις δράσεις της Πράσινης Οικολογικής βιβλιοθήκης του σχολείου, δηλώνοντας τη στήριξη της βιβλιοθήκης τόσο στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου όσο και στα ενδιαφέροντα των μαθητών που είναι ανεξάρτητα από τα μαθήματά τους, όπως αυτά εκφράζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν εντυπωσιακή, καθώς έλαβαν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες που αφορούσαν το βιβλίο. Οι ωφέλειες του διαβάσματος, αλλά και της έρευνας σε βιβλιοθήκη με τις δεξιότητες που συνεπάγονται, αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να δηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την παρουσία της Πράσινης Οικολογικής Βιβλιοθήκης στη σχολική τους καθημερινότητα. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ομάδα μαθητών του Α΄ Δημοτικού σχολείου Αραδίππου, συνοδευόμενη από τη Διευθύντριά τους κ. Μαργαρίτα Αναστάση, γεμίζοντας νότες χαράς τη γιορτή του βιβλίου.
Προσκεκλημένη της βιβλιοθήκης, η Κύπρια συγγραφέας Γιαννούλα Άδωνη συνομίλησε με πολλούς μαθητές και μαθήτριες, καταθέτοντας τη δική της εμπειρία για το γράψιμο και συμβουλές για το πώς θα ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι της συγγραφής, καθώς η περιπέτεια της αυτογνωσίας του ατόμου έχει άμεση συνάφεια με το διάβασμα βιβλίων, την ταύτιση με τους ήρωες των έργων και τη μελέτη των ιδεών των συγγραφέων. Ως εκ τούτου, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι περισσότεροι μέλη του Ομίλου Βιβλιοθήκης του σχολείου, επιχείρησαν να περιγράψουν τη ζωή τους δίνοντάς της έναν τίτλο βιβλίου, ενώ προχώρησαν και στη δημιουργία βίντεο όπου αποτυπώθηκαν οι απόψεις τους για τον ρόλο της φιλαναγνωσίας σήμερα. Ακολούθησαν τραγούδια από την τελειόφοιτη μαθήτρια, Έστερ Γκατ, που αφορούσαν το βιβλίο. Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκε «πρόγευμα αγάπης» από τον Σάββα Μαππούρα. Από την εκδήλωση δεν έλειψε και «παζαράκι» βιβλίων όπου οι μαθητές και οι καθηγητές μπορούσαν να αγοράσουν καινούρια βιβλία στην προνομιακή τιμή των 5 ευρώ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι μια γιορτή για την προώθηση της φιλαναγνωσίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, μια συμβολική ημερομηνία στην παγκόσμια λογοτεχνία, καθώς πρόκειται για την ημερομηνία θανάτου εξεχόντων συγγραφέων, όπως ο William Shakespeare, ο Miguel de Cervantes και ο Inca Garcilaso de la Vega. Αυτή η ημερομηνία ήταν μια φυσική επιλογή για τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995, προκειμένου να αποτίσει παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και τους συγγραφείς αυτή την ημερομηνία, ενθαρρύνοντας όλους και όλες να έχουν πρόσβαση σε βιβλία.
Η Πράσινη Οικολογική βιβλιοθήκη του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» θα συνεχίσει να προωθεί τις δράσεις της φιλαναγνωσίας μεταξύ των μαθητών και μαθητριών του σχολείου και με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με περισσότερους τίτλους βιβλίων και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα νέα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο.