Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»: Διεκδικεί τον τίτλο «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου του 2024, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ημερίδα με θέμα: «Ενωμένοι στην Ποικιλομορφία: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ετερότητες και Συμπερίληψη», πραγματοποίησε το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Δράσεων του Προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ομιλία απηύθυνε και η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.
«Είμαστε όλοι ευρωπαίοι πολίτες και όπως επηρεαζόμαστε από τις πολιτικές της Ένωσης, μπορούμε και εμείς να τις επηρεάσουμε για το καλό του τόπου μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ανήκουμε», επεσήμανε.

Με αφορμή τα 20 χρόνια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Καρσερά – Χριστοδουλίδη είπε ότι «το 2004 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για την Κύπρο και ένα ορόσημο. Το 1974 έγινε η τουρκική εισβολή και κατοχή και ήταν ένας μεγάλος αγώνας να ξαναστηθεί το κράτος υπό κατοχή και να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας να αποκτήσουμε ισχυρή παρουσία στην εξωτερική πολιτική και να διατηρήσουμε τη διεθνή μας υπόσταση, που αμφισβητείτο μετά το 1974 και ακόμα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα διεθνώς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το να μπει η Κύπρος στην ΕΕ ήταν κάτι που δεν θα επηρέαζε μόνο την ποιότητα της ζωής μας καθημερινά, αλλά ήταν και ήταν κάτι πολύ-πολύ σημαντικό για το θέμα της ανεξαρτησίας και της ενίσχυσης της διεθνούς μας υπόστασης”.

«Το να γίνουμε μέλος της ΕΕ ήταν ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία», είπε, και σημείωσε πως «δεν ήταν εύκολο πολιτικά γιατί υπήρχε ήδη η κατοχή και κάποιοι δεν ήθελαν και προσπαθούσαν να εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση. Το ότι γίναμε μέλος στην ΕΕ ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και μας έχει θωρακίσει από πολλές απόψεις», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «η ΕΕ έφερε πολλά οφέλη στην Κύπρο και στήριξε τη διεθνή μας υπόσταση, δεν είμασταν πλέον μόνοι μας, αλλά μέλος μιας μεγάλης οικογένειας, η οποία ξεκίνησε το 1957, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έξι ιδρυτικά μέλη και σιγά-σιγά αυξήθηκα και έγιναν σήμερα 27. Ωστόσο την ίδια ώρα είναι πολύ δύσκολο αλλά και μεγάλη πρόκληση, τα 27 διαφορετικά κράτη μέλη να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις για τα πιο σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών της καθημερινότητάς μας», είπε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία, όπως σημείωσε, διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των νομοθεσιών της. Εκτενή αναφορά έκανε και στη λειτουργία των τριών σωμάτων της Ένωσης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κάθε χώρα μέλος της Ένωσης, συνέχισε, «υιοθετεί τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων αυτών περνά μέσα από τις νομοθεσίες και μπαίνει στη ζωή των πολιτών για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Η ΕΕ έχει πετύχει και προάγονται τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, των μειονοτήτων, τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, ενώ η κάθε χώρα μαθαίνει να σέβεται η μία την άλλη και να συνδιαλέγεται», ανέφερε.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ενώ αναφέρθηκε στις αξίες, στα προνόμια και στις ευκαιρίες που παρέχει η Ένωση σε όλα τα κράτη μέλη της, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η εργοδότηση, η διακίνηση και η διαμονή.
Έπειτα, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικά τα επόμενα χρόνια για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είπε, εξάλλου, πως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης είναι πως «συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που θέλουμε να έρθει και για την Κύπρο».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «το πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που πραγματοποιείται ταυτόχρονα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, στόχο έχει την προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους.

«Βασική παράμετρος της λειτουργίας του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη», δήλωσε.

Πέραν αυτού, συνέχισε, «παρέχεται η ευκαιρία στους διάφορους δόκιμους πρεσβευτές για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας παράλληλος βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ταυτόχρονα συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της ημερίδας, η οποία στοχεύει, όπως είπε στην κατάκτηση εκ νέου του τίτλου «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ημερίδα θα «προσφέρει την ευκαιρία και την ώθηση στους μαθητές να βιώσουν συναισθήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας, καθώς επίσης να γνωρίσουν τις καινούριες προοπτικές τις οποίες μπορεί να προσφέρει στους νέους η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».

Σε χαιρετισμό, ο Διευθυντής του Λυκείου Αραδίππου πάτερ Νικόλαος Χριστοδούλου αναφερόμενος είπε πως στόχος της είναι «να προβληματίσει, να προτείνει λύσεις και απαντήσεις, να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων πορισμάτων, τα οποία θα συμβάλουν ώστε να προχωρήσει η νεολαία μας, πιο ενωμένη από ποτέ, στην πολυπολιτισμική κοινωνία του σήμερα, με στόχο την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης».

Ταυτόχρονα «αναμένεται να καταδείξει ότι το δημόσιο σχολείο του 2024 είναι ένα υγιές κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας, μια κοιτίδα όπου καλλιεργούνται και εκκολάπτονται υγιώς σκεπτόμενοι και προβληματιζόμενοι νέοι πολίτες, στους οποίους θα μπορέσουμε αύριο να εμπιστευτούμε το μέλλον του τόπου μας και γι’ αυτό πρέπει, στο παρόν στάδιο, να τους προσφέρουμε όλη μας την στήριξη και συμπαράσταση», ανέφερε.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους, παρέχοντάς τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, οι μαθητές, ως Δόκιμοι Πρεσβευτές, έχουν την ευκαιρία να διερευνούν θέματα που αφορούν τον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και να μάθουν ποια μέτρα μπορεί να λάβει κανείς για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες της. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές θα αναδείξουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» λοιπόν, μέσα από ένα φάσμα δραστηριοτήτων έχει θέσει ως στόχο την απόκτηση του τίτλου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Η συμμετοχή του στο πρόγραμμα γίνεται με 20 μαθητές/τριες της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι, οι σχολικές μονάδες που θα βραβευθούν διατηρούν τον τίτλο για μία ακαδημαϊκή χρονιά και τονίζεται με μια σχετική πινακίδα στην πρόσοψη του σχολικού κτηρίου, γεγονός που πετύχαν με την προηγούμενή τους συμμετοχή τη σχολική χρονιά 2021-2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More