Αραδίππου

Υπουργός Γεωργίας: Μέσω ενότητας θα πετύχουμε απελευθέρωση και επανένωση

Μέσω ενότητας θα πετύχουμε απελευθέρωση και επανένωση, είπε ο Υπουργός Γεωργίας – «Οι υποχρεώσεις μας ως Έλληνες της Κύπρου και ως κράτους, έναντι σε αυτή την ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά είναι βαρύτατες»

Μόνο μέσω της ενότητας θα πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος σε Πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή «είναι ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ένα σημαντικό μάθημα ιστορίας για κάθε επίδοξο δυνάστη λαών. Σήμερα, σύσσωμος ο Ελληνισμός εορτάζει την 83η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σήμερα, μετά από 83 χρόνια αναβιώνεται η αλησμόνητη εποχή του 1940-41», ανέφερε.

Όπως είπε ο Υπουργός “οι υποχρεώσεις μας ως Έλληνες της Κύπρου και ως κράτους, έναντι σε αυτή την ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά είναι βαρύτατες. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, η ελπίδα του μέλλοντος δεν μπορεί παρά να ενστερνισθεί τα διδάγματα της εποποιίας του ’40, και να αντιληφθεί ότι μόνο με την εθνική ενότητα, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας και του δημοκρατικού πολιτεύματος θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιερή παρακαταθήκη”.

Ταυτόχρονα ευχήθηκε «οι ερχόμενες γενεές να έχουν την εθνική και πολιτική ελευθερία, χωρίς τη φρίκη του πολέμου, διατηρώντας τις αξίες της ειρήνης, που θα κρατήσουν προπάντων υψηλά την ηθική στάθμη του βίου της πολύπαθης πατρίδας μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε μια ιστορική καμπή, κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας, αλλά και με τους κραδασμούς που βιώνουμε λόγω της βίας και της απώλειας ανθρώπινων ζωών στις γειτονικές μας χώρες, να ευχηθούμε να επικρατήσει σύντομα η ειρήνη και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από τη λαίλαπα του πολέμου».

Ευχήθηκε επίσης «τα διδάγματα της ομοψυχίας των Ελλήνων που πηγάζουν από τη σημερινή επέτειο, να βοηθήσουν και τον δικό μας λαό, έτσι ώστε να αντιληφθούμε πως, μόνο μέσω της ενότητας θα πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της δικής μας πατρίδας».

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, «τα κατάλοιπα της εισβολής και της κατοχής παραμένουν στο νησί μας. Θα πρέπει να αναλογιστούμε πως επιβάλλεται να σταθούμε αντάξιοι στην πορεία που χάραξαν οι πρόγονοί μας, επιδεικνύοντας την ανάλογη ψυχική ανθεκτικότητα και αγωνιστικότητα».

Τότε, πρόσθεσε, «το πλήρωμα του χρόνου θα έρθει και για τη δικαίωση της δικής μας πατρίδας. Τα δήθεν τετελεσμένα που προκάλεσε ο χρόνος και η πίστη κάποιων για μη αναστρεψιμότητα δεν πρέπει να καταβάλλουν τις ψυχές μας» είπε και σημείωσε πως «δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας και κυρίως δεν πρέπει να αποδεχόμαστε το εθνικό αφήγημα που βολεύει τον κατακτητή. Μέχρι τέλους να αγωνιστούμε όπως μας διδάσκει η σημερινή ιστορική μέρα».

Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε και στην συνεισφορά των Ελλήνων Κυπριων στους αγώνες του 1940 και είπε πως «έσπευσαν προς βοήθεια στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο 4 χιλιάδες Κύπριοι, ενώ άλλοι 30 χιλιάδες πολεμούν στα ευρύτερα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ταυτόχρονα κάλεσε όλους «στην 83η επέτειο της εποποιίας του ’40, να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες συμπατριώτες μας. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More