Δανάη Πάτσαλου

Δανάη Πάτσαλου: «Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Η Αραδιππιώτισσα εικαστικός Δανάη Πάτσαλου εγκαινιάζει την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Unknown Acquainted Home» και μας μιλά για το έργο και την τέχνη της, τον τρόπο που αναζητά την έμπνευση, αλλά και τα επόμενα επαγγελματικά και προσωπικά της σχέδια.

«Unknown Acquainted Home». Η πρώτη σας ατομική έκθεση. Πείτε μας δυο λόγια γι΄αυτήν.

Η έκθεση προέκυψε μέσα από μια συνέντευξη την οποία πραγματοποίησα με ένα Τουρκοκύπριο συμπατριώτη μας στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού μου.  Τον είχα ρωτήσει πώς ένιωσε όταν επισκέφθηκε την ελεύθερη περιοχή της Κύπρου. Μου ομολόγησε ότι ενώ στην αρχή ένιωσε ξένος, μετέπειτα η φύση και ο χώρος τον έκαναν να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα οικείο περιβάλλον. Γι’ αυτό και η έκθεση έχει ως θέμα το Κυπριακό τοπίο, ένα κοινό στοιχείο για όλους,  έτσι ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι σημαίνει να να ζεις σε μια μοιρασμένη πατρίδα ως Κύπριος.  Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στην The Edit Gallery  στην Λεμεσό και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Ποια εσωτερική επιθυμία θέλετε να επικοινωνήσετε μέσα από τα συγκεκριμένα έργα σας;

Αυτό που εγώ προσδιόρισα μέσα μου είναι ότι, ανεξάρτητα σε ποια κοινότητα ζει ο καθένας, όλοι ζούμε ακριβώς στο ίδιο περιβάλλον. Κάτω από τον ίδιο ουρανό. Αυτό μας δείχνει ότι η Κύπρος ανήκει σε όλους τους Κύπριους, κάτι που η φύση μας υποδεικνύει.

Καταπιάνεστε τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη γλυπτική. Δύο τέχνες «συγγενικές» μεν, αλλά σίγουρα με σημαντικές διαφορές. Πόσο κοντά είστε με την κάθε μία και πώς σας επηρεάζουν ως προς την επιλογή της μορφής που θα δώσετε σε κάθε έργο σας;

Κύριος άξονας μου είναι η ζωγραφική. Παρόλα όμως αυτά, πειραματίζομαι με διάφορα υλικά, όπως το ξύλο και άλλα φυσικά υλικά. Τα γλυπτά με ξύλο έχουν να κάνουν με οργανικά και αρχιτεκτονικά σχήματα που βρίσκονται στο τοπίο της Κύπρου όπως οι πέτρες και οι μιναρέδες. Στο Κυπριακό τοπίο και κυρίως στην Λάρνακα υπάρχουν αρκετοί μιναρέδες, οι οποίοι δεν εντάσσονται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.

Είστε από τους καλλιτέχνες που επιλέγετε τα θέματά σας ή αφήνεστε στην συναισθηματική συνάντηση με την έμπνευση;

Πριν αρχίσω την δημιουργία των έργων μου πραγματοποιώ μια μεγάλη έρευνα, η οποία καταλήγει σε μια βασική θεματολογία. Από κει και πέρα η δημιουργία έρχεται, φυσικά, να ολοκληρώσει και να πραγματώσει όλα τα στοιχεία που εξ αρχής είχα στην φαρέτρα μου.

Υπάρχουν περίοδοι που νιώθετε καλλιτεχνικά εκτός… φόρμας; Πώς τις διαχειρίζεστε και με ποιον τρόπο επανέρχεστε;

Πιστεύω ότι έμπνευση έρχεται μέσω της καθημερινής τριβής με το αντικείμενο. Σημασία δεν έχει η ποσότητα της εργασίας που παράγω, αλλά η συχνή εξάσκηση και διερεύνηση των ορίων μου ως καλλιτέχνης.

Παρά το γεγονός ότι είστε μια καλλιτέχνις περνάτε τα στενά όρια της Κύπρου, έχετε ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο σας, το οποίο το εκφράζετε ποικιλοτρόπως και με κοινωνική προσφορά. Μιλήστε μας για αυτό τον δεσμό.

Ναι, όντως, είμαι μέλος του “Fashion Heritage Network Cyprus”, ενός δικοινοτικού οργανισμού για νέους σχεδιαστές και καλλιτέχνες, οι οποίοι ασχολούνται με την βιώσιμη τέχνη και μόδα. Με τον οργανισμό αυτό οργανώσαμε και λάβαμε μέρος τον προηγούμενο μήνα σε μια εικαστική έκθεση στην Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο. Για μένα είναι σημαντικό να λαμβάνω μέρος σε τέτοιες δράσεις με  συμπατριώτες μου καλλιτέχνες που εκτιμώ την δουλειά τους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η συγκεκριμένη έκθεση που πραγματοποιείτε αυτή την περίοδο. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας;

Στις 12 Οκτώβριου έλαβα μέρος σε μια μεγάλη έκθεση στο Μιλάνο,  κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα ως νέος καλλιτέχνης. Η έκθεση η οποία οργανώνεται από τον οργανισμός ReA ARTE αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας καλλιτεχνικά και επαγγελματικά;

Επόμενος σταθμός για μένα, όπως είπαμε και στην αρχή, είναι η πρώτη ατομική μου έκθεση την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στην “The Edit Gallery”  στην Λεμεσό. Έρχονται όμως και νέες συνεργασίες, για τις οποίες έχω αρχίσει ήδη με ενθουσιασμό να εργάζομαι και πειραματίζομαι για τις οποίες θα έχω να πω περισσότερα σε μελλοντικότερο στάδιο.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό σας όνειρο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας.

Τα όνειρα που έχω είναι πολλά και μεγάλα. Επιλέγω όμως να προσδιορίζω καλύτερα τους στόχους μου. Έτσι αργά και σταθερά κατακτώ και τα όνειρα μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More