Δημοτική Χορωδία Αραδίππου: Η ζωντανή απόδειξη ότι ο πολιτισμός στην Αραδίππου δεν πεθαίνει ποτέ

Η μέχρι στιγμής πορεία της Δημοτικής Χορωδίας Αραδίππου και οι στιγμές υπερηφάνειας που χάρισε στον κάθε δημότη της περιοχής

Γράφει η Θέκλα Γεωργίου

«Εμείς οι χορωδοί δεν τραγουδάμε γιατί είμαστε πάντα καλά, αλλά γιατί πάντα είμαστε καλά όταν τραγουδάμε».

Με αυτήν την όμορφη δήλωση ξεκίνησε η κουβέντα που κάναμε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Δημοτική Σύμβουλο Αραδίππου, κ. Μαρία Πάτσαλου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η Δημοτική Χορωδία της πόλης, για την οποία μόνο περηφάνεια και χαρά αισθάνεται η κ. Πάτσαλου, αφού η πορεία της μέχρι σήμερα αποδεικνύει με τον πιο όμορφο και… μουσικό τρόπότι ο πολιτισμός στην Αραδίππου δεν πεθαίνει ποτέ.

Το όραμα της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου για σύσταση της Δημοτικής χορωδίας πήρε σάρκα και οστά τον Νοέμβριο του 2002. Πίσω από την ίδρυση της χορωδίας «κρύβεται» ο μέχρι πρόσφατα μαέστρος της, Λουκάς Ξενοφώντος, ο οποίος αποχώρησε για προσωπικούς λόγους το περασμένο καλοκαίρι, δίνοντας την σκυτάλη σε έναν νέο άνθρωπο, τον Δρ. Μιχάλη Παγώνη, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση της χορωδίας τον τελευταίο έναν χρόνο.

Από το 2002 μέχρι σήμερα η δημοτική χορωδία έχει εδραιωθεί ως μέσο διάδοσης της ανθρώπινης πολυφωνικής μουσικής, βοηθώντας παράλληλα με την μουσική δράση της την πολιτιστική ανάπτυξη και μουσική παιδεία του Δήμου.

Σήμερα αποτελείται από 48 άτομα, όλων των ηλικιών με πολλά μέλη της να συμμετέχουν σε αυτή από την ημέρα της ίδρυσης της.

Οι χορωδοί δίνουν ραντεβού δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ενώ οι πρόβες σταματούν μόνο τον Αύγουστο, μήνα των Καλοκαιρινών διακοπών.

Οι πρόβες αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν η χορωδία βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από κάθε νέα παράσταση. Οι χορωδοί απολαμβάνουν κάθε δημιουργική στιγμή, αφού μετά από χρόνια κοινής πορείας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα όμορφο μουσικό «παρεάκι»

«Οι χορωδοί μας είναι πάντα πιστοί στις πρόβες. Είναι ο χρόνος που επιλέγει ο καθένας να κάνει για τον ίδιο, αυτό που του αρέσει, αυτό που αγαπά. Η δημοτική μας χορωδία έχει ένα υψηλό επίπεδο για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χρόνια συστηματικής και εντατικής δουλειάς

Όταν λοιπόν κλείνει ο κύκλος των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, ανοίγει για όλους τους χορωδούς ένας άλλος μαγικός κόσμος, γεμάτος μελωδικές εμπειρίες. Η σύνδεση ανάμεσα στα μέλη, η αγάπη και οι φιλίες που αναπτύχθηκαν έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα οικογενειακής θαλπωρής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πάτσαλου.

Στιγμές περηφάνειας για τη Δημοτική Χορωδία Αραδίππου

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Δημοτική Χορωδία Αραδίππου έκανε περήφανη την πόλη της Αραδίπππου αλλά και προσωπικά την κ. Πάτσαλου. Τι να πρωτο-θυμηθούμε δήλωσε; Συναυλιακά αφιερώματα στους Γιώργο Χατζηνάσιο και Νίκο Ξυλούρη, συναυλίες με τους Κώστα Χατζή, Δημήτρη Μπάση, Παντελή Θαλασσινό, συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πολλά τα μουσικά χιλιόμετρα. Πολλές οι μουσικές διακρίσεις και εμπειρίες.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε σύμφωνα με την κ. Πάτσαλου η συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας το Καλοκαίρι που μας πέρασε στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί ερμήνευσε τραγούδια της μεγάλης μουσικο- θεατρικής παράστασης που προηγήθηκε τον Μάιο του 2023 αφιερωμένη στο έργο των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπο Κουζάλη, με τίτλο «Να με καρτεράς».

«Τραγουδήσαμε στο περίβολο του παλιού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η ενέργεια του χώρου, το φυσικό κάλλος της περιοχής και το μουσικό επίπεδο της συναυλίας έκαναν την όλη εμπειρία αξέχαστη», δήλωσε η κ. Μαρία Πάτσαλου.

Αποκορύφωμα της σπουδαίας αυτής πορείας ήταν πραγματοποίηση της συναυλίας «Να με καρτεράς» αφιερωμένη των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη η προετοιμασία της οποίας κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 30 Μαΐου 2023. Η παράσταση συγκλόνισε όσους είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν. Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητας της παράστασης θεωρώντας ότι πρόκειται για καταγραφή της νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου, οπτικογράφησε την παράσταση η οποία θα μεταδοθεί σε μελλοντικό στάδιο.

Η παράσταση αφορούσε την ιστορία δύο νεαρών παιδιών, που ο ένας υποσχέθηκε στον άλλο ότι θα τον καρτερά σε όλη του τη ζωή. Στην παράσταση συμμετείχαν μεγάλα ονόματα από τον χώρο της μουσικής, αφού τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Μάριαμ Βενιζέλου, Άντρη Καραντώνη, Δημήτρης Μεσημέρης, Άντρεα Νεοκλέους και η μικρή Κυριακή Παγώνη. Στον φωτισμό ήταν η σπουδαία Καρολίνα Σπύρου, στον ήχο ο Μάριος Γεωργίου, στα σκηνικά η Δανάη Πάτσαλου και χορογράφος η Μαρία Καραπίττα. Την ευθύνη της παραγωγής είχε η Επιτροπή Πολιτισμού.

Δεν αφήνουν ούτε μέρα να χαθεί…

Οι πρόβες για τη νέα σεζόν ξεκίνησαν από τις 29 Αυγούστου, ενώ η επόμενη εμφάνιση της Δημοτικής Χορωδίας Αραδίππου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο 16ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Χορωδιών στη Λάρνακα. Ακολουθεί μέσα στο Φθινόπωρο μια εμφάνιση στο Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας», ενώ μετά η προσοχή της χορωδίας θα στραφεί στο Χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο και τις θεματικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η επόμενη μεγάλη παράσταση για την Δημοτική Χορωδία Αραδίππου θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στο Καλοκαιρινό φεστιβάλ του Δήμου της Αραδίππου με θέμα το Φεγγάρι.

Σε αυτή τη φάση η Δημοτική Χορωδία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται στο κομμάτι της παραγωγής, το οποίο είναι το ίδιο συναρπαστικό με την ίδια τη συναυλία, όπως παραδέχεται και η κα Πάτσαλου.

«Το να φτιάχνεις κάτι από το μηδέν, δίνοντας ταυτόχρονα στους δημότες την ευκαιρία να συμμετέχουν σε επαγγελματικές παραγωγές συνεργαζόμενοι με επαγγελματίες πιανίστες, μουσικούς και τραγουδιστές είναι πολύ σημαντικό. Αυτό τους δίνει αυτοπεποίθηση, κίνητρο και όρεξη για δημιουργία», δήλωσε η κα Πάτσαλου.

Η Δημοτική Χορωδία της Αραδίππου λοιπόν αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο πολιτισμός στην Αραδίππου δεν πεθαίνει ποτέ. Η μουσική μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, να τους εμπνεύσει, να τους χαρίσει στιγμές χαράς και να τους ενώσει.

Γιατί όπως δήλωσε και στην αρχή της κουβέντας μας η κα Πάτσαλου, «οι χορωδοί δεν τραγουδάνε γιατί είναι πάντα καλά, αλλά γιατί πάντα είναι καλά όταν τραγουδάνε».

Κλείνοντας, η κα Πάτσαλου θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες της στα Μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού καθώς και στον Δήμαρχο κ. Ευαγγελίδη ο οποίος στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη. Ευχαρίστησε επίσης τις δύο στενότερες της συνεργάτιδες, την Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου κ. Μαρία Κίτση καθώς και την πρόεδρο της χορωδίας κ. Άννα Μάρκου για την εξαιρετική συνεργασία και αφοσίωση στο έργο το οποίο προσπαθούν να φέρουν με αξιώσεις εις πέρας.

Φωτογραφίες από τη μουσικοθεατρική παράσταση «Να με καρτεράς»:
Viber-2023-09-07-16-48-34-582

Viber-2023-09-07-16-49-03-537

Viber-2023-09-07-16-49-22-109

Viber-2023-09-07-16-49-39-524

Viber-2023-09-07-16-49-58-235

Viber-2023-09-07-16-50-10-502

Viber-2023-09-07-16-50-30-169

Viber-2023-09-07-17-05-02-947

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More