Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αραδίππου “Γιάγκος Κωνσταντινίδης” συναντά τον Μ. Καραγάτση.

Η εναρκτήρια συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2023-24 πραγματοποιήθηκε χθες 7 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αραδίππου “Γιάγκος Κωνσταντινίδης”, με θέμα συζήτησης το μυθιστόρημα “Η μεγάλη Χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση.

Ένα δραματικό μυθιστόρημα ή μία σύγχρονη τραγωδία θα έλεγε κανείς.

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, η Χίμαιρα ήταν ένα μυθικό τέρας.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, το μπροστινό μέρος του σώματός της έμοιαζε με λιοντάρι και το πίσω σαν δράκος.

Είχε τρία κεφάλια, ένα φιδιού, ένα λιονταριού και ένα κατσίκας. Φωτιά ξεπηδούσε από τα τρία στόματα της, καταστρέφοντας τα σπαρτά των ανθρώπων. Η Χίμαιρα έτρωγε ζώα, αλλά και ανθρώπους.

Στη λογοτεχνία Χίμαιρα σημαίνει το ασύλληπτο, το ανέφικτο. Κι εδώ ο συγγραφέας προσωποποιεί σε Χίμαιρα την πρωταγωνίστρια του που κυνηγά απελπισμένα το άπιαστο.

Περίληψη:

Η Μαρίνα είναι μία νεαρή Γαλλίδα που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρο, στο πατρικό του σπίτι.
Εκεί ζει κάτω από το βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της και όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή, τότε όλα μπαίνουν σε έναν μοιραίο κύκλο έρωτα και θανάτου.

Μέσα από τη γραφή του ο Μ. Καραγάτσης μας δίνει πλούσιες πληροφορίες για τη ζωή του ναυτικού, για τη ναυτιλία, την πνευματική ζωή της Ελλάδας, τα νησιά και τη μυθολογία.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο κι ένα από τα κλασικά μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Βιογραφικό του συγγραφέα:

O M. Kαραγάτσης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Pοδόπουλος) γεννήθηκε το 1908 στην Aθήνα.

Tο αινιγματικό αρχικό M. λέγεται πώς προέρχεται από το όνομα Mίτια, έκφραση της αγάπης του για τον Nτοστογιέφσκι, ενώ το Kαραγάτσης οφείλεται στο καραγάτσι κάτω από το οποίο καθόταν μικρός και διάβαζε.

Tο 1924 σπουδάζει νομικά στο Γκρενόμπλ και το 1927 παίρνει μέρος στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Εκδοτικού οίκου “Nέας Eστίας” με το διήγημα “Kυρία Nίτσα”, το οποίο θα αποσπάσει τον A’ έπαινο.

Mε το διήγημα αυτό ξεκινάει ο Kαραγάτσης τη λογοτεχνική σταδιοδρομία του.
Πεθαίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 1960, σε ηλικία 52 χρόνων, αφήνοντας ανολοκλήρωτο “Tο 10”, το μυθιστόρημα που έγραφε εκείνο τον καιρό. H τελευταία φράση που πρόλαβε να γράψει ήταν, “Aς γελάσω”.

Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει η ωρα 7 μ.μ, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και θα συζητήσουμε για το βιβλίο της Delia Owens “Εκεί που τραγουδούν οι καραβίδες”.

Για περισσότερες πληροφορίες καλείτε στο 24333605.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More