Αραδίππου

Λάρνακα και Αραδίππου υποδέχτηκαν την έκθεση «Ροές Μνήμης» του φημισμένου καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας

Η Λάρνακα και η Αραδίππου, υποδέχτηκαν την αναδρομική έκθεση «Ροές Μνήμης» του φημισμένου καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου, το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του πολυβραβευμένου γλύπτη, χαράκτη και ζωγράφου, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισµού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος κάλεσε το κοινό να την επισκεφτεί και να γνωρίσει το έργο έργο του.

Οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου που συνεργάστηκαν στενά για την υλοποίηση της έκθεσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την ευκαιρία που δίνεται στους δημότες και επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας, να ακολουθήσουν τα βήματα του σημαντικότερου εν ζωή Έλληνα καλλιτέχνη της εποχής μας από το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του διαδρομής, μέχρι και σήμερα, όπου συνεχίζει άοκνος και αεικίνητος να αναζητά την έμπνευση και να δημιουργεί.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας στον χαιρετισμό του, εκθείασε το μοναδικό, εικαστικό του ύφος, το οποίο, όπως τόνισε, συνεχίζει να αναδεικνύει, να εμπλουτίζει και να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Μάλιστα, ο κ. Βύρας άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρη την επαρχία.

«Η Λάρνακα, μία πόλη προικισμένη με ένα τεράστιο πολιτισμικό φορτίο, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από το δυναμισμό της πολιτισμικής παραγωγής του σήμερα, είναι μία πόλη που έχει αντιληφθεί ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί περιχαρακωμένο δικαίωμα των δημιουργών αλλά παίρνει αξία όταν γίνεται πνευματική κιβωτός.

Για αυτό το λόγο, σύσσωμη η πόλη της Λάρνακας με την υποστήριξη της επαρχίας Λάρνακας βρίσκεται στη διαδικασία μια κοινής προσπάθειας για ετοιμασία και υποβολή της πρότασης για υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030.

Με την επιτυχία της υποψηφιότητας, η Λάρνακα μπορεί να καταστεί πολιτισμικός φορέας και εξωστρεφής πόλος πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία. Με βασικό γνώμονα αυτό τον πλούτο του πολιτισμού μας, η Λάρνακα μπορεί και έχει όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του καλλιτέχνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν εικαστικό που με τα έργα του επαναπροσδιορίζει τον ορισμό της Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συνεκτική δύναμη της ανθρώπινης μας υπόστασης.

Παράλληλα, μίλησε για την αξία της Τέχνης, καθώς και την σημασία της παρουσίας του Αριστείδη Πατσόγλου στις δύο πόλεις.
«Από καταβολής κόσμου η τέχνη υπήρξε ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ένας πυλώνας που ανέκαθεν τους ωθούσε στην αναζήτηση της ειρήνης και της προόδου. Η συνάντηση του καθενός μας με την τέχνη αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα ταξίδια αυτογνωσίας», ανέφερε και συνέχισε:

«Είναι μεγάλη η τιμή και για τους δύο Δήμους η πραγματοποίηση της έκθεσης του Αριστείδη Πατσόγλου, ο οποίος με τα έργα του παρουσιάζεται να αποδεσμεύεται από τους διάφορους εικαστικούς κανόνες και να αναπτύσσει ένα πνεύμα αυθυπαρξίας.

Αποτέλεσμα της αυθυπαρξίας αυτής είναι η δημιουργία έργων με βασικά γνωρίσματα τη συμμετρία, τη φυσικότητα, την κίνηση και τη χάρη, τα οποία όμως επιβάλλονται μορφολογικά και νοηματικά κάτω από μια πρωτοποριακή οπτική».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο διακεκριμένος Ιστορικός Τέχνης και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, παρουσίασε επιγραμματικά τις σπουδαίες πτυχές του έργου του κ. Πατσόγλου και, στη συνέχεια, κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε μία σύντομη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, όπου έδωσε λεπτομερείς αναφορές για ορισμένα εκθέματα, καθώς και τη φιλοσοφία, την τεχνοτροπία και το πλαίσιο της δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Παρών στα εγκαίνια της έκθεσης και ο Αριστείδης Πατσόγλου, ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει ο ίδιος για το έργο του, αλλά κάλεσε τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στον χώρο, να παρατηρήσουν και να ακούσουν ιστορίες και προσωπικά βιώματα της διαδρομής.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου 2023.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 16:00-19:00
Σάββατο: 10:00-13:00

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More