επενδυτές

Δεν έπεισαν οι επενδυτές – Αναμένονται αντιδράσεις για την Κόσιη

Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα άφησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέλαβε της κατασκευή μονάδας Παραγωγής και Ανακύκλωσης Ασφαλτικού Σκυροδέματος στην περιοχή της Κόσιης, καθώς δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους και εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών για τα αποτελέσματα που αναμένεται να φέρει η συγκεκριμένη επένδυση στην περιοχή.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού, η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών υπό την μορφή της δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο να τεθούν ερωτήματα πάνω στα μείζονα θέματα που απασχολούν.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών προσπάθησαν να κάνουν μια σύντομη παρουσίαση του συνόλου του έργου, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητό, παρ’ όλα αυτά, στο τέλος της συνάντησης, όλοι έφυγαν με πολλές απορίες και ακόμα περισσότερες ανησυχίες, καθώς, όχι μόνο δεν δόθηκαν σαφείς και πειστικές απαντήσεις, αλλά, αντίθετα υπήρξαν πολλές και σημαντικές ασάφειες.

Σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης, οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων Δήμων και κοινοτήτων, αν και άκουγαν με προσοχή, δεν μπορούσαν να κρύψουν τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τους. Τόσο κατά τις παρουσιάσεις των μελετητών, όσο και μετά το τέλος, υπήρξε ένας καταιγισμός ερωτημάτων, όπου εκφράστηκαν, πότε με ένταση, πότε με ψυχραιμία, παρατηρήσεις και προβληματισμοί, κυρίως ως προς την ασάφεια των απαντήσεων που δέχονταν, η οποία επέτεινε την αγωνία.

Κύριο σημείο του προβληματισμού, ήταν οι πολλές και σημαντικές παραλείψεις κατά την διενέργεια της μελέτης, με κυριότερο το γεγονός ότι αυτή διενεργήθηκε κάποια χρόνια πριν, με συνέπεια η μορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής να έχουν αλλάξει ριζικά, χωρίς, ωστόσο, σήμερα να λαμβάνονται υπόψη.

Επίσης, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τόσο η επικείμενη ανέγερση της Τεχνικής Σχολής, που είναι πολύ κοντά στον προτεινόμενο χώρο ανέγερσης της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, όπως και η κατασκευή των δύο φραγμάτων που ήδη γίνονται και όπου θα μαζεύονται τα μολυσμένα νερά.

Ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα ήταν το γεγονός ότι το έργο παρουσιάστηκε ουσιαστικά ως απόφαση, χωρίς να έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις. Τέλος, βασικοί παρέμειναν οι προβληματισμοί αι οι ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κατά πόσο έχουν γίνει πραγματικά τεκμηριωμένες μελέτες.

Με το τέλος της παρουσίασης, πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων, οργανώσεων πολιτών και οικολογικών ενώσεων, όπου εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση για την υλοποίησης της μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έντονο το αίσθημα της δυσαρέσκειας και την εκτίμηση πως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόθεση να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ της εταιρείας και της τοπικής κοινωνίας, που αρχίζει πλέον να ετοιμάζει τις… μηχανές για δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More