Η Λάρνακα και η Αραδίππου υποδέχονται την αναδροµική έκθεση «Ροές Μνήμης» του φημισμένου καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης διεθνώς υποδέχονται οι ∆ήµοι Λάρνακας και Αραδίππου από το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023.

Οι «Ροές Μνήμης», η αναδροµική έκθεση του πολυβραβευμένου γλύπτη, χαράκτη και ζωγράφου, Αριστείδη Πατσόγλου θα φιλοξενηθούν στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο του σημαντικότερου εν ζωή Έλληνα καλλιτέχνη της εποχής μας.

Τα εγκαίνια θα τελέσει το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 και ώρα 19:30 ο Υφυπουργός Πολιτισµού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Στο περιθώριο της έκθεσης θα παρουσιαστούν σημαντικά έργα της προσωπικής καλλιτεχνικής διαδρομής του Αριστείδη Πατσόγλου, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα είναι παρών στην τελετή εγκαινίων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να τον γνωρίσουν προσωπικά, να ακούσουν ιστορίες και προσωπικά βιώματα της σημαντικής διαδρομής του και να θαυμάσουν ορισμένα από τα ορόσημα της τέχνης του.

Λίγα λόγια για τον Αριστείδη Πατσόγλου

Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε το 1941 στη Λέσβο. Το 1952 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής ζωγραφικής και συντήρησης εικόνων. Τα χρόνια 1962-1965 παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής με τον Πάνο Σαραφιανό και γλυπτικής με τον Θανάση Απάρτη. Από το 1965 ως το 1969 με Κρατική Υποτροφία ακολουθεί σπουδές γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά. Το 1969 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις έρευνές του. Συνεχίζει σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο Παρίσι (Ecole Superieure des Beaux-Arts) με καθηγητές γλυπτικής Cesar, Collamarini, και χαρακτικής Lagrange. Ανάμεσα στα χρόνια 1974-1979 ακολουθεί σπουδές στις Πλαστικές Τέχνες και στις Επιστήμες της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Από το 1980 ως το 1983 παρακολουθεί μαθήματα του φιλόσοφου Muller, αναλύει τη φιλοσοφία της εικόνας και σπουδάζει την οπτικο-ακουστική τεχνική στο τμήμα κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Paris VIII. Την περίοδο 1981-1986 ιδρύει την ομάδα LOGOS, ιδρυτικός νόμος 1901, από 50 διεθνείς καλλιτέχνες. Μέσα σε 6 χρόνια οργανώνει 30 εκθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό και πλήθος συναντήσεις καλλιτεχνών και ερασιτεχνών με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών. Το 1984, ο Bernard Bioulac, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Διαμερίσματος της Dordogne, οργανώνει μια αναδρομική έκθεση του Αριστείδη Πατσόγλου στον περίβολο του Πύργου Puyguilhem. Ο Δήμος του Perigueux αγοράζει ένα μνημειακό γλυπτό “La Famille” και το τοποθετεί μπροστά στο Μέγαρο της Νομαρχίας. Το 1989 φτιάχνει ένα φρέσκο για το Δήμο του Saint-Leu La Foret, για τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1991 δημιουργεί τα τρόπαια του 1ου Φεστιβάλ Πράσινου στο Meaux της Γαλλίας. «Όταν το σινεμά υπεραμύνεται της φύσης». Άλλα έργα του βρίσκονται επίσης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Centre Pompidou του Παρισιού, στο Δήμο Cahors στη Γαλλία, στην Τράπεζα Αγροτικής Πίστης του Mans στη Νορμανδία, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Quebec του Καναδά, στο Μουσείο Αθηνών, στο Δήμο Perigueux στη Γαλλία, στο Μουσείο Κάτω Χωρών, στο Γραφείο Τουρισμού της Dordogne, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Τυνησία, στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Γαλλία, σε δημόσια συλλογή στη Σοβιετική Ένωση, στο Δημαρχείο του Enghiem Les Bains, στην Βιβλιοθήκη Albert Cohen στο Saint-Leu, στην Τράπεζα Αγροτικής Πίστης στο Tours. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει διακριθεί με πολλά βραβεία, καθώς και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

(Πηγή: Γκαλερί Αργώ)

Η διάρκεια έκθεσης θα είναι από τις 8 Ιουλίου ως τις 19 Αυγούστου 2023, ενώ θα είναι ανοικτή για το κοινό ∆ευτέρα – Παρασκευή: 10:00 –13:00 & 16:00 – 19:00 Σάββατο: 10:00 –13:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More