Άντρεα Κάσινου και Κλίφ Κλεοβούλου: Κάνε αυτό που αγαπάς, ζωή σου

Άντρεα Κάσινου και Κλίφ Κλεοβούλου: Κάνε αυτό που αγαπάς, ζωή σου

Γράφει η Ρέα Κουμπαρή, λειτουργός δημοτικής βιβλιοθήκης

 

Συνέντευξη από δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες, την Άντρεα Κάσινου (κουκλοπαίχτη) και Κλίφ Κλεοβούλου (μουσικός).

Δύο πολύ οικεία πρόσωπα σε όλους από το θεατρικό σανίδι με το θέατρο τέχνης ‘’Uncover Masks Puppet Theater’’.

Σας καλωσορίζω παιδιά στη βιβλιοθήκη μας και είναι αλήθεια μεγάλη η χαρά και  ο ενθουσιασμός μου που σας έχω απέναντι μου.

Άντρεα: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και για τη φιλοξενία!

Κλίφ: Σε ευχαριστούμε για το θερμό καλωσόρισμα σου! Είμαστε ευτυχείς που είμαστε εδώ και θα σου απαντήσουμε όλες σου τις απορίες, όσο αφορά εμάς και το κουκλοθέατρο μας.

Πέστε μου μερικά πράγματα για σας που ίσως μερικοί να μην γνωρίζουν.

Άντρεα: Εκτός από ομάδα κουκλοθέατρου, είχαμε μαζί μπάντα εγώ τραγουδίστρια, ο Κλίφ μπασίστας.

Κλίφ: Είμαι σκορπιός και είμαι 41 χρονών (γέλια).

Ζευγάρι όχι μόνο στο σανίδι αλλά και στη ζωή. Πως γνωριστήκατε;

Άντρεα: Ο Κλιφ ανέβαζε μία παράσταση με δικά του τραγούδια. Ο τίτλος της παράστασης μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ξέροντας ό,τι είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, μιας κι εγώ τον  ήξερα  αρκετά χρόνια από live, συναυλίες κτλ. έκανα κράτηση για να πάω να την δω. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα πανέμορφο ταξίδι από εκεί που δεν το περίμενα.

Κλίφ: Γνωριστήκαμε πριν περίπου 5 χρόνια όταν είχα κάνει μια παραγωγή δική μου τον “ΈΡΕΒΟ” και με έπιασε τηλέφωνο για να έρθει στην παράσταση. Μου είπε ό,τι είναι ηθοποιός, οπότε την κάλεσα να έρθει στο στούντιο μου μαζί με το βιογραφικό της. Μόλις ήρθε και την είδα, τυφλώθηκα και ήθελα να τη ξαναδώ και να τη ξαναδώ και να τη ξαναδώ…(γέλια)

Ποιος έκανε την πρώτη κίνηση;

Άντρεα: Ο Κλιφ!

Κλίφ: Εγώ (γέλια)

Και καρπός του έρωτα σας τα παιδιά σας…….. και o ‘’Uncover Masks Puppet Theater’’, έτσι;

Άντρεα: Δεν έχουμε παιδάκια ακόμα.

Κλίφ: Οι Uncover masks ήταν η αρχή της σχέσης μας.

Θυμάστε πότε είδατε για πρώτη φορά κουκλοθέατρο ή πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με αυτό;

Άντρεα: Σίγουρα από πολύ μικρή ηλικία. Αγαπούσα τις κούκλες εκ τότε.

Κλίφ: Θυμάμαι όταν ήμουν στο νηπιαγωγείο και η πρώτη μου ερώτηση στην δασκάλα μου ήταν “μα οι κούκλες είναι ζωντανές;” (γέλια)

Πριν μιλήσουμε για το ‘’Uncover Masks Puppet Theater’’, πείτε μου τί είναι το κουκλοθέατρο για σας;

Άντρεα: Είναι μαγεία. Μπορώ να σας πω ό,τι την ώρα που παίζω, γίνομαι και γω παιδί πίσω από την κουρτίνα μου. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ό,τι η παράσταση είναι με κούκλες που ζωντανεύουν. Τα παιδιά ακόμα και οι μεγάλοι που το παρακολουθούν μεταφέρονται σε ένα κόσμο φαντασίας και ονείρου.

Κλιφ: Το κουκλοθέατρο για μένα είναι ψυχαγωγία δημιουργικότητα και  εκπαίδευση. Και στο τελικό του στάδιο μια μαγεία. Ένα ζωντανό παραμύθι.

Πειτε μας κατ’ αρχάς, γιατί ‘’Uncover Masks Puppet Theater’’; Πότε ξεκίνησε  σαν ιδέα και ποιο ήταν το έναυσμα;

Άντρεα: Ο Κλίφ πρέπει να απαντήσει σ αυτή την ερώτηση γιατί αυτός δημιούργησε την ομάδα.

Κλίφ: Ξεκίνησε περίπου πριν από 6 χρόνια. Ήταν μια εποχή για μένα η οποία με ωρίμασε σαν καλλιτέχνη και εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να δημιουργήσω μια ομάδα δική μου και μέσω εκείνης να κάνω τις παραγωγές μου. Μετά γνώρισα την γυναίκα μου και μπήκε και αυτή στην ομάδα και την έκανε ακόμα πιο δυνατή.

Τι είναι αυτό που βρίσκετε ενδιαφέρον σ αυτό το είδος τέχνης;

Άντρεα: Τα μέσα. Τι εννοώ; Για αρχή,  πρωταγωνιστές σε μία κουκλοθεατρική  παράσταση είναι φυσικά οι κούκλες και η φωνή μας. Οπότε είναι πολύ ενδιαφέρον το ό,τι χωρίς να σε βλέπει το κοινό, πρέπει εσύ να καταφέρεις να δημιουργήσεις μία θεατρική παράσταση και αν χρειαστεί να αυτοσχεδιάσεις κιόλας.

Να κεντρίσεις το ενδιαφέρον και να κλειδώσεις το βλέμμα του θεατή, όχι σε ένα ηθοποιό, αλλά σε μία κούκλα.

Οι κούκλες πρέπει να έχουν κίνηση, έκφραση, αντανακλαστικά και το σημαντικό συγχρονισμό, για να δημιουργηθεί η αίσθηση ό,τι όντως κάποιος παίζει θέατρο εκείνη τη στιγμή.

Χρειάζεται τεράστια μελέτη και δουλειά γύρω από το κουκλοθέατρο. Νιώθω ό,τι είναι μια μορφή τέχνης που σου προσφέρει την απόλυτη ελευθερία να ψάξεις και να δημιουργήσεις.

Μετά έρχονται να αγκαλιάσουν την παράσταση τα τραγούδια και οι υπέροχες μουσικές του Κλιφ, για να δημιουργηθεί το παραμύθι και η μαγεία να ξεκινήσει. Να σημειώσω οτι όλες μας οι παραστάσεις είναι διαδραστικές. Τα παιδιά ακόμα και οι μεγάλοι επικοινωνούν με τις κούκλες καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης κι αυτό πραγματικά τους εντάσσει μέσα στον κόσμο του παραμυθιού.

Κλίφ:Το κουκλοθέατρο ως μορφή τέχνης έχει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές. Πρώτον, επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικότητας και έκφρασης, καθώς οι κουκλοπαίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τύπους μαριονετών και τεχνικών για να μεταφέρουν τα μηνύματά τους ή να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Το κουκλοθέατρο είναι επίσης ένα πολύ ευέλικτο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση και ο κοινωνικός σχολιασμός. Επιπλέον, το κουκλοθέατρο έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική σημασία, με διαφορετικές μορφές και στυλ κουκλοθέατρου να έχουν αναπτυχθεί και να παίζονται σε πολλές χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, το κουκλοθέατρο είναι μια συναρπαστική μορφή τέχνης που συνδυάζει δεξιότητα, καλλιτεχνία και αφήγηση ιστοριών για να δημιουργήσει μοναδικές και αξέχαστες παραστάσεις.

Ηθοποιός κουκλοθεάτρου; Υπάρχει τέτοιος όρος Άντρεα;

Άντρεα: Όχι δεν υπάρχει, αλλά θα μπορούσε να υπάρχει και μπορώ να σας εξηγήσω.

Ο ηθοποιός του κουκλοθέατρου είναι ένας καλλιτέχνης (ηθοποιός) που ειδικεύεται στο να ζωντανεύει χαρακτήρες μαριονέτας στη σκηνή. Χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να χειρίζονται και να ελέγχουν διάφορους τύπους μαριονετών, όπως μαριονέτες χειρός, μαριονέτες ράβδου, μαριονέτες ή μαριονέτες σκιών, για να δημιουργούν αληθοφανείς κινήσεις και εκφράσεις που μεταφέρουν την προσωπικότητα και τα συναισθήματα του χαρακτήρα.

Οι ηθοποιοί του κουκλοθέατρου πρέπει να έχουν ισχυρή κατανόηση των τεχνικών του κουκλοθέατρου, καθώς και δεξιότητες υποκριτικής και αφήγησης, για να δημιουργούν ελκυστικές και αξέχαστες παραστάσεις για το κοινό τους. Μπορούν να εργαστούν σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως παραδοσιακά κουκλοθέατρα, παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές ή παραγωγές πολυμέσων. Συνολικά, οι ηθοποιοί του κουκλοθέατρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να ζωντανέψει η μαγεία του κουκλοθέατρου στη σκηνή.

Δηλαδή το κουκλοθέατρο θα μπορούσε να μπει ως μάθημα στις Δραματικές Σχολές;

Άντρεα: Φυσικά. Το κουκλοθέατρο θα μπορούσε σίγουρα να εισαχθεί ως μάθημα στις δραματικές σχολές.

Στην πραγματικότητα, πολλές δραματικές σχολές και Πανεπιστήμια προσφέρουν ήδη μαθήματα ή προγράμματα για το κουκλοθέατρο, ως μέρος του προγράμματος σπουδών τους για το θέατρο ή τις παραστάσεις.

Η εκμάθηση του κουκλοθέατρου μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες ενός μαθητή στην υποκριτική, την κίνηση και τη σκηνοθεσία, ενώ παράλληλα προσφέρει μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία στη δημιουργία και την ερμηνεία με μαριονέτες.

Με την ενσωμάτωση του κουκλοθέατρου στα προγράμματα σπουδών της δραματικής σχολής, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση για αυτή τη μορφή τέχνης και μπορεί ακόμη και να ακολουθήσουν καριέρα ως επαγγελματίες κουκλοπαίκτες ή ηθοποιοί κουκλοθέατρου.

Έχετε παρακολουθήσει μαθήματα ή τεχνικές κουκλοθεάτρου; 

Άντρεα: Σίγουρα! Παρακολούθησα μαθήματα και στη σχολή μου, όταν σπούδαζα, καθώς και σεμινάρια τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένα επάγγελμα που σου επιτρέπει να βιοποριστείς μονάχα από αυτό;

Άντρεα: Αν πραγματικά αγαπάς αυτό που κάνεις και προσπαθείς να δουλεύεις σωστά, ακούραστα και με σεβασμό προς τον εαυτό σου και το κοινό που έρχεται να σε δει, τότε ναι μπορείς να βιοποριστείς.

Κλίφ: Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς και το κάνεις σωστά με έρευνα και με πολύ κόπο και διάβασμα, τότε ναι μπορείς να βιοποριστείς.

Πόσο εύκολο είναι Κλίφ να γράφεις μουσική που να ικανοποιούν ακουστικά τους μικρούς θεατρόφιλους. Γνωρίζοντας όλοι πόσο αυστηροί κριτές είναι τα παιδιά.

Κλίφ: Το να γράφω μουσική που να είναι ευχάριστη για τους νέους θεατρόφιλους μας είναι δελεαστικό. Η παιδική μουσική πρέπει να είναι ελκυστική, διασκεδαστική και εύκολη στο τραγούδι, ενώ παράλληλα πρέπει να υποστηρίζει την αφήγηση και τον συναισθηματικό τόνο του έργου.

Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικά μουσικά γούστα και προτιμήσεις, οπότε πρέπει να πειραματίζεσαι  και να προσαρμόζεις τη μουσική στο συγκεκριμένο κοινό και τη συγκεκριμένη παραγωγή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, είναι δυνατόν να δημιουργήσεις μουσική που να είναι τόσο ακουστικά ευχάριστη όσο και συναισθηματικά ηχηρή για τους «αυστηρούς» νεαρούς θεατρόφιλους.

Τις κούκλες των παραστάσεών σας τις φτιάχνετε εσείς, ποια τεχνική ακολουθείτε;

Άντρεα: Τις υπέροχες μας κούκλες οι οποίες είναι γαντόκουκλες, τις φτιάχνει μία φίλη μας που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Κλίφ: Ο καθένας στην ομάδα μας έχει την δική του δουλειά. Τις κούκλες μας, τις φτιαχνει μια φίλη μας, όπως είπε και η Άντρεα.

Σκηνοθετείτε, γράφετε τα κείμενα, συνθέτετε μουσική. Πεστε μας λίγα λόγια ποιοι είναι οι ρόλοι του κάθ’ ενός στο δημιουργικό κομμάτι.

Άντρεα: Αποφασίζουμε μαζί το παραμύθι που θα ανεβάσουμε και στη συνέχεια αναλαμβάνω τη διασκευή του, τη σκηνοθεσία του και μετά δουλεύω πάνω στις φωνές του κάθε χαρακτήρα γιατί είναι σημαντικό να μην μοιάζουν μεταξύ τους.

Κλίφ: Εγώ περιμένω το κείμενο και τις οδηγίες από την σκηνοθέτη μου, η οποία θα  γράψει τόσο ωραία και μαγικά το κείμενο που μέσα από αυτό, εύκολα μου έρχονται εικόνες και έτσι γράφω την μουσική μου.

Πόσο κοπιαστική είναι όλη αυτή η προεργασία όχι μόνο στην τεχνική κατασκευής αλλά και το μουσικό κομμάτι;

Άντρεα: Είναι η πιο ευχάριστη διαδικασία γιατί είμαστε και οι δύο τελειομανείς. Δουλεύουμε με όλο μας το είναι για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, που θα  ευχαριστεί και ικανοποιεί πρώτιστα εμάς. Ώστε αυτό μετά να μπορούμε να το περάσουμε και στους θεατές μας.

Κλίφ: Όσο κοπιαστική και αν είναι, όσο χρόνο και να χρειάζεται, που χρειάζεται αρκετό, εμείς το απολαμβάνουμε και απορροφούμαστε από αυτή την ζωντανή και μαγευτική εμπειρία.

Το κουκλοθέατρο στην Κύπρο πού βρίσκεται; Έχει απήχηση;

Άντρεα: Θα χαρούμε να έρθετε σε μία από τις παραστάσεις μου και να δείτε από κοντά την αγάπη που δείχνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς για το κουκλοθέατρο.

Κλίφ: Να κοπιάσετε σε μια από τις παραστάσεις μας και να μου το απαντήσετε εσείς αυτό

Μιλήστε μας για την πρώτη σας φορά, την πρώτη σας παράσταση.

Άντρεα: Η πρώτη μας κουκλοθεατρική παράσταση ήταν ο “Πινόκιο”. Ένα παραμύθι που αγαπώ πολύ από παιδί.

Ένα πολύ δημιουργικό ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες και σκανταλιές του Πικόκιο. Κι όλα αυτά καλούμαστε να τα παρουσιάσουμε με…κούκλες.

Αγαπήθηκε πάρα πολύ από μικρούς και μεγάλους και γι αυτό είχαμε κάνει δύο κύκλους παραστάσεων.

Μετά τον Πινόκιο ακολούθησε η χριστουγεννιάτικη μας κουκλοπαράσταση “Οι μπότες του Άγιου Βασίλη”. Συνεχίσαμε με τη διασκευή του κλασικού παραμυθιού των αδελφών Γκρίμ, “Ο Παπουτσής και τα Ξωτικά”. Ακολούθησε  μετά “Ο Παπουτσωμένος Γάτος” και τώρα “Η Κοκκινοσκουφίτσα”.

Μπορώ να πω οτι κάθε φορά νιώθω την ίδια χαρά και συγκίνηση καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και την ώρα της υπόκλισης, όπου είναι η μοναδική φορά που αντικρίζω τον κόσμο.

Κλίφ: Ευτυχώς που είμαι μόνος μου στο χειριστήριο. Αν έβαζε κάποιος κάμερα εκεί, θα έβλεπε πόσο χαίρομαι και συγκινούμαι σε κάθε παράσταση που κάνουμε.

Το να βλέπεις τα παιδιά να μπαίνουν το κάθε ένα σε ένα ρόλο, να ταυτίζονται, να χαίρονται, να χειροκροτούν και να γελάνε σε κάθε παράσταση, αυτή είναι για μένα η επιτυχία.

Και το πιο σημαντικό, αυτό που μου κάνει ακόμα πιο σίγουρη την επιτυχία της παράστασης είναι στο τέλος που βλέπω την γυναίκα μου να βγαίνει για υπόκλιση χαρούμενη και χαμογελαστή. Εκεί λέω,  “οκ, ακόμα μια όμορφη παράσταση στο τέλος της”

Έχετε κάνει περιοδεία σε αρκετά σχολεία; Ποια είναι αντίδραση των παιδιών αλλά και των μεγάλων όταν βλέπουν ό,τι οι ηθοποιοί είναι… κούκλες;

Άντρεα: Ναι, αρκετά σχολεία και οργανωμένα σύνολα μας προσκαλούν να πραγματοποιήσουμε παραστάσεις, αλλά η βάση μας είναι στο Θέατρο Versus (Θέατρο  Ένα Λεμεσού).

Σε όλες τις περιπτώσεις μας εντυπωσιάζει το γεγονός ό,τι όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι είναι πραγματικά” μέσα” στο παραμύθι και το διασκεδάζουν με την ψυχή τους.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται κάθε φορά γιατί οι παραστάσεις είναι διαδραστικές και αυτό τους φέρνει κοντά στους ήρωες, σαν να είναι κι αυτά τα παιδιά μέρος της ιστορίας.

Ο διαδραστικός και διασκεδαστικός χαραχτήρας αυτής της “επικοινωνίας” των  παιδιών με τις κουκλές, βοηθάει στο να εκδηλώσουν, αλλά και να συναισθανθούν τα διάφορα συναισθήματα, όπως φιλίας, αγάπης, παραδειγματισμού. Στο κουκλοθέατρο η φαντασία τους, η ικανότητα επικοινωνίας, έκφρασης και λόγου αναπτύσσονται πολύ. Είναι η τέλεια επιλογή για τους γονείς που θέλουν να περάσουν επικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Κλίφ: Οι ηθοποιοί δεν είναι κούκλες. Τα παιδιά σε κάθε μας παράσταση ταυτίζονται με τον δικό τους αγαπημένο ήρωα. Οι κούκλες  στην ομάδα μας, είναι οι ήρωες τους, αυτό πρέπει να πετύχεις στις παραστάσεις σου.

Πως αισθάνεστε πριν ξεκινήσει η παράσταση;

Άντρεα: Απλά ανυπομονώ να ξεκινήσει!

Κλίφ: Σε κάθε παράσταση αισθάνομαι υπέροχα. Η αλήθεια είναι ό,τι πάντα περιμένουμε με λαχτάρα να έρθει η μέρα της επόμενης παράστασης.

Υπάρχει κάποιο αστείο περιστατικό που έχει συμβεί πάνω σε παράσταση και το θυμάστε ακόμη;

Άντρεα: Ήταν σε μία παράσταση που κάναμε τότε με τον “Παπουτσωμένο Γάτο”. Δύο μαμάδες είχαν τόσο ενθουσιαστεί με τη διαδραστική φύση της παράστασης που από κάποιο σημείο και μετά συμμετείχαν σαν να ήταν αυτές τα παιδιά κι όχι…οι μαμάδες. Κι αυτό κράτησε μέχρι το τέλος της παράστασης. Πραγματικά γελάσαμε πάρα πολύ, με τον παρορμητισμό τους.

Κλίφ: Βεβαίως, το πιο αστείο που μου έτυχε να ακούσω ήταν στην παράσταση μας “ο Πινόκιο”. Σε κάποιο σημείο της παράστασης ρώτησε ο καημένος ο Τζεπέτο, αν γνωρίζουν τα παιδιά που είναι ο Πινόκιο και όλοι τον έδωσαν απευθείας (γέλια)

Το να είστε ζευγάρι στο σπίτι και στη δουλειά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;

Άντρεα: Είναι δημιουργικό, υπέροχο! Μπορώ να πω ό,τι η ρουτίνα δεν είναι λέξη που ταιριάζει σε μας.

Κλίφ:Αυτή η ερώτηση τώρα μπορεί να απαντηθεί αμέσως. ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ.

Πότε είναι οι επόμενες παραστάσεις και που μπορούμε να μάθουμε νέα σας.

Άντρεα: Είχαμε πρεμιέρα την Κυριακή που μας πέρασε με το κουκλοθεατρικό έργο “ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ”, στο Θέατρο Versus (Θέατρο Ένα Λεμεσού) και θα συνεχίσουμε με ακόμα 3 παραστάσεις 7/5, 21/5, 28/5.

Επίσης μπορείτε να μαθαίνετε νέα μας από την ιστοσελίδα μας στο Facebook: Uncover Masks Puppet Theatre, Instagram: kouklotheatro.uncovermasks ή στο τηλέφωνο 99 790 915.

Εγώ με τη σειρά μου παιδιά να σας ευχαριστήσω και τους δύο γι’ αυτή την όμορφη συνομιλία και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!

Εμείς ευχαριστούμε για τη θερμή φιλοξενία και για την ευκαιρία που μας δώσατε να μιλήσουμε για αυτό το όμορφο είδος τέχνης! Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας σε κάποια από τις παραστάσεις μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More