ΧΥΤΥ Κόσιης

ΟΕΔΑ Κόσιης: Οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αραδίππου και Δρομολαξιάς ζητούν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις

Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Πέτρο Ξενοφώντος, εισηγήθηκαν σήμερα οι Δήμαρχοι Αραδίππου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας και Δρομολαξιάς Μενεού, κ. Κύπρος Ανδρονίκου σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αραδίππου, με κύρια θέματα το συμβόλαιο του ΟΕΔΑ Κόσιης και την έντονη δυσοσμία που ταλανίζει τους πολίτες της επαρχίας κατά τους θερινούς μήνες.

Καθώς ο Κώδικας Ορθής Γεωργικής Χρήσης και οι Κανονισμοί (ΚΔΠ433 -2016) δεν εφαρμόζονται από τους κτηνοτρόφους όπως προβλέπονται και δεν υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν διαδικασίες που θα ισχυροποιηθούν είτε με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ή με διάταγμα ζητώντας πέντε (5) βασικά σημεία και τα οποία είναι:

• Καθορισμός της περιόδου εναπόθεσης των κτηνοτροφικών αποβλήτων σε συγκεκριμένη περίοδο και όχι οποτεδήποτε βολεύει τον κάθε κτηνοτρόφο.
• Εξασφάλιση άδειας από την τοπική αρχή για τον χώρο και χρόνο που θα γίνει η τοποθέτηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.
• Άμεση ανάδευση και ενσωμάτωση της κοπριάς στο έδαφος και επιτόπιος έλεγχος από λειτουργό της τοπικής αρχής.
• Έλεγχος των κτηνοτροφικών μονάδων από την αρμόδια αρχή για εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για την αποθήκευση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στις μονάδες και ιδιαίτερα για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
• Οικονομική ενίσχυση των τοπικών αρχών από το Υπουργείο Γεωργίας για εξασφάλιση του προσωπικού για τις πιο πάνω αρμοδιότητες.

«Πολύ ορθά και με πρωτοβουλία του φίλου Δημάρχου Αραδίππου, έγκαιρα, βρεθήκαμε οι Δήμοι οι οποίοι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Οι οσμές δεν διαχωρίζονται με τα όρια των Δήμων, το αντιμετωπίζουμε από κοινού. Και σε λίγο καιρό, είναι η εποχή όπου κάθε χρόνο ως επαρχία Λάρνακας, αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας , τον τουρισμό και γενικότερα έχει να κάνει με την επαρχία μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας και τόνισε: «’Έχουμε μια ξεκάθαρη θέση , ξανακάμε συναντήσεις οι Δήμοι, ξαναείπαμε τα πράγματα αλλά τίποτα δεν έγινε. Έχει ετοιμαστεί ένα συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει άμεσα τουλάχιστον πέντε εισηγήσεις οι οποίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι εφαρμόσιμες, δεν χρειάζονται εκατομμύρια ή αλλαγές νομοθεσιών και αν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση, είναι εισηγήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.»

Σχετικά με το πρόβλημα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Μενεού- Δρομολαξιάς, κ. Κύπρος Ανδρονίκου, δηλώνοντας: «Τις εισηγήσεις τις έχουμε θέσει ξανά στο τμήμα περιβάλλοντος. Είναι αντιληπτό ότι αν δεν ληφθούν υπόψιν, η μακρά περίοδος από τον Ιούνιο μέχρι και Νοέμβριο για παράδειγμα, που γίνετε η χρήση των λυμάτων, μεγιστοποιεί το πρόβλημα. Συνεπώς είναι έκκλησή μας προς το Υπουργείο Γεωργία και τους φορείς, να κατατεθούν συγκεκριμένοι κανονισμοί για να είναι εφαρμοστέοι. Αν μείνουμε με την γεωργική χρήση που υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί που δεν εφαρμόζονται, σημαίνει ότι αυτό το πρόβλημα θα διαιωνίζεται με αποτέλεσμα να προκαλούνται όλα αυτά τα προβλήματα.

Σχετικά με το μείζον θέμα του ΟΕΔΑ Κόσιης, ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε ότι ετοιμάζεται η προσφορά για το ΧΥΤΥ Κόσιης. « Καθώς η επαρχία Λάρνακας επηρεάζεται από την δυσοσμία και την μεταφορά των σκυβάλων, πρέπει να συμπεριληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την Επαρχία ή τους Δήμους που επηρεάζονται», τόνισε ο κ. Ευαγγελίδης ενώ σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα εισηγηθούν προς το κράτος για υλοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More