Προσφυγόσημο

Έκθεση: “Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου. Η ιστορία ενός συμβόλου”

H Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης Μαρία Παφίτη, διοργανώνει έκθεση με τον τίτλο «Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, η οποία θα την εγκαινιάσει τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου, στις 18.00, στο Σπίτι του Πολίτη, Λευκωσία.

Το γνωστό Προσφυγόσημο, χαρακτικό του καταξιωμένου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου με τίτλο Κύπρος 1974, οδυνηρό σύμβολο της εισβολής και κατοχής, θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 με σκοπό την Ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων. Παράλληλα, καθώς επικολλάται σε οτιδήποτε ταχυδρομείται εντός και εκτός Κύπρου, συμβάλλει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

Η εικαστική έκθεση αποτυπώνει την καλλιτεχνική διεργασία μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το Προσφυγόσημο, παρουσιάζει στοιχεία για το έργο καθαυτό, αναδεικνύει την επίδρασή του στην καλλιτεχνική παραγωγή της Κύπρου, καταδεικνύει τις συνέπειες της προσφυγοποίησης, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου, και, τέλος, εστιάζει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το κεντρικό έργο της έκθεσης συνοδεύεται από τη σχετική ξύλινη εγχάρακτη πλάκα και πλαισιώνεται από σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το έργο του Γιώργου Σκοτεινού Άλογα της Αμμοχώστου, που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1968, το Τρίπτυχο του ’74 Η Φυγή Ι, έργο από τη συλλογή της οικογένειας Τηλέμαχου Κάνθου, και το έργο του Λευτέρη Οικονόμου Αγκάθια, Σκηνές και Πρόσφυγες.

Επιπλέον, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες (Ε. Θεοδότου, Μ. Θεοφιλίδης, Α. Νικολάου, Π. Πασάντας, Ε. Σαρρή Βαρνάβα) δημιούργησαν έργα ειδικά για την παρούσα έκθεση.

Χορηγοί: Υπουργείο Εξωτερικών, Όμιλος Εύρηκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More