Αραδίππου

Εγκαίνια στην Αραδίππου – Νέα δεδομένα στην ανάπτυξη της περιοχής

Πολλά τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Αραδίππου

Τελέστηκαν το περασμένο Σάββατο (28/01) τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου, αυτού της Διαμόρφωσης της Πλατείας Αποστόλου Λουκά, Χώρων Στάθμευσης και Ανάπλαση Τμήματος Οδικού Δικτύου στην Αραδίππου». Η ομιλία του Δημάρχου Αραδίππου, Ευάγγελου Ευαγγελίδη, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

JAN6373

Οι πλατείες, δήλωσε ο κ. Ευαγγελίδης, υπήρξαν ανέκαθεν χώροι συνεύρεσης και συναναστροφής των ανθρώπων. Χώροι αναψυχής, παραγωγής και άσκησης πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έτσι, οι πλατείες εξελίχθηκαν σε δημόσιους χώρους με ιστορική μνήμη, γιατί συνδέονται με βιώματα, με συναισθήματα και αξίες.

«Το σημαντικό έργο, που με χαρά και περηφάνεια παραδίδουμε σήμερα στην πόλη μας, συγχρωτίζει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Γιατί η Πλατεία του Αποστόλου Λουκά είναι εδώ και αιώνες το σημείο αναφοράς της πόλης μας. Εδώ γράφτηκε και γράφεται η ιστορία της πόλης μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αραδίππου.

JAN6383
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι ζούμε σε μία εποχή που το αστικό περιβάλλον αλλάζει με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, με την ύπαρξη σύγχρονων χώρων συνάθροισης να επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ.

Μέσα από την ανάπλαση του Οδικού Δικτύου και της Πλατείας Αποστόλου Λουκά, ο Δήμος Αραδίππου επιχειρεί να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της πλατείας και να αναβαθμίσει τον πυρήνα της πόλης, προσδίδοντάς του ένα νέο χαρακτήρα, σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

JAN6429

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, με ποσό συμβολαίου €1,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει Διαμόρφωση της Πλατείας Αποστόλου Λουκά και των χώρων Στάθμευσης και ανάπλαση του Τμήματος Οδικού Δικτύου στην Αραδίππου.

Περιλαμβάνει επίσης κατάλληλη δαπεδόστρωση, υπογειοποίηση των υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, κατασκευή συστήματος ομβρίων υδάτων, κατασκευή αποχετευτικού συστήματος, φύτευση και προσθήκη κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και φωτισμού», εξήγησε ο κ. Ευαγγελίδης.
Ακολούθως, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ανανεωμένη πλατεία του Αποστόλου Λουκά θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για κοινωνικές συναναστροφές και εκδηλώσεις, του Δήμου αλλά των οργανωμένων φορέων της πόλης μας. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, αλλά και για την άριστη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους, καθώς και για τη στήριξη την οποία προσφέρει σε κάθε αίτημα του Δήμου, το οποίο αποσκοπεί στην αναβάθμιση της Αραδίππου.

 

JAN6386

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο αίτημα του Δήμου για ένταξη της περιοχής Κόσιης στις αρμοδιότητες του Δήμου Αραδίππου, για καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των νέων βιομηχανικών αναπτύξεων που χωροθετούνται σε αυτήν, όσο και των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου και της ΟΕΔΑ.

Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νουρή για τον ζήλο με τον οποίο αγκάλιασε και υιοθέτησε την πρόταση του Δήμου για δημιουργία περιφερειακού Νέου Δημοτικού Γηπέδου Αραδίππου, στα Κελλιά. Επιπρόσθετα, εξέφρασε ευχαριστίες και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, το Δημοτικό Συμβούλιο για την εποικοδομητική συμβολή του στην υλοποίηση του έργο, τον Δημοτικό Γραμματέα, Δρ Ματθαίο Αλαμπρίτη, Γενικό Συντονιστή του Έργου, τον Δημοτικό Μηχανικό κ. Ανδρέα Δημητρίου που είχε την τεχνική επίβλεψη των εργασιών ως Μηχανικός του έργου, τον κ. Γεώργιο Τττόουλο, Επιθεωρητή Εργοταξίου, καθώς επίσης και το υπόλοιπο Τμήμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την ομάδα που εργάστηκε για την ανάπλαση και ειδικά τον αρμόδιο λειτουργό του Κλάδου Πολεοδομικών ΄Εργων Αναπλάσεων Χώρων, κον Στέφανο Σιληγάρη, για τη συνολική πολύσημη συμβολή στην υλοποίηση του έργου, τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΗΚ και ΑΤΗΚ και ειδικότερα: Την κα Κατερίνα Χαραλάμπους, Εκτελεστικό Μηχανικό του ΣΥΛ, τον κ. Φίλιππο Φιλίππου, Εκτελεστικό Μηχανικό του ΣΑΛ, τον κ. Νίκο Νικολάου, Τεχνικό Δικτύου της ΑΗΚ, τον κ. Γιώργο Κουπέπια, Προϊστάμενο Χωματουργικών της ΑΤΗΚ, τα μελετητικά γραφεία Σωτήρης Αγαπίου & Συνεργάτες, Παύλος Κίτσης & Συνεργάτες και B.S. Consulting Engineers για την ετοιμασία των σχετικών μελετών του έργου και την Εργοληπτική Εταιρεία IMATECH Κούννα LTD.

JAN6392

Να σημειώσουμε ότι η ανάπλαση του οδικού δικτύου και της Πλατείας Αποστόλου Λουκά έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο σημαντικών έργων τα οποία έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ή ολοκληρώνονται σύντομα, τα οποία εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν την πόλη μας. Ορισμένα από αυτά τα έργα αφορούν στην ανακατασκευή του γεφυριού της Παναγίας των Αμπελιών, στο Δημοτικό Πάρκο Αμμόχωστος, στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου, στην αναπαλαίωση του Θρησκευτικού Ορθόδοξου Ιδρύματος, στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών φραγμάτων και στην κατασκευή δύο γηπέδων αντισφαίρισης. Πρόκειται για έργα που επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί ο Δήμος Αραδίππου και επιβεβαιώνουν την προσήλωση του σε έργα ουσίας που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

«Στόχος μας, είναι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτή την
προσπάθεια. Να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών μας», υπογράμμισε ο κ. Ευαγγελίδης.

JAN6402

Ο χαιρετισμός Νουρή και οι πλατείες

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι αναπλάσεις πυρήνων αστικών ιστών δημιουργούν νέες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, γι’ αυτό εξάλλου και η σπουδαιότητα του εν λόγω έργου για τους δημότες και τους επισκέπτες της Αραδίππου είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Να αναφέρουμε ότι, ο πλατειακός χώρος δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ με την επέκταση και την ανάπλαση στον πυρήνα της Αραδίππου, αναβαθμίστηκε και ο χώρος γύρω από την εκκλησία.

JAN6456

Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκε επίσης χώρος στάθμευσης, απαραίτητος για τη λειτουργικότητα του έργου, ενώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί περιμετρικά της πλατείας και το τελευταίο τμήμα του οδικού δικτύου που αποτελεί μέρος του παρόντος έργου, καθώς και η υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν και συντονίστηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αραδίππου, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρώθηκαν τα έγγραφα του διαγωνισμού κατασκευής. Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν στις 7 Ιουλίου 2021 και θα ολοκληρωθούν περί τον μήνα Ιούλιο 2023, ενώ η έκταση του έργου είναι 4.300 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 1050 τ.μ. αποτελούν τον πλατειακό χώρο. Το ποσό του Συμβολαίου πάντως, ανέρχεται στο €1.607.980 συμπ. ΦΠΑ.

JAN6483

«Με την ανάπλαση της πλατείας και των γύρω δρόμων, κύριες και κύριοι, μπαίνει επιτέλους ένα τέλος στην άτακτη χρήση του χώρου, καθότι οι νέες χρήσεις που του προσδίδονται είναι πλέον οργανωμένες και οριοθετημένες», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Προστίθεται ότι, η αρχιτεκτονική προσέγγιση της ανάπλασης βασίστηκε σε σύγχρονες αντιλήψεις, με σεβασμό πάντοτε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των υφιστάμενων κτηρίων. Όλα τα υλικά που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου είναι κυπριακής προέλευσης, φιλικά προς το περιβάλλον με υψηλές προδιαγραφές και τεχνουργία. Χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος αστικός εξοπλισμός, δημιουργήθηκαν καθιστικοί χώροι, νέα φωτιστικά σώματα τα οποία εξοικονομούν ενέργεια, πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις δέντρων της κυπριακής χλωρίδας, ενώ εκσυγχρονίζονται όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Είναι τέτοιες οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες του έργου που καθιστούν τον χώρο εξαιρετικής αισθητικής, αποδίδοντάς του προστιθέμενη αξία.

«Η αναβάθμιση του κέντρου του Δήμου είναι πλέον γεγονός. Είμαι βέβαιος πως με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος σας αλλάζει μορφή. Και είναι με τέτοια έργα και ανάλογες παρεμβάσεις που τα τελευταία δέκα χρόνια η Κυβέρνηση πέτυχε την ολική αναστροφή του κακώς δομημένου αστικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Έργα στοχευμένα, μέρος ενός ολιστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που πέτυχαν να αναδείξουν υποβαθμισμένες αστικές, περιαστικές, αλλά και τις αγροτικές περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

JAN6498

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, «αυτή τη στιγμή, το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2023, περιλάμβανε και περιλαμβάνει τέτοιας σπουδαιότητας έργα τα οποία, είτε ήδη εκτελούνται είτε προωθούνται στο σύνολο της επικράτειας, με μια συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια. Στόχος μας βεβαίως είναι η συμβολή στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου, καθώς και η ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας».

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δεκάδες πολεοδομικά έργα, τα οποία έχουν περιληφθεί στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για υλοποίηση εντός της τελευταίας πενταετίας (2018-2023), με τα οποία αντικατοπτρίζεται η αναπτυξιακή του δράση.

JAN6510

Σημαντικός πυλώνας των έργων αυτών αποτελούν οι αναπλάσεις/διαμορφώσεις που ανέρχονται σε 50, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ξεπερνά τα €125 εκ. «Συνολικά 32 έργα, με τα 27 εξ αυτών να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, έχουν ολοκληρωθεί, εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν άμεσα με συνολικό κόστος €98.5 εκ. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί οκτώ έργα συνολικού κόστους €17.5 εκ., άλλα εννέα έργα αξίας €37.5 εκ. βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για άλλα 15 έργα με συνολικό κόστος €43.5 εκ», είπε ο κ. Νουρής.
Επιπρόσθετα δέκα οδικά έργα που περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ολοκληρωθεί, άλλα δέκα έργα τώρα βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν δρομολογηθεί πρόσθετα 13 έργα, και όλα αυτά αγγίζουν ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των €187.9 εκ.
«Από τα λόγια έχουμε περάσει με συνέπεια σε πράξεις. Με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, αλλά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που εφαρμόσαμε ως Υπουργείο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει -με δείκτες πλέον και αριθμούς- πως έμπρακτα καταφέραμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας, δίδοντας προοπτικές για ακόμη πιο πολλαπλασιαστικά οφέλη», υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την οποία, όπως είπε, οι πολίτες θα αρχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη της, σε ένα πλαίσιο πιο αναπτυγμένων και ποιοτικότερων τοπικών κοινωνιών.

«Eίμαστε ήδη στην εποχή της μετάβασης στη νέα αυτοδιοικητική εποχή, η οποία αλλάζει τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Με ορίζοντα εφαρμογής τις επόμενες τοπικές εκλογές του Μάη του 2024, η Αραδίππου μεγαλώνει και αυξάνεται πληθυσμιακά, αφού συνενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες της Κελλιών και Τρούλλων. Αυτό θα προσδώσει τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι σε θέση να παρέχει στους δημότες της νέας οντότητας, βελτιωμένες, πιο ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», δήλωσε.

JAN6529
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «με αυξημένες αρμοδιότητες σε σειρά θεμάτων, με περισσότερη διοικητική και οικονομική αυτονομία, με ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, για καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, θα έχουμε επιτέλους ισχυρότερους Δήμους και συμπλέγματα Κοινοτήτων πιο κοντά στον πολίτη».

Αυτός, εξάλλου, υπήρξε και ο στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, όπως δήλωσε και ο κ. Νουρής: Να κτιστούν και να παραδοθούν στους πολίτες του τόπου πιο σύγχρονες και αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου και το προσωπικό του, καθώς και τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους που με την αγαστή συνεργασία τους και τον μεταξύ τους συντονισμό έχουν συμβάλει στην ομαλή υλοποίηση του έργου, όπως φυσικά και την κατασκευαστική εταιρεία «IMATECH KOYNNA LIMITED» που φέρει την ευθύνη της κατασκευής του έργου.

Επαίνεσε μάλιστα, προσωπικά τον φίλο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More