Αραδίππου

Η Αραδίππου πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο Δήμος Αραδίππου πρωτοπορεί, εξελίσσεται και κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Σήμερα, Δευτέρα (26/09) πραγματοποίησε ημερίδα με τίτλο «Η Ενεργειακή Μετάβαση και ο ρόλος της στην ενίσχυση των Περιβαλλοντικών Συστημάτων Υγείας για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος μάλιστα, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ημερίδας συνεχάρη τον Δήμαρχο Αραδίππου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη, για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη συγκεκριμένη ημερίδα η οποία έδωσε, όπως ανέφερε, την ευκαιρία να ακουστούν πολλές εισηγήσεις και απόψεις που σχετίζονται με την Πράσινη Μετάβαση και ιδιαίτερα στο θέμα των μεταφορών.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2022 στην εγγραφή ηλεκτρονικών οχημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι ουσιαστικά έχουμε φτάσει στο 144% του στόχου.

Μέσω της παρέμβασης του προέβη σε μία ανάλυση που αφορούσε το τι προωθεί η Κυβέρνηση στο θέμα του «Fit for 55» και της Πράσινης Μετάβασης. Την ίδια ώρα, ανέλυσε το πλαίσιο της πολιτικής για την ηλεκτροκίνηση την οποία η Κύπρος εφαρμόζει με επιτυχία, όπως δήλωσε ο Υπουργός.

Ανέφερε μάλιστα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο πολιτικής για την ηλεκτροκίνηση με στόχους, υποδομές, δράσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις και αυτό το πλαίσιο υλοποιείται.

Σύμφωνα με τον Υπουργό «έχει γίνει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών, όπου σχεδόν όλα τα θέματα ηλεκτροκίνησης υπάγονται στο Υπουργείο Μεταφορών, ενώ μια Επιτροπή τρέχει την υλοποίηση τους.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι για το 2022 έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους μας, είμαστε στο 144% του στόχου που έχουμε θέσει για την εγγραφή ηλεκτρικών οχημάτων».

Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν για την ηλεκτροκίνηση είχαν, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, μεγάλη επιτυχία, αφού περίπου οκτώ χιλιάδες άτομα, υπέβαλαν αίτηση και έδειξαν ενδιαφέρον σε περίπτωση που εγκριθούν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με διανομές προκειμένου να προωθήσουν την ηλεκτροκίνηση.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι το μήνυμα είναι απλό, δηλαδή για να επιτευχθεί η Πράσινη Συμφωνία, το «Fit for 55» θα χρειαστούν θυσίες από αυτή τη γενιά για να έχει ένα καλύτερο μέλλον η επόμενη.

«Στην Κύπρο μεγάλο μερίδιο του βάρους και της ευθύνης για επίτευξη των στόχων αυτών είναι στο Υπουργείο Μεταφορών, αφού περίπου 50% των ρύπων είναι από τις μεταφορές», είπε.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο Γιάννης Καρούσος, «το Υπουργείο Μεταφορών έχει κομβικό και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, ενώ εκτός από την ηλεκτροκίνηση υπάρχουν και τα θέματα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και πολλά άλλα τα οποία ανακοινώνουμε και είναι σε εξέλιξη».

Δήμαρχος Αραδίππου: Καθοριστικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την άποψη ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι καθοριστικός, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αραδίππου.

Ο κ. Ευαγγελίδης, ανέφερε ότι ο Δήμος προχώρησε στη δημιουργία πάρκων φωτοβολταϊκών για τις ανάγκες της Αραδίππου, ενώ πρόσθεσε ότι ανέλαβε και μια καινοτόμο πρωτοβουλία για να φέρουν ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα του υδρογόνου, ώστε να σπρώξει ο Δήμος το κράτος να λειτουργήσει πιο γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι στόχος του Δήμου είναι να βοηθήσει τους πολίτες, εφόσον βλέποντας τις προκλήσεις στο θέμα της ενέργειας και τις αυξήσεις στα καύσιμα, θέλει να προλάβει οποιεσδήποτε καταστάσεις.

Επείγουσα ανάγκη για ανάληψη συντονισμένης δράσης

Εξάλλου σε ομιλία του ο Μάριος Παναγίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε ότι «η κλιματική αλλαγή αλλά και οι ψηλές τιμές ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια και η επάρκεια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που έχει καταστήσει επείγουσα πλέον την ανάγκη για ανάληψη συντονισμένης και αποφασιστικής δράσης, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Πρόσθεσε ότι «στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εργαζόμαστε εντατικά με την αναθεώρηση των πολιτικών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής τόσο μέσα από το Εθνικό μας Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030 με ορίζοντα και το 2050».
«Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα -και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το Ινστιτούτο Κύπρου αλλά και τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα για την συμβολή τους, καθώς και τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), με τους οποίους προχωρήσαμε με τον καθορισμό πολύ πιο φιλόδοξων στόχων για το 2030, σύμφωνα με τη στρατηγική της Κομισιόν «Fit for 55», αλλά και αποσκοπώντας σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050», δήλωσε.

Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υδρογόνο και σημείωσε πως «όπως προκύπτει από τις μελέτες που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση της ηλεκτρικής μας διασύνδεσης με Ισραήλ και Ελλάδα, μπορεί μέχρι το 2030 να οδηγήσει σε διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που θα υπερβαίνει το 50%».

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους, συνέχισε «που το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά στην ετοιμασία Σχεδίων Χορηγιών για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τόσο κεντρικών όσο και σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ. Με τις πρώτες προκηρύξεις των Σχεδίων να προγραμματίζονται εντός του 2023, υποβάλαμε αίτημα για εξασφάλιση 40 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, με δυνατότητα αύξησης στα €80 εκατομμύρια ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Ήδη τα Σχέδιά μας βρίσκονται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, ενώ προηγήθηκε και η απαραίτητη διαμόρφωση, από τη ΡΑΕΚ, του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για κεντρικά συστήματα αποθήκευσης».

Στην ημερίδα ομιλία για το θέμα της βιώσιμης ενέργειας και το περιβάλλον έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής. Για τον Δημόκριτο, εισαγωγή στο ΕΚΕΦΕ μίλησε η Σοφία Μαγκιά, Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτομίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Την παρουσίασε ανέλαβε ο Δρ Γιώργος Καραγιώργος, Μηχανολόγος Μηχανικός του Frederic University, Founder and Technical director Cyprus SA.
Ακολούθησε σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και τον κ. Μάνο Ζούλια, CEO της Cyprus AE, εταιρείας spin off του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Για το κόστος και το όφελος της ενεργειακής μετάβασης για την Κύπρο και τον ρόλο του υδρογόνου, μίλησε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Δρ Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More