Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου τέλεσε τα εγκαίνια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης- Συλλογή Χριστοφόρου

Συνολικά 300 εκθέματα μεταξύ των οποίων έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών όπως των Γύζη, Παρθένη, Κόντογλου και Μιχαηλίδη, χαρακτικά των Durer και Rembrandt καθώς και ζωγραφικά έργα των Rafael, Tintoretto και Rubens, που μεταφέρθηκαν σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους, βρίσκονται στο «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης- Συλλογή Χριστοφόρου».

Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου από την Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου, τον Δήμαρχο Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελου Ευαγγελίδη και τον πρέσβη επί τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Χριστοφόρου, ο οποίος και προσέφερε τα έργα από την ιδιωτική του συλλογή.

Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Σε ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το Μουσείο συνιστά ένα πολιτιστικό φαινόμενο στα δρώμενα της Κύπρου. Μία εργώδης συγκομιδή τριακοσίων εκθεμάτων, έργο ζωής του πρέσβη επί τιμή Χαράλαμπου Χριστοφόρου και της συζύγου του Μαρίας Χριστοφόρου, οι οποίοι, μέσα από δεκαετίες διπλωματικών διαπιστεύσεων σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα σώμα αυθεντικών έργων χριστιανικής τέχνης, που τόσο γενναιόδωρα παραχωρούν στη διάθεση, την τέρψη και την πνευματική και αισθητική καλλιέργεια του κοινού».

 

Ανέφερε επίσης ότι «η συλλογή διανθίζεται με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από όλο το γεωγραφικό, χρονολογικό και πολιτισμικό φάσμα της χριστιανοσύνης, δηλαδή έργα μεταβυζαντινής αγιογραφίας ή θρησκευτικής τέχνης, μεταγραφές σε χάραξη έργων εμβληματικών ζωγράφων της Αναγέννησης, όπως Τιντορέττο και Ραφαήλ, ή του μπαρόκ, όπως ο Ρούμπενς, αυτούσια χαρακτικά των Ντύρερ και Ρέμπραντ. Ακόμα στο Μουσείο φιλοξενούνται εξαιρετικά σπάνια δείγματα λατινοαμερικανικής τέχνης, αλλά και έργα κορυφαίων της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, από τη μετα-αναγεννησιακή τέχνη μέχρι και τις μοντερνιστικές υπερβάσεις του ιερού του 20ού αιώνα, για να αναφερθούμε μόνο στους Ζωρζ Ρουώ και Σαλβαδόρ Νταλί».

Επίσης στεγάζονται «ηχηρά ονόματα Ελλαδιτών και Κυπρίων καλλιτεχνών, όπως Γύζης, Παρθένης, Γκίκας, Κόντογλου, Μάρθας, Κοντόπουλος, Πολ. Γεωργίου, Κισσονέργης και Κοτσώνης. Το εύρος αυτής της συλλογής συνθέτει καλειδοσκοπικά το μεγάλο πανόραμα της πνευματικής και αναπαραστατικής παράδοσης του χριστιανισμού σε διεθνές επίπεδο» είπε.

Η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τον «Χαράλαμπο Χριστοφόρου για την ευγενική του χειρονομία, για το πάθος και το μεράκι με τα οποία επένδυσε την επαγγελματική και προσωπική του πορεία, αλλά και για την ασκητική του επιμονή για τη συγκρότηση και την ταξινόμηση αυτού του εικαστικού και θρησκευτικού θησαυρού. Περαιτέρω, συγχαρητήρια αρμόζουν στον δήμο Αραδίππου για τη φιλοξενία της συλλογή” στον συγκεκριμένο χώρο.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως «με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου αυτού, παραδίδεται όχι μόνο στην Λάρνακα αλλά και σε όλο το νησί, ένα σημαντικό μνημείο, ένα πολύτιμο εργαλείο ανασύνθεσης του παρελθόντος, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα σφραγίσει με καθοριστικό τρόπο την πολιτιστική ζωή του τόπου. Οι εργασίες για την αναπαλαίωση της παραδοσιακής αυτής οικίας ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019, ενώ το κόστος ανακατασκευής του άγγιξε το μισό περίπου εκατομμύριο ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «η έκθεση η οποία στεγάζεται στο Μουσείο αναπτύσσεται συνολικά σε έξι αίθουσες της διατηρητέας οικοδομής και στη νέα προσθήκη του κτηρίου. Φιλοξενεί περίπου 300 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής τέχνης από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, τα οποία καλύπτουν περίοδο περίπου πέντε αιώνων, από τον 16ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Η περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου είναι μια διαδρομή στην ιστορία, ανάμεσα σε αριστουργήματα ΄Ελληνων, Κύπριων και ξένων καλλιτεχνών, προβάλλονται έργα που αναδεικνύουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε κατά τους τελευταίους πέντε αιώνες και είναι έργα τέχνης που στο πέρασμα του χρόνου δεν έχασαν τη λατρευτική τους υπόσταση».

Όπως είπε ο κ. Ευαγγελίδης «η συλλογή αποτελεί τον καρπό της επίπονης και μακρόχρονης προσπάθειας του Χαράλαμπου Χριστοφόρου ο οποίος μαζί με την σύζυγο του Μαρία έθεσαν ως σκοπό ζωής τη συλλογή και διαφύλαξη των πολύτιμων αυτών έργων».

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος σε ομιλία του είπε πως το συγκεκριμένο Μουσείο είναι ένας «εικαστικός χώρος που φιλοξενεί αξιόλογα έργα σπουδαίων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και θα είναι προσβάσιμος από όλους διότι η τέχνη δεν ανήκει στους λίγους.

Τα έργα του Μουσείου είναι εμπνευσμένα από τη Χριστιανική πίστη και είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των μεγάλων καλλιτεχνών διακόνησαν με την τέχνη τους το Θείο και το αιώνιο».

Χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη την υλική και πνευματική αξία των έργων τέχνης που ευρίσκονται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης του Δήμου Αραδίππου», εξέφρασε «ευγνώμονες ευχαριστίες προς το ζεύγος Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου για την παραχώρηση της συλλογής. Η απόκτηση των έργων αυτών από το εκλεκτό αυτό ζεύγος ήταν υπόθεση ζωής» είπε και πρόσθεσε πως «η προσφορά του ζεύγους στο Δήμο Αραδίππου, το να αποχωριστούν δηλαδή μέρος της συλλογής τους, επιβεβαιώνει τη γενναιοδωρία του, την αγνότητα των προθέσεων του και τον εξαίρετο χαρακτήρα τους αφού όλα αυτά τα κάνουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης επί τιμή, Χαράλαμπος Χριστοφόρου ανέφερε ότι «το πολιτιστικό αυτό γεγονός είναι μεγάλης σημασίας γιατί φιλοξενούνται έργα που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, από καλλιτέχνες που βλέπουν με τα δικά τους μάτια τα θέματα που σχετίζονται με την χριστιανική πίστη και με την αλληλοεπίδραση στην Χριστιανική τέχνη. Η συνένωση των Χριστιανών πρυτανεύει στους καλλιτέχνες αυτούς και μόνο η αγάπη προς το Θεό τους ενώνει και τους εμπνέει να δημιουργήσουν αυτά τα έργα διαφόρων εποχών και χωρών».

Πρόσθεσε ότι «δημιουργήθηκε ένας συναισθηματικός δεσμός με κάθε αντικείμενο της Συλλογής αφού το καθένα έχει την ιστορία του, τις αγωνίες και το πάθος για την απόκτηση και συντήρηση του. Η μελέτη, η γνώση και ο συναισθηματικός δεσμός δεν τελειώνουν» είπε και πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή την πνευματική περιπέτεια γνώρισα με την ιστορία τον πολιτισμό τα ήθη και έθιμα πολλών λαών».

Όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου «επιθυμία μας με την παρουσίαση της Συλλογής το Μουσείο είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο αναφοράς για εκπαίδευση και μελέτη και να συνεισφέρουμε στα είδη πλούσια πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα του τόπου μας για τους συμπατριώτες μας και τους χιλιάδες επισκέπτες στην Κύπρο».

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ρεσιτάλ κλασσικού τραγουδιού από την υψίφωνο Αντρια Προκοπά. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα της που εμφανίζεται στην Κύπρο, και πόσο άλλωστε στην γειτονιά που μεγάλωσε στην Αραδίππου.

Επιδόθηκαν ενθυμήματα: στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριο, μεταξοτυπία, αντίγραφο της τοιχογραφίας του Αποστόλου Παύλου, έργο του καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη Αριστείδη Πατζόγλου, στην Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, μεταξοτυπία έργο της εικαστικού Ερμιόνης Ζαχαριάδη με τίτλο «Η Παναγία των πλανητών», στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο μεταξοτυπία έργο της εικαστικού Ερμιόνης Ζαχαριάδη με τίτλο «Η Παναγία των πλανητών».

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, θέλοντας να εκφράσουν την εκτίμηση και τις ευχαριστίες τους προς τη κ. Μαρία και τον κ. Χαράλαμπο Χριστοφόρου, πρέσβη επί τιμή, οι οποίοι προσέφεραν μεγάλο αριθμό αξιόλογων έργων τέχνης από την προσωπική τους συλλογή για την ανίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αραδίππου, αποφάσισε να τους απονείμει το μετάλλιο τιμής της πόλης. Το μετάλλιο είναι χρυσό αντίγραφο νομίσματος του Πτολεμαίου IX του Σωτήρος, το οποίο ανευρεθεί κατά τις ανασκαφές στην τοποθεσία Παναγία Αιματούσα στην Αραδίππου.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Ρωσίας στην Κύπρο, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση έκανε η Πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού, Μαρία Πάτσαλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More