ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ

Ολοκληρώθηκε η έκθεση ιστορικού παιγνιδιού, με τίτλο ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ!

Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών, φιλοξενήθηκε στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ και ενώ αρχικά θα έκλεινε στις 22 Απριλίου, η επιτυχία της την επέκτεινε για δυο επιπλέον εβδομάδες, κλείνοντας έτσι σχεδόν έξι μήνες λειτουργίας. Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Σωφρονίου του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν μαθητές.

Η έκθεση αποτέλεσε την μεγαλύτερης κλίμακας παρουσίαση ιστορικού παιγνιδιού στην Κύπρο μέχρι σήμερα, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η συλλογή παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς οίκους δημοπρασιών ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους της στον κόσμο. Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. και του Δήμου Αραδίππου – Μουσείο Παιγνιδιών Αραδίππου.

Τα εκθέματα βρίσκονται πλέον στα κουτιά φύλαξής τους, ενώ μέρος αυτών που αφορούν στο διάστημα, θα εκτεθούν σύντομα στο νέο Πλανητάριο της Μητρόπολης Ταμασού, από τον οργανισμό Interstellar. Παράλληλα, στο Μουσείο Παιχνιδιών του Δήμου Αραδίππου θα γίνει αναβάθμιση και εισαγωγή νέων θεματικών.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Αραδίππου, κ. Ευάγγελου Ευαγγελίδη από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Έντιμε Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος ΣΟ.Φ.Ι.Α.

Εκλεκτοί μας Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή έκθεση την οποία διοργανώνουν από κοινού, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α., ο Δήμος Αραδίππου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, σκοπό έχει να προσφέρει ένα ταξίδι εξερεύνησης, αυτογνωσίας και ψυχαγωγίας σε παιδιά και ενήλικες. Παράλληλος στόχος της έκθεσης είναι όπως τα εκθέματα παροτρύνουν και βοηθήσουν τα παιδιά να εισέλθουν στη διαδικασία της μάθησης, δεικνύοντας έτσι ότι η κάθε λογής εκπαίδευση και πληροφόρηση, είναι πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Διαχρονικά το παιχνίδι διαδραμάτιζε ένα πολυσήμαντο ρόλο στον κόσμο των παιδιών, αλλά και των μεγάλων. Πρόσφερε μόρφωση, εκπαίδευση και άσκηση.
Την ίδια στιγμή τους χάριζε ψυχαγωγία αλλά και κοινωνικοποίηση, βοηθώντας τα να εξωτερικεύσουν συναισθήματα και τον εσωτερικό τους κόσμο.

Πανέμορφες κούκλες, μεταφορικά οχήματα, παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που αντικατοπτρίζουν στοιχεία της ανθρώπινης καθημερινής ζωής, καθώς και παιχνίδια τα οποία κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία πολιτικής προπαγάνδας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από πολύτιμα εκθέματα. Το καθένα από αυτά τοποθετημένο στο δικό του ιστορικό και θεματικό πλαίσιο, διηγείται τη δική του μοναδική συναρπαστική ιστορία.

Ο Δήμος Αραδίππου με τη συμμετοχή του ως εταίρος στην έκθεση αυτή, συνεχίζει την πολύχρονη και εποικοδομητική του συνεργασία με το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., κύριο Ρένο Μιχαηλίδη, για την ευγενή δανειοδότηση των πολύτιμων εκθεμάτων του Ιδρύματος στον Δήμο μας, συμβάλλοντας έτσι με καθοριστικό τρόπο στη δημιουργία του Μουσείου Παιχνιδιών της πόλης μας.

Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. διαθέτει μια τεράστια συλλογή από αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα Τεχνών και Επιστημών.
Τα εκθέματα αυτά συναποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών στο κόσμο οι οποίες συνεχώς εμπλουτίζονται.

Γι’ αυτό κύριε Υπουργέ, η ανάπτυξη και προβολή του συλλεκτικού αυτού υλικού πρέπει να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα πολιτιστικής δράσης για το κυπριακό κράτος. Η διαμόρφωση, έκθεση και προβολή των συλλογών αυτών και σε άλλους μουσειακούς χώρους, επιβάλλεται να αποτελέσει πρώτιστο μέλημα της πολιτείας.

Φίλες και Φίλοι,

Τα μουσεία και εκθέσεις όπως η σημερινή, έχουν κατοχυρώσει σε όλο τον κόσμο τον εκπαιδευτικό τους ρόλο ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο κάθε μουσειακός χώρος μέσα από τη λειτουργία του μπορεί να λειτουργήσει ψυχαγωγικά, αλλά και παιδαγωγικά προσφέροντας μακροπρόθεσμα γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες.

Κλείνω τον σύντομο χαιρετισμό, αφήνοντας σας να χαρείτε την έκθεση. Μικροί και μεγάλοι έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα νοσταλγικό ταξίδι στα χρόνια της παιδικής μας αθωότητας

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More