Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κάθουμαι τζαι συλλοούμαι» – Του μ. Μιχάλη Χατζηττοφή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του μ. Μιχάλη Χατζηττοφή « ΚΑΘΟΥΜΑΙ ΤΖΑΙ ΣΥΛΛΟΟΥΜΑΙ » από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Αραδίππου. Τη συλλογή παρουσίασε ο Δρ Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος – συγγραφέας και αποσπάσματα από τα ποιήματα ανάγνωσαν οι Μαρία Πάτσαλου και Μαρία Σάββα. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αραδίππου, υπογράμμισε ότι ο Μιχάλης Χατζηττοφή, φεύγοντας από τη ζωή κληροδότησε σε όλους ένα έργο στενά συνδεδεμένο με την κυπριακή λαϊκή δημιουργία, το οποίο πηγάζει μέσα από την ιστορία και τα βιώματα του λαού μας ιδωμένο μέσα από τις προσωπικές του διαδρομές.

Αυτούσια η ομιλία Δημάρχου

Με αίσθηση χαρμολύπης χαιρετίζω την αποψινή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του αείμνηστου μας δημότη Μιχάλη Χ΄΄ Ττοφή «Κάθουμαι τζιαι συλλοούμαι». Ο μακαριστός Μιχάλης, γέννημα θρέμμα της Αραδίππου, από τα νεανικά του χρόνια επέδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποίηση της κυπριακής τοπολαλιάς.

Η ποιητική του συλλογή την οποία σήμερα παρουσιάζει η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Αραδίππου, αποτελείται από μια σειρά με ποιήματα τα οποία έχουν ως κεντρικό άξονα την πίστη του στον Θεό, την αγάπη του για τη φύση και τους προβληματισμούς του για τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

Μέσα από τους στίχους του Μιχάλη παρακολουθούμε τον ποιητή να εισδύει αποφασιστικά στα μονοπάτια της ποίησης, με ιδιαίτερη δεξιότητα της κυπριακής γλώσσας και των ιδιωματισμών της. Αυτή η συγγραφή του στο τοπικό κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα, καθώς και η άντληση θεμάτων από τους απλούς ανθρώπους της πατρίδας μας, αποδεικνύει την αγάπη του για τον τόπο και τον λαό μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον καλό φίλο και συνεργάτη, Κώστα Κατσώνη, που έκανε τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης την οποία σε λίγο θα μας παρουσιάσει.

Συγχαίρω την οικογένεια του Μιχάλη Χ΄΄ Ττοφή , βέβαιος ότι η μνήμη και το έργο του συζύγου, πατέρα και παππού τους, θα μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο.

Τέλος, συγχαίρω όλους τους συμμετέχοντες της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου.

Φίλες και Φίλοι,

Η ποίηση κάθε λαού διασώζει τις τοπικές γλωσσικές ιδιαιτερότητες και την ίδια στιγμή διατηρεί άφθαρτα στον χρόνο τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα. Ταυτόχρονα αποτυπώνει με απαράμιλλο τρόπο την κοινωνική ζωή και τις ελπίδες και καημούς των ανθρώπων εξυψώνοντας τον αναγνώστη λαό, ο οποίος είναι εκείνος που θα μετρήσει την ποίηση, και θα καταξιώσει τους ποιητές.

Ο Μιχάλης Χατζηττοφή, φεύγοντας από τη ζωή μας κληροδότησε ένα έργο στενά συνδεδεμένο με την κυπριακή λαϊκή δημιουργία, ένα έργο το οποίο πηγάζει μέσα από την ιστορία και τα βιώματα του λαού μας ιδωμένο μέσα από τις προσωπικές του διαδρομές. Απόψε ο αλησμόνητος μας δημότης ανοίγει για πρώτη και τελευταία φορά τα φτερά του στον κόσμο του έντεχνου λόγου χαρίζοντας μας ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια της ψυχής του και εμπλουτίζοντας την πνευματική παρακαταθήκη της πόλης μας.

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More