Η Λεωφόρος Λεμεσού μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη

Πραγματοποιήθηκε η τελετή μετονομασίας της Λεωφόρου Λεμεσού σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη, παρά το Αρχαίο Υδραγωγείο Καμάρων στη Λάρνακα. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του κόμματός του στους Δημάρχους Λάρνακας και Αραδίππου Ανδρέα Βύρα και Ευάγγελο Ευαγγελίδη και στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δυο δήμων, που με την απόφαση τους να μετονομάσουν τη Λεωφόρο Λεμεσού σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη, σηματοδοτούν μια νέα πορεία και κυρίως συμβάλλουν αποφασιστικά και ουσιαστικά στη διατήρηση της μνήμης του Βάσου Λυσσαρίδη. Ενός αγωνιστή για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, ενός αγωνιστή εναντίον του αποικισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ενός πρωτοποριακού γιατρού, ενός ποιητή, ενός ζωγράφου, ο οποίος, μέσα από τη βιολογική του πορεία, κατόρθωσε να στιγματίσει ανεξίτηλα τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και όχι μόνο, όπως είπε.

«Εμείς από τη δική μας πλευρά, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και απότιση φόρου τιμής σε αυτή την ηγετική φυσιογνωμία, την πρωτοποριακή για την εποχή του και όχι μόνο, δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι πιστοί τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα του για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την διατήρηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον άνθρωπο για την κοινωνική δικαιοσύνη για την δημοκρατία», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη είναι ταυτισμένη με την αναζήτηση της ελευθερίας όχι μόνο της Κύπρου αλλά και των καταπιεζόμενων και αγωνιζόμενων λαών όπως της Παλαιστίνης της Αγκόλας της Νοτίου Αφρικής και όχι μόνο.

Το ήθος η συνέπεια η συναίσθηση ευθύνης και η πολιτική ευθυκρισία του, εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της ιστορίας της Κύπρου, μιας και ο ίδιος ανήκει σε αυτούς που με τη δράση και τη ζωή τους έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο χώρο της πολιτικής και του τόπου μας, σημείωσε.

Πέραν από αυτό, επάξια αποκαλείται και άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών για το πνευματικό του έργο στον χώρο της ποίησης και της ζωγραφικής, τόνισε ο κ. Βύρας.

«Ο γελαστός γιατρός υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος άνθρωπος. Υπήρξε αγωνιστής της πρώτης γραμμής. Ένας ποιητής, προοδευτικός διανοούμενος που η μαχητικότητα και το πολιτικό του φρόνιμα που τον διέκριναν έγιναν τα μέσα μέσα από τα οποία κέρδισε τον σεβασμό του λαού αφού πάντα αγωνιζόταν για τα δίκαια του ακόμα και με κίνδυνο την ίδια του την ζωή», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης προς ένα γνήσιο δημοκράτη και πατριώτη ο οποίος κόσμησε με την παρουσία και το ήθος του την πολιτική ζωή του τόπου και ανάλωσε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας μας.

Η μετονομασία της συγκεκριμένης λεωφόρου μιας από τις κεντρικότερες αρτηρίες της Λάρνακας Αραδίππου εκπληρώνει ένα πολύ μικρό χρέος απέναντι στον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος με την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική ζωή του τόπου καταξιώθηκε ως πρότυπο πολιτικού ανδρός και ως φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, πρόσθεσε.

Το όνομα του Βάσου Λυσσαρίδη συνδέθηκε με τους αγώνες πολλών λαών για ελευθερία και δημοκρατία, ενώ η μορφή του ταυτίστηκε με την πολιτική εντιμότητα και το πολιτικό ήθος, με την καλλιέργεια την ευγένεια και την σεμνότητα, ανέφερε.

Σήμερα, κατέληξε ο κ. Ευαγγελίδης, με την τελετή αυτή τιμούμε τον πολιτικό, τον επιστήμονα και τον ποιητή αλλά πάνω από όλα τον αγωνιστή και οραματιστή Βάσο Λυσσαρίδη, που έταξε ως στόχο της ζωής του την ελευθερία και τη δικαίωση της πατρίδας του.

Αυτούσια η ομιλία του Δημάρχου Αραδίππου

Kε Πρόεδρε του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ,
Φίλε Δήμαρχε Λάρνακας,
Kε Πρόεδρε της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λάρνακας,
Κε Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΕΔΕΚ Λάρνακας,
Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα σεβασμού παρευρίσκομαι και χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία αποτελεί απόδειξη της ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης προς ένα γνήσιο δημοκράτη και πατριώτη, ο οποίος κόσμησε με την παρουσία και το ήθος του, την πολιτική ζωή του τόπου και ανάλωσε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας μας.

Η μετονομασία της συγκεκριμένης λεωφόρου, μιας από τις κεντρικότερες αρτηρίες της Λάρνακας – Αραδίππου, εκπληρώνει ένα πολύ μικρό χρέος απέναντι στον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος με την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου καταξιώθηκε ως πρότυπο πολιτικού ανδρός και ως φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Μέσα σε έναν κόσμο ποικίλων πολιτικών αξιών και πρακτικών, η πολυσύνθετη προσωπικότητά του και η πολύσημη προσφορά του, τον ανάδειξαν σε μια ιστορική φυσιογνωμία διεθνούς εμβέλειας. Το όνομα του συνδέθηκε με τους αγώνες πολλών λαών για ελευθερία και δημοκρατία, ενώ η μορφή του ταυτίστηκε με την πολιτική εντιμότητα και το πολιτικό ήθος, με την καλλιέργεια, την ευγένεια και τη σεμνότητα.

Σήμερα, με την τελετή αυτή τιμούμε τον πολιτικό, τον επιστήμονα και τον ποιητή, αλλά πάνω απ’ όλα τον αγωνιστή και οραματιστή Βάσο Λυσσαρίδη, που έταξε ως στόχο της ζωής του την ελευθερία και τη δικαίωση της πατρίδας του. Το άνθρωπο που πάσχισε να κλείσει μέσα στη ψυχή του, ολόκληρη την καρδιά του κυπριακού ελληνισμού.

Με την ευκαιρία αυτή, συγχαίρω το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και τον Δήμο Λάρνακας, γιατί με την απόφαση μετονομασίας της λεωφόρου αυτής, αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή σ’ έναν αγνό ιδεολόγο, που σε όλη του τη ζωή πορεύθηκε με τη δίψα της δικαιοσύνης και την αγάπη για τη γη που τον γέννησε και ανάθρεψε.

Φίλες και Φίλοι,

Από τούδε και στο εξής η λεωφόρος αυτή θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρνακα και την Αραδίππου, τιμώντας έναν βαθειά δημοκρατικό άνθρωπο και έναν γνήσιο πατριώτη που του έλαχε να αγαπήσει τον τόπο του πάνω από κάθε τι.
Τελειώνω με κάποιους από τους δικούς του στίχους :

Όχι! Δεν δέχομαι να γονατίσω.
Όχι! Με καρτερούν οι σύντροφοι στο συρματόπλεγμα
κι οι νεκροί στον Πενταδάκτυλο. Όχι!
Να πεθάνω ναι! Να γονατίσω όχι!

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More