Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου
Η Αραδίππου προοδεύει, αλλάζει, επεκτείνεται! Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη, ελπιδοφόρα πραγματικότητα για έναν τόπο με φυσική ομορφιά, ελευθερία κίνησης και ωραίους ανθρώπους!
Η οικιστική, αλλά και βιομηχανική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει με τον πιο εύσχημο τρόπο το γεγονός πως η Αραδίππου δεν είναι μόνο ένας βασικός Δήμος της ευρύτερης περιφέρειας Λάρνακας, αλλά αποτελεί την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Τι λένε οι αριθμοί
Αυτό αποδεικνύουν και τα πρόσφατα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών 2021 που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία δείχνουν την Αραδίππου να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αραδίππου καταγράφονται 7.879 κατοικίες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 19,6% σε σχέση με τις 6.588 από την απογραφή του 2011. Αντίστοιχα, ο πληθυσμός καταγράφεται στους 22.934 από τους 19.228, που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 19,3%. Τα ποσοστά αυτά φέρνουν τον Δήμο Αραδίππου στην κορυφή των αστικών Δήμων με πληθυσμό άνω των 20.000, πιστοποιώντας την ανοδική πορεία που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.
«Η ανάπτυξη είναι τόσο οικιστική όσο και βιομηχανική. Βοηθά σε αυτό η γεωγραφική θέση της Αραδίππου, αφού αποτελεί έναν κόμβο διέλευσης για όλη την Κύπρο, καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και συνδέεται με κεντρικές οδικές αρτηρίες προς Λευκωσία, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Πρωταρά. Επίσης, οι ήδη τρεις υπάρχουσες βιομηχανικές και οι δύο βιοτεχνικές περιοχές συντελούν στο να έχουμε αυτήν την ανάπτυξη. Ο μεγαλύτερος δείκτης που το αποδεικνύει είναι οι αιτήσεις άδειας οικοδομής, στις οποίες υπάρχει μεγάλη αύξηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Αραδίππου, Ανδρέας Δημητρίου.
Από την πλευρά του, ο Δημοτικός Γραμματέας, Ματθαίος Αλαμπρίτης τονίζει: «Αυτή η αύξηση που καταγράφεται αποδεικνύει ότι πράγματι ο Δήμος είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Είναι ένας Δήμος απλωμένος, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα, οι περιοχές είναι νέες, με καθορισμένες πολεοδομικές ζώνες, υπάρχει καθαριότητα, πράσινο, μεγάλα και προσβάσιμα πεζοδρόμια. Υπάρχει, επίσης, υψηλό αίσθημα ασφάλειας, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Αστυνομικού σταθμού της περιοχής. Είναι μια σύγχρονη Πολιτεία, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι παραμένει σε προσιτά οικονομικά επίπεδα, κατά συνέπεια, υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για πρώτη κατοικία στην περιοχή».
Η γνώμη των πολιτών
Η αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής που προσφέρει η Αραδίππου αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα ικανοποίησης δημοτών, που διεξήγαγε ο Δήμος, σε συνεργασία με την εταιρεία CMRC Cypronetwork τον Ιούλιο-Αύγουστο 2021. Σε αυτήν, 70% των δημοτών δήλωσαν ικανοποιημένοι από την γενική εικόνα του Δήμου, ενώ πολύ υψηλή ήταν η αξιολόγηση και σε επιμέρους ζητήματα, όπως το επίπεδο εξυπηρέτησης της δημοτικής υπηρεσίας (72%), η ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες (67%) και η ταχύτητα ανταπόκρισης στα αιτήματα των δημοτών (64%). Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν εκτίμηση ότι η Αραδίππου αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο διαβίωσης, κάτι που επιβεβαίωσε το 88% των ερωτηθέντων, ενώ και ως χώρος επιχειρηματικής ανάπτυξης συγκέντρωσε υψηλή εκτίμηση σε ποσοστό 63%.
Τα σημαντικά προβλήματα
Αντιστοίχως, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζουν οι δημότες εστιάζονται, όπως είναι αναμενόμενο, στην συντήρηση του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των χώρων πρασίνου, αλλά και την ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως πάρκα, αθλητικά κέντρα κλπ.
Η ανάγκη αυτή των δημοτών δεν αφήνει αδιάφορη τη δημοτική Αρχή, που αντιλαμβάνεται την δυναμική πορεία ανάπτυξης της περιοχής και φροντίζει με όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Η αύξηση αυτή του αριθμού των αιτήσεων, φέρνει παράλληλα και επιπλέον πίεση στην υπηρεσία, ώστε αυτές να διευθετηθούν όσο πιο σύντομα, ενώ η άνοδος του πληθυσμού, δημιουργεί την ανάγκη για ενίσχυση της δημοτικής υπηρεσίας, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί τα ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτή, ωστόσο, η αντικειμενική δυσκολία, συναντά εμπόδια που δυσχεραίνουν το έργο της υπηρεσίας.
«Προσπαθήσαμε να αναδιαρθρώσουμε την υπηρεσία για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Ωστόσο, σκοντάφτουμε συνεχώς στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου. Παρόλο που έχουμε εγκεκριμένες θέσεις, δυστυχώς, δεν προχωρά η πλήρωσή τους και, ταυτόχρονα με τις αφυπηρετήσεις που έχουν γίνει από βασικούς τομείς του Δήμου, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στην εξυπηρέτηση του κόσμου και στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Αυτό είναι κάτι που δουλεύουμε σκληρά για να το διαχειριστούμε», σημειώνει ο κ. Αλαμπρίτης.
Όπως εξηγεί, αν και το οργανόγραμμα των αναγκών είναι ήδη έτοιμο, βασικό ζητούμενο για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία είναι να βρεθεί η απαιτούμενη επιπλέον χρηματοδότηση, την οποία οι Δήμοι ευελπιστούν να λάβουν από την αυξημένη κρατική χορηγία που αναμένεται μέσω της επικείμενης μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Αραδίππου, οι βασικοί της πόροι δεν προέρχονται από τον τουρισμό, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις της Κύπρου, περιορίζεται ως προς τα εισοδήματά της στην φορολογία που εισπράττει από οικιστικές αναπτύξεις, όπως είναι ο φόρος σκυβάλων – ένας φόρος που ουσιαστικά απορροφάται πλήρως για τα έξοδα περισυλλογής και το κόστος διαχείρισης του ΧΥΤΥ Κόσιης – το κτηματικό και άλλες υπηρεσίες, όπως δικαιώματα σε νέες αιτήσεις οικοδομής. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο Δήμος επιχορηγεί τα έξοδα καθαριότητας (περίπου 1 εκατ. ευρώ) και το κόστος οδικού φωτισμού (περίπου 0,5 εκατ. ευρώ το χρόνο).
Η έντονη βιομηχανική ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ως μία επιπλέον δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας νέος άξονας χρηματοδότησης, ώστε ο Δήμος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις του κόσμου.
«Δίνουμε στέγη σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, πρέπει όμως να υπάρχει και ένα αντισταθμιστικό όφελος για το Δήμο για να μπορέσουμε, μαζί με την προσδοκώμενη αυξημένη κρατική χορηγία, να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα με επιστημονικό, εργατικό προσωπικό και με υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε στους δημότες μας», συμπληρώνει ο κ. Αλαμπρίτης.
Γραφειοκρατία, ο μεγάλος αντίπαλος
Όπως είναι φυσικό, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη έρχονται και οι ανάγκες για επενδύσεις και βελτιωτικά έργα. Αύξηση πληθυσμού, κατοικιών και επιχειρήσεων φέρνει και την ανάγκη για ανάπτυξη του οδικού δικτύου, ίδρυση νέων σχολικών δομών, νέους χώρους πρασίνου κλπ. Η δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται, ενεργεί και πιέζει στο μέτρο των δυνατοτήτων είτε για κρατική ενίσχυση είτε για επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για ταχύτερη επίλυση των ζητημάτων.
«Πρακτικό μας μέλημα είναι, σε συνέχεια της έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών, να πιέσουμε το Υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει ώστε να δώσει και εκείνο έγκριση, ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε τον κόσμο που θέλουμε πριν την ενοποίηση των Δήμων που θα γίνει τον Ιούλιο του 2024, όταν και οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Υπάρχει συνεχόμενη πίεση στην Υπηρεσία και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε με τις δυνάμεις που έχουμε. Η Κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους Δήμους με το να εγκρίνει τις θέσεις που θέλουμε», σημειώνει ο κ. Αλαμπρίτης.
«Είναι, πράγματι, μεγάλος ο φόρτος εργασίας, όμως, είναι αναγκαίο οι εργασίες να ολοκληρώνονται έγκαιρα γιατί αυτό είναι η ανάπτυξη. Πολλές φορές, όμως, δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί ο φάκελος που θα μας έρθει. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε διαδικασία να προσλάβουμε έναν τεχνικό μηχανικό, ώστε να κινούνται πιο γρήγορα οι διαδικασίες», συμπληρώνει ο Δημοτικός Μηχανικός, Ανδρέας Δημητρίου.
Το «αγκάθι» των σχολείων
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το ζήτημα νέων σχολικών μονάδων, κάτι, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί «αγκάθι». Όπως σημειώνει ο Δημοτικός Γραμματέας, Ματθαίος Αλαμπρίτης: «Η Αραδίππου με τον μαθητικό πληθυσμό που έχει σήμερα, θα έπρεπε να διαθέτει 7 Δημοτικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή έχει μόλις 5. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει τόσο με το Γυμνάσιο όσο και με το Λύκειο της πόλης. Εδώ και χρόνια αιτούμαστε για το 6ο και το 7ο Δημοτικό που δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα. Υπάρχει η γνώμη του Υπουργείου ότι δεν τα χρειαζόμαστε. Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που έχουμε αυτήν την τρομακτική αύξηση, είναι απολύτως απαραίτητα. Σήμερα, έχουμε σχολεία που έχουν 450 μαθητές. Γίνεται το Δημοτικό στην Κύπρο να είναι με αυτούς τους αριθμούς; Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας, καταργήθηκαν όλα τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες ή χτίζονται λυόμενα. Πολλοί μαθητές απορροφούνται σε σχολεία της Λάρνακας σε περιοχές που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό, αλλά δεν είναι λύση αυτή. Εμείς εξακολουθούμε να προσπαθούμε, να πιέζουμε. Ήδη και φέτος μαζί με τη σχολική εφορεία κάναμε μια συνεδρία για τα σχολικά ιδρύματα και στείλαμε στον Υπουργό ξανά την απαίτηση μας για νέο Δημοτικό και Γυμνάσιο».
Ένα από τα επίσης σημαντικά ζητήματα είναι και η δυσοσμία από τις κτηνοτροφικές ζώνες που, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνά είναι ανυπόφορη. Ο κ. Αλαμπρίτης εξηγεί:
«Ο Δήμος προσπαθεί πολύ να αλλάξει τις νομοθεσίες, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος των κτηνοτρόφων της περιοχής. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα το αντιλαμβάνονται, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και οι δημότες. Πρέπει οι κτηνοτρόφοι που στεγάζονται στον Δήμο να κατανοήσουν ότι έχουν και κοινωνική ευθύνη και να μην δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα με τις άσχημες μυρωδιές. Τους φιλοξενούμε, τους παρέχουμε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, πρέπει και εκείνοι να σέβονται και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ανάπτυξη, έργα και υποδομές
Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και υλοποίηση νέων έργων, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο η Αραδίππου να συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου:
«Η επέκταση του οδικού δικτύου, η οποία προκύπτει από τις άδειες οικοδομής που αιτούνται, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, είναι, όμως, η συντήρησή του, λόγω της καταπόνησης που υφίσταται. Φέτος, κάναμε συντήρηση δρόμων που κόστισε περίπου €1.000.000, ενώ προγραμματίζουμε άλλες περίπου €500.000 ως το τέλος του χρόνου.
Επιπλέον, ο Δήμος φροντίζει για δημιουργία πάρκων και νέων χώρων αναψυχής. Πρόσφατα, παραδώσαμε το Δημοτικό Πάρκο «Αμμόχωστος», πλησίον αποθηκών ΛΑΖΟΥ, που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο στην επαρχία, ολοκληρώσαμε γήπεδα τένις που παραδώσαμε στον όμιλο αντισφαίρισης, πραγματοποιήσαμε την αναβάθμιση της πλατείας Αποστολου Λουκά. Όμως, δεν σταματάμε εκεί. Σύντομα ξεκινά η Τεχνική Σχολή επαρχίας Λάρνακας, ένα πολύ μεγάλο έργο που έχει ήδη προκηρυχθεί. Ξεκινούμε, επίσης, μέσα στο Σεπτέμβρη την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου, δυνατότητας 2,96 MW και αξίας €3.111.000 με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ». Κατόπιν αυτού, θα ακολουθήσει προκήρυξη και δεύτερου αντίστοιχου πάρκου, δυναμικότητας 3 ΜW.
Σύντομα, θα προκηρύξουμε 3 γήπεδα futsal στο Λύκειο Αραδίππου. Προγραμματίζουμε ως το τέλος του χρόνου να βγουν προσφορές για τα δυο διατηρητέα κτήρια δίπλα από το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης. Σχεδιάζουμε επίσης το δημοτικό αθλητικό πάρκο στην περιοχή Κοφινάρια, το οποίο είναι στην διαδικασία εξασφάλισης των αδειών. Παράλληλα, σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ενώ πριν λίγες εβδομάδες υπεγράφη η συμφωνία με τους κοινοτάρχες Τρούλλων και Κελλιών για την κατασκευή του Περιφερειακού Δημοτικού γηπέδου. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Η Αραδίππου προοδεύει και επεκτείνεται όπως ίσως κανένας άλλος Δήμος στην Κύπρο».
Αυτό είναι, όπως προσθέτει και ο Δημοτικός Γραμματέας, Ματθαίος Αλαμπρίτης, το όραμα για τα επόμενα χρόνια στην Αραδίππου.
«Η θέση της Αραδίππου είναι εξαιρετική για όποιον αναζητά έναν ωραίο τόπο. Στόχος μας, όμως, είναι να μην μείνει μόνο ο χώρος αυτός ευλογημένος λόγω θέσης, αλλά και λόγω των ανθρώπων του που δουλεύουν γι’ αυτόν. Θέλουμε ο κόσμος να θέλει να έρθει, να χτίσει και να ζήσει στην Αραδίππου. Να έρχεται σε μας και να το απολαμβάνει!».
Ευάγγελος Ευαγγελίδης: «Η Αραδίππου είναι ένας οικογενειακός, ελκυστικός τόπος»
Η διαρκής ανάπτυξη της Αραδίππου, δεν θα μπορούσε να μην χαροποιεί τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Ευάγγελο Ευαγγελίδη. Οι βασικοί λόγοι αυτής είναι, όπως αναφέρει, το γεωγραφικό και πολεοδομικό πλεονέκτημα της περιοχής, αλλά και ο τρόπος που η διοίκηση διαχειρίζεται τα προβλήματα της καθημερινότητας.
«Η γεωγραφική μας θέση και η έκταση μας επιτρέπει αυτήν την ανάπτυξη. Οι τιμές των οικοπέδων είναι προσιτές, ενώ είμαστε ένας Δήμος που δεν έχουμε μεγάλες πολυκατοικίες, όπως άλλοι Δήμοι. Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε συνειδητά. Η Αραδίππου είναι ένας χώρος οικογενειακός, ελκυστικός και έτσι θέλουμε να διατηρηθεί.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι σαν διοίκηση του Δήμου, είμαστε κοντά στους δημότες. Βλέπουν αυτή τη ζεστασιά και τη στήριξη μας. Αυτό το διαπιστώνουν ιδιαίτερα όσοι έρχονται από άλλες περιοχές, όπου πιθανόν να μην είχαν την ίδια προσοχή και ανταπόκριση. Προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να ανταποκρινόμαστε άμεσα στα αιτήματά τους. Όλα τα παραπάνω μας κάνουν έναν Δήμο πολύ πιο ελκυστικό από κάποιους άλλους».
Στα χρόνια που προηγήθηκαν αυτή η ανάπτυξη δεν έγινε χωρίς δυσκολίες, καθώς οι ελλιπείς πόροι σε πολλές περιπτώσεις περιορίζουν τις δυνατότητες. Με σωστό πλάνο και διεκδίκηση, ωστόσο, το αποτέλεσμα δικαιώνει.
«Βεβαίως και θέλουμε την ανάπτυξη. Σίγουρα, όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό, καθώς κατά βάση αφορά την εξυπηρέτηση, άρα χρειάζεται να προσληφθεί προσωπικό. Μέσα στην δύσκολη περίοδο της κρίσης, προχωρήσαμε σε μια λύση αρκετά πιο οικονομική, την αγορά υπηρεσιών για να καλύψουμε ακριβώς τις άμεσες ανάγκες μας.
«Άλλα στοιχεία που μας δυσκόλεψαν είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή του τοπικού σχεδίου. Δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε τα πλάνα μας για το πώς θα αναπτυχθεί ο Δήμος. Με την αναπροσαρμογή, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και άλλους τρόπους ανάπτυξης. Για παράδειγμα, σήμερα οι νέοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν οικόπεδο και να χτίσουν σπίτι. Μπορούν, όμως, να αγοράσουν ένα διαμέρισμα. Είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά δεν θα ήταν λύση να χαλάσουμε ό,τι χτίζαμε όλα αυτά τα χρόνια. Με τη νέα αναπροσαρμογή του τοπικού σχεδίου μπορούμε να προσδιορίσουμε μια περιοχή, όπου μπορεί να είναι μόνο για πολυκατοικίες, όπου θα μπορεί να ζήσει όποιος το επιλέξει και δεν θα επηρεάζει την ευρύτερη εικόνα και λειτουργία του Δήμου».
Σύμφωνα με μελέτες, έως το 2050 η Αραδίππου προβλέπεται να έχει ξεπεράσει σε πληθυσμό την Λάρνακα. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει πολλές ερμηνείες, ωστόσο, για τον κ. Ευαγγελίδη, αυτή η πρόβλεψη δεν πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο που θα λειτουργήσει η πόλη σε αυτό το μεσοδιάστημα.
«Όλα εξαρτώνται πάντα από τους διοικούντες. Οι ανάγκες κάθε εποχής αλλάζουν. Ωστόσο, είναι μια οικιστική περιοχή που θα συνεχίσει να έχει αυτό τον χαρακτήρα και τρόπο ζωής, όπου ο Δήμος θα εξυπηρετεί με τον τρόπο που γνωρίζει. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχουν οι νομοθεσίες να μπορέσεις να λειτουργήσεις σαν μικρή… κυβέρνηση. Αν και υπάρχει ο ισχυρισμός ότι με τη μεταρρύθμιση θα γίνει αυτό, δεν το θεωρώ πιθανό.
«Τόσο εμείς ως Δήμος, όσο και το σύνολο των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε τα προβλήματα και να εντοπίζουμε τι πρέπει να αλλάξει. Το ζήτημα δεν είναι να δοθούν απλώς «υπερεξουσίες» στους Δήμους. Χρειάζεται προσαρμογή στις ανάγκες και να δοθεί η δυνατότητα οι έλεγχοι να γίνονται μέσα στους Δήμους. Μην ξεχνάμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον δημότη και μπορεί να λύσει τα προβλήματα άμεσα. Με την ανάλογη νομοθετική προσαρμογή, θα βοηθήσει περισσότερο την ποιότητα ζωής και, κατ’ επέκταση, οι δημότες θα εξυπηρετούνται ποιοτικότερα. Η δημιουργία του επαρχιακού συμβουλίου, που θα συγκεντρώσει κάποιες υπηρεσίες, είναι ένα σημαντικό βήμα. Η Τοπική αυτοδιοίκηση, θα μπορέσει να δείξει πόσο ικανή είναι και θα εξυπηρετεί τους δημότες περισσότερο. Ευελπιστώ αυτό να το αντιληφθεί και η κεντρική κυβέρνηση».
«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», λέει ο λαός και αυτό το ασπάζεται πλήρως ο κ. Ευαγγελίδης, ο οποίος, παρά την πρόσφατη έρευνα, όπου οι πολίτες έδωσαν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης για τη διοίκηση του Δήμου, θεωρεί ότι η υπηρεσία μπορεί ακόμα περισσότερα.
«Είναι σημαντικό ότι από την ανατροφοδότηση που παίρνουμε, έχουμε μια εικόνα για το τι πιστεύουν οι πολίτες. Ένας σημαντικός δείκτης είναι και οι δημότες άλλων Δήμων που μας επισκέπτονται. Το πρώτο για το οποίο μας συγχαίρουν είναι η καθαριότητα. Αυτό μας χαροποιεί, αλλά ταυτόχρονα, μας καλεί να είμαστε περισσότερο απαιτητικοί. Λόγω χαρακτήρα, ακόμα δεν είμαι ευχαριστημένος από τα επίπεδα, στα οποία βρισκόμαστε. Αυτό έχει να κάνει και με το ότι δεν έχουμε το προσωπικό που θέλουμε σε θέσεις – κλειδιά. Αν καταφέρεις να φτιάξεις τους μηχανισμούς και να τους στελεχώσεις με τα κατάλληλα άτομα, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Ελπίζουμε με τη μεταρρύθμιση να μας δοθούν οι δυνατότητες, ώστε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο», σημειώνει ο κ. Ευαγγελίδης.
Σε κάθε περίπτωση, η σωστή επικοινωνία είναι πάντα η καλύτερη αφετηρία να λυθούν τα προβλήματα και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους δημότες.
«Για να έχουν ποιότητα ζωής και να είμαστε καλύτεροι, πρέπει να μιλούν μαζί μας. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν έρθει στην αντίληψή μας. Το να διαμαρτύρεται κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν βοηθά να λυθεί το πρόβλημα. Είμαστε ανοικτοί, καλούμε τον κόσμο να μιλά με τις υπηρεσίες του Δήμου και να διεκδικεί. Αν έρθει στη διοίκηση, ο πολίτης πρέπει να είναι σίγουρος ότι το πρόβλημά του θα λυθεί στη ρίζα του. Έτσι γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι. Και η Αραδίππου θα συνεχίσει να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για όλους».