Αραδίππου

Ιστορικό/Λαογραφικό Αρχείο Αραδίππου: Ένα κτήριο – ψηφίδα στην ιστορία της πόλης

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αραδίππου, μετά την εκμίσθωση του κτηρίου από την Επιτροπή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητας, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η αναπαλαίωση ενός πολύ σημαντικού και ιστορικού κτηρίου της περιοχής. Ταυτόχρονα καθορίστηκαν και οι παράμετροι της νέας θεσμικής λειτουργίας του, αφού το εν λόγω κτήριο θα λειτουργεί πλέον ως Ιστορικό/ Λαογραφικό Αρχείο του Δήμου. Τα εγκαίνια του τελέστηκαν στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία το κτήριο παραδόθηκε στους δημότες με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση από πλευράς Δήμου.

Το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ψηφίδες στην ιστορία της πόλης, αφού το κτίσμα, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτελούσε ιδιοκτησία του Ιερού Ναού του Αποστόλου Λουκά, στεγάζοντας το Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα, ενώ για πολλά χρόνια λειτούργησε και ως καφενείο της Εκκλησίας.

Γύρω στο 1936, το παλιό κτήριο κατεδαφίστηκε και στη θέση του αναγέρθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή το νέο οίκημα, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η συμβολή του συγκεκριμένου κτηρίου στην ιστορία της Κύπρου μας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, αφού σε αυτό γινόταν στρατολόγηση νέων για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. μέσα από τις τάξεις της Ο.Χ.Ε.Ν..
Νέα χρήση του κτηρίου

Το αναπαλαιωμένο κτήριο θα αποτελεί υπενθύμιση της ιστορίας που κουβαλά στις πλάτες του, ενώ αυτό θα στεγάσει μέσα στο επόμενο διάστημα σημαντικό μέρος του αρχειακού πλούτου της πόλης, το οποίο διασώθηκε και διαφυλάχθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος προχώρησε ήδη και στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το ΤΕ.ΠΑ.Κ., όσον αφορά τη διαδικασία ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχειακού υλικού το οποίο φυλάσσεται σε διάφορα δημοτικά υποστατικά.

Εκτός από τη φύλαξη όλων αυτών των ιστορικών και ιδιαίτερα σημαντικών αρχείων και πλούτου, το κτίσμα θα λειτουργεί και ως αίθουσα πολλαπλής χρήσης, αφού θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί συνεδρίες και ημερίδες των επιτροπών του Δήμου, διαλέξεις αλλά και εκδηλώσεις μικρής κλίμακας.
Γενικός Συντονιστής του έργου είναι ο Δημοτικός Γραμματέας της Αραδίππου, Δρ Ματθαίος Αλαμπαρίτης, ο οποίος κατέβαλε συνεχείς και πολύτιμες προσπάθειες από την έναρξη μέχρι και την ολοκλήρωση του, ενώ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και πολλά άλλα πρόσωπα, καθώς και οργανωμένα σύνολα.

Το Δημοτικό Συμβούλιου Αραδίππου βοήθησε στην ολοκλήρωση του έργου αφού συνέβαλε εποικοδομητικά σε όλα τα στάδια προς την υλοποίηση του, ο Δημοτικός Μηχανικός, Ανδρέας Δημητρίου, καθώς και ο Αρχιτέκτονας του έργου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνικών Θεμάτων, είχαν την τεχνική επίβλεψη όλων των εργασιών επιδεικνύοντας ξεχωριστό ζήλο και άρτια τεχνογνωσία. Μάλιστα, ο κ. Αγαπίου παρείχε τις υπηρεσίες και την εμπειρογνωμοσύνη του χωρίς καμία αμοιβή.

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά όλων των μελών της Τμηματικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, καθώς και όλης της ομάδας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία εργάστηκε για την αναπαλαίωση του κτηρίου.

Να σημειώσουμε ότι τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του κτηρίου ανέλαβε η κα Πολύνα Παπαντωνίου -Φούρναρη.

Ικανοποίηση και ενθουσιασμός

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου λοιπόν, μόνο χαμόγελα έφερε στον Δήμο Αραδίππου, αφού για την ολοκλήρωση του εργάστηκαν σκληρά πολλά άτομα με ένα κοινό όραμα: να διατηρήσουν την ιστορική του αξία αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, αλλά και να δώσουν μία νέα προοπτική στη χρήση του.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης είχε δηλώσει ότι η αποκατάσταση και επανάκτηση ενός διατηρητέου κτηρίου αποτελεί μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση με σύγχρονες χρήσεις, κτηρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Πρόκειται για ένα στοίχημα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να έχει κερδηθεί.

Όσον αφορά το κτήριο, δήλωσε ότι αποτελεί μια ξεχωριστή πολιτιστική αναφορά στην Αραδίππου.

«Η ταυτότητα του συνυφασμένη με τους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία, θα εξακολουθήσει να αποτυπώνει διάφορες εκφάνσεις του πλαισίου της εποχής του, συγχρωτίζοντας το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Στόχος μας, ως Δήμος Αραδίππου, είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε σημαντικά έργα και δράσεις προς όφελος των δημοτών μας και κυρίως των νέων της πόλης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενικότερη η προσπάθεια του Δήμου για αναπαλαίωση σημαντικών κτηρίων

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου για αναπαλαίωση και συντήρηση των διατηρητέων κτηρίων της πόλης και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αραδίππου.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, ολοκληρώθηκαν και η ανάπλαση του οδικού δικτύου και η Πλατεία του Αποστόλου Λουκά, όπως και η αναπαλαίωση και η συντήρηση κάποιων κτηρίων του Δήμου. Η όλη προσπάθεια διαμορφώνει ένα νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό στο κέντρο της πόλης, κάτι που μόνο ικανοποιημένους μπορεί να αφήνει δημότες και τοπική αρχή.

Πρόκειται για μία στρατηγική που προσφέρει μία νέα προοπτική στην περιοχή, αφού και δημότες – κάτοχοι πεπαλαιωμένων κτηρίων την αξιοποιούν, προχωρώντας στην αποκατάσταση και ανάπτυξη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Accept Read More