Σε μια εποχή όπου οι μεταναστευτικές ροές και η ανησυχία για τα κρούσματα βίας στα δημόσια σχολεία τραβούν, μεταξύ άλλων αρνητικών γεγονότων την προσοχή, οι μαθητές ενός Λυκείου στη Λάρνακα, αναγκάζουν το βλέμμα να στραφεί στο φως. Μ’ ένα σπουδαίο τρόπο υπενθυμίζουν πως τα παιδιά είναι η ελπίδα και πως δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίζονται ως «απειλητικοί» αριθμοί.
Μέσω μιας πρωτότυπης φιλανθρωπικής δράσης, οι μαθητές του Λυκείου Αραδίππου, «Τάσος Μητσόπουλος», άνοιξαν μια μεγάλη αγκαλιά στα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας. Στον ελεύθερό τους χρόνο, ανέλαβαν να υλοποιήσουν την ιδέα καθηγήτριας, για τη δημιουργία ενός ημερολογίου για το 2023, τα έσοδα από τη διάθεση του οποίου θα προσφέρονται για τις ανάγκες ασυνόδευτων ανηλίκων, που στηρίζει ο Οργανισμός Hope for Children.
Για έναν ολόκληρο χρόνο δεκάδες μαθητές, εργάστηκαν εθελοντικά κι έδωσαν σάρκα και οστά στο πανέμορφο ημερολόγιο, «Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…». Σε κάθε μία από τις 365 σελίδες του, υπάρχει κι ένα κείμενο από προσωπικότητες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μαθητές. Ανάμεσά τους κι ένα συγκλονιστικό κείμενο του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος απεβίωσε στις 14 Οκτωβρίου, με τον θάνατό του να συμπίπτει με την έκδοση του ημερολογίου.
Ο «Φ» βρέθηκε στο Λύκειο Αραδίππου, όπου μαθητές και καθηγητές εξήγησαν το σκεπτικό πίσω από την ιδέα της δημιουργίας του ημερολογίου, το οποίο παρουσιάστηκε ήδη στο «Φεστιβάλ Βιβλίου» στη Λευκωσία. Η επιτυχία του, μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη που εξαντλήθηκε και θα επανεκδοθεί.
«Νιώθουμε πολλή συμπόνια για τα ασυνόδευτα παιδιά. Εάν ήμασταν εμείς στη θέση τους, θα θέλαμε να υπάρχει κάποιος να μας υποστηρίξει. Το να το κάνουμε εμείς αυτό, σημαίνει πολλά γι’ αυτά τα παιδιά», λέει η μαθήτρια Αντζελίνα Καμαράτου, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει τέτοια δράση, ειδικά αυτή την περίοδο, που αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές.
Η διαδικασία δημιουργίας του ημερολογίου, ξεκίνησε πέρσι από τους τελειόφοιτους μαθητές και ολοκληρώθηκε τη φετινή σχολική χρονιά με την εθελοντική προφορά μαθητών της Β’ και της Γ’ τάξης. «Νιώθω πως λαμβάνω μέρος σε μια δράση που μπορεί να βοηθήσει κι άλλα παιδιά, που δεν είναι στην ίδια θέση μαζί μας», αναφέρει η μαθήτρια Άννη Ρούσου.
«Έπρεπε να δουλέψουμε για το “μαζί”»
Η συγκινητική ιδέα για το ημερολόγιο, ανήκει στη φιλόλογο Στεφανία Πάρπα, η οποία συντόνισε και τη μακρά διαδικασία έκδοσής του.
«Νιώθαμε την ανάγκη, μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, να εμπλέξουμε τους μαθητές σε δράσεις αλληλεγγύης. Αντιληφθήκαμε πως ο κορωνοϊός έφερε αποστασιοποίηση των ανθρώπων, οι οποίοι κλείστηκαν στα καβούκια τους. Έτσι έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο για να δουλέψουμε για το “μαζί”. Η ανθρωπιά είναι τόσο επιλογή όσο κι έμπνευση, οπόταν εάν μπορούμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά με την ενασχόλησή τους σε δράσεις που θα τις χαίρονται, θα μαθαίνουν και θα προσφέρουν. Aυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα, ώστε να συνεχίσουν τον εθελοντισμό και στην υπόλοιπη πορεία της ζωής τους».
Οι μαθητές εργάστηκαν παράλληλα σε τρία επίπεδα, εμπλέκοντας σ’ αυτή τη διαδρομή μαθητές πολλών σχολείων, καθώς και προσωπικότητες από πολλούς χώρους, που ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Νίκος Κακλαμανάκης, η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Νταλάρας, η Βικτόρια Χίσλοπ, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και πάρα πολλοί άλλοι.
«Υπήρχαν μαθητές που επικοινωνούσαν με προσωπικότητες για να μας στείλουν κείμενο. Επίσης, μαθητές Δημοτικών Σχολείων απ’ όλη την Κύπρο, μας έστειλαν τα σχέδια που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου. Ακόμη, έχοντας την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, προκηρύξαμε διαγωνισμό και μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, μας έστειλαν 180 κείμενα και τα δέκα καλύτερα μπήκαν στο ημερολόγιο».
Η επίσημη παρουσίαση του ημερολογίου, θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, σε μια εκδήλωση στην οποία δέχθηκαν να παραστούν προσωπικότητες που γράφουν στο ημερολόγιο, όπως η Νατάσσα Μποφίλου, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μανώλης Φάμελλος, ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος και πολλοί άλλοι. Την εκδήλωση θα συντονίζει η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη.
«Δεν χρειάζεται να έχεις μπει σε βάρκα και να έχει κινδυνέψει η ζωή σου για να συγκινηθείς από το τι περνούν αυτά τα παιδιά και όλοι οι μετανάστες. Όσες φορές εγώ έχω τρομάξει κι έχω φοβηθεί, έτρεξα στην αγκαλιά οικείου. Σκέψου να τρομάζεις και να φοβάσαι και να μην υπάρχει η αγκαλιά οικείου σου κοντά. Οπόταν εάν μπορούμε, πρέπει εμείς να γίνουμε η αγκαλιά αυτών των παιδιών», λέει καταλήγοντας η κ. Πάρπα.
Σχολείο με πολλές περγαμηνές
Οι δράσεις του Λυκείου Αραδίππου, έχουν επικροτηθεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτές πιστώνεται η Διεύθυνση του σχολείου και ιδιαίτερα η διευθύντρια, Άντρη Χρίστου, η οποία βρίσκεται στο πηδάλιο τα τελευταία εννέα χρόνια.
«Έχουμε ένα όραμα και θέτουμε στόχους. Πιστεύουμε πως πέραν από τη μετάδοση γνώσεων στους μαθητές, θα πρέπει να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και ελεύθερων προσωπικοτήτων, που θα διαπνέονται από ηθικές αρχές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο».
Το φιλανθρωπικό έργο του σχολείου είναι μεγάλο και σε πολλά επίπεδα. Λίγο πριν την πανδημία 100 μαθήτριες και καθηγήτριες έκοψαν τα μαλλιά τους και πρόσφεραν τις κοτσίδες τους στον ΠΑΣΥΚΑΦ, ενώ πέρσι οι μαθητές «άνοιξαν» μαγαζί πώλησης ρούχων και προχώρησαν στη δημοπρασία φανέλων διάσημων ποδοσφαιριστών, από την Κύπρο και το εξωτερικό, για τις ανάγκες του ιδρύματος «Ηλιαχτίδα Ζωής», υλοποιώντας την ιδέα της καθηγήτριας Βάσως Σωτηρίου.
«Έχουμε όμως και καθημερινές δράσεις. Πριν λίγα χρόνια είχαμε μαθήτρια που χρειαζόταν χρήματα για θεραπεία και μαζέψαμε άμεσα το ποσό. Επίσης έχουμε περιπτώσεις παιδιών που έχουν καθημερινές ανάγκες και μαζεύουμε λεφτά για να βοηθήσουμε. Καλύπτουμε φροντιστήρια, ρούχα και τρόφιμα. Συμμετέχουμε επίσης σε εράνους παγκύπριων οργανισμών και προσπαθούμε να συμμετέχουν τα παιδιά σε αυτές τις δράσεις».
Παράλληλα το σχολείο, έχει διακρίσεις σε Ολυμπιάδες και Παγκύπριους διαγωνισμούς σε πολλούς τομείς και συμμετέχει σε πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Παρέμβαση
Εκατοντάδες τα ασυνόδευτα ανήλικα
Τα ασυνόδευτα παιδιά που έφτασαν στη χώρα μας διά θαλάσσης ή μέσω των κατεχομένων, είναι εκατοντάδες. Μόνο φέτος, πάνω από 700 παιδιά χωρίς τους γονείς τους έφτασαν στην Κύπρο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Κάποια φιλοξενούνται σε κρατικές δομές, κάποια σε αυτές που διαχειρίζεται το Hope for children και κάποια άλλα παραμένουν στο Πουρνάρα, μέχρι να βρουν στέγη. Οι ανάγκες αυτών των «βουβών» και «αόρατων» παιδιών, είναι τεράστιες.
Με τη συγκινητική του δράση, το Λύκειο Αραδίππου τους δίνει «φωνή» ενισχύοντας όχι με λόγια, αλλά με πράξεις τη διαβίωσή τους στη χώρα μας. Γι’ αυτό στους μαθητές και στην καθηγήτριά τους, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!!